Mittwoch, 23. Oktober 2013
Juustoa ja struumaa Baijerista
Obazda eli Obatzer on baijerilainen juustokreemi. Sitä saa ostaa kaupasta valmiina, mutta se on hyvin helppo tehdä itsekin.
300g hyvin kypsää Camembert-juustoa
100g voita
1 sipuli
1 TL jauhettua kuminaa
2 TL paprikapulveria
suolaa
mustapippuria myllystä
nippu ruohosipulia
Huoneenlämpöinen juusto pienennetään haarukalla.
Sipuli pilkotaan pieneksi.
Juusto laitetaan kulhoon, lisätään voi ja mausteet ja kaikki sekoitetaan tahnaksi.
Koristellaan pilkotulla ruohosipulilla.
Syödään leivän tai brezelin kanssa.
♥♥♥
Opin joku päivä sitten radiossa taas yhden uuden asian Baijerista. Monet varmaan muistaa, että naisten kansallispuvun eli ns. Dirndl'in kanssa käytetään aina kaulakoristetta, joka voi olla vaikkapa tämän näköinen
kuva täältä
Tällaista kaulakorua kutsutaan nimellä Kropfband eli struumanauha. Baijeri ja Itävalta ovat kaukana merestä ja sikäläinen suola ei sisällä jodia, mikä johti siihen, että ihmisillä oli paljon struumaa. Sen peittämiseksi keksittiin tuollainen samettinauhakoru.
Obatzeria pitää kyllä kokeilla. Brezeleitähän saa tietenkin kaupasta (lidlistä ), mutta niitäkin olen joskus aikonut tehdä itse. Ohjeet odottavat kansiossa.
AntwortenLöschenBrezeleitä en ole koskaan tehnyt, kun meillä saa joka päivä tuoreita leipomosta enkä edes tiedä, miten ne oikein tehdään. Lipeässähän niitä käytetään ennen paistamista, nehän onkin oikeastaan nimeltään Laugenbrezel eli lipeäbrezel.
AntwortenLöschenJoo olen kuullut tuosta lipeästä, mutta näissä saksalaisissa ohjeissa sitä ei käytetä. Enhän minä niitä silloin leipoisikaan.
LöschenNätti koru ja mielenkiintoinen tausta tuolla.Juustokreemi kuulostaa hyvältä!
AntwortenLöschenMinä tykkään kovasti siitä, vaikka onhan siinä paljon kaloreita.
LöschenPoikani muutti Baijeriin kuusi viikkoa sitten. Täytyykin kysyä joko hän tietää kaulakorun historian. Kiinnostuin tästä blogista kun poika muutti Saksaan. On mukavia matkakertomuksia ja maan tapoja.
AntwortenLöschenKiva kun löysit tänne ja kommentoit.
LöschenKyllä naiset ovat kekseliäitä! (siis tuo koru) Minullakin on tuollaisia edelweisseja, tosin ei tuollaisessa kaulanauhassa.
AntwortenLöschenOn ne osanneet hienosti peitellä struumaansa.
LöschenObatzerista tulee Tante Regina Schongausta mieleen. Muuten hän ei pitänyt ruuanlaitosta, mutta hänen Obatzer oli kyllä super. Brezelistä eli baijerilaisesta viipurin rinkelistä en ole koskaan oikein pitänyt. Toissa vuonna oli aikaa Münchenin kentällä ja RJ halusi syödä jotain baijerilaista, niinpä tilasin hänelle tietysti Weisswürstl mit Brezel. Makkara hänelle maistui oikein hyvin, mutta rinkeliä makkaran kanssa, sitä hän ei oikein ymmärtänyt, vaan säästi Brezelin kahvileiväksi, mitä tarjoilija taas ei oikein ymmärtänyt.
AntwortenLöschenMaikki
Eikös Viipurin rinkeliin tule sokeria, Brezelhän on suolainen ruoka, usein päälle ripotellaan vielä karkeaa suolaa. Syön usein, jos olen kaupungilla ja tulee vähän nälkä eikä ole aikaa mennä syömään.
LöschenJännä historia tuolla korulla. Olen käynyt pari kertaa Baijerissa (lomalla Münchenissä ja sitten automatkalla Italiaan olen yöpynyt jossain pikkuhotellissa Baijerin maaseudulla) ja Brezelit ovat suolaisuudessaan hyviä.
AntwortenLöschenOlin itsekin yllättynyt tuosta korun historiasta. Taidat olla kirjamessuilla, olisipa ollut kiva päästä sinne, mutta meille tulee australialaisvieraat. Ensi vuonna menen Frankfurtin messuille, kun Suomi on siellä "Gastland".
LöschenJännä juttu tuon kaulakorun historia. Täällähän tuollaiset samettinauhaiset korut olivat muotia 70-luvulla ihan kaikkien vaatteiden kanssa. Muistan kun tädilläni oli sellainen jota aina ihailin.
AntwortenLöschenMieheni sai juuri kuulla, että Suomessa on Pohjois-Pohjanmaalta tullut sukuihin myöskin geenivirhe kilpirauhaseen, koska myös siellä on aikoinaan ollut jodin puutos yleistä ihmisillä. Katsotaan nyt mitä lääkäri sitten tuumii mieheni tilanteesta, leikataan vai ei??
On niitä kilpirauhasvaivoja täälläkin, minä ja mies ollaan molemmat oltu leikkauksessa.
LöschenMitä ne naiset ei tekisi kauneutensa tähden:).
AntwortenLöschenSanos muuta
LöschenEn enää tee itse kun kaikkee namia löytyy valmiina.
AntwortenLöschenTotta kai kaikkea saa valmiina, mutta onhan siinä viehätys tehdä ruokia itse. Olishan meidän konditoriassa vaikka minkälaista kakkua tarjolla tänään tuleville australialaisvieraille, mutta haluan tarjota itse leipomiani.
LöschenNiin, juustoja ajattelin, ei enää tartte viruttaa pimää melittapussissa, niin kuin josjus 1970-luvulla,,,
LöschenNappaa Allu vieraat mukaan ja tulkaa messuille. Tehdään treffit pääovelle, mulla on 6 lippua, riittää siis teidänkin porukalle. Eikös ole mainio ajatus? Kesällä ostettiin yhteinen Edelweiss -kaulakoru tyttären kanssa, mutta ei samettinauhainen vaan toisenlainen. Samalla voisitte poiketa Tukholmassa Waldemarsuddessa, jossa on parhaillaa mielenkiintoisia näyttelyitä ja kunnon ruuhkat. Ihana näyttely varsinkin Skagenin maalausporukalta. HK
AntwortenLöschenKunpa olisinkin päässyt
LöschenNyt meni ajatukset ihan tajunnanvirtaisesti edellisessä postaukssessa. Väsymys vaatii veronsa. Hyvää yötä! HK
AntwortenLöschenJuustokreemi vaikuttaa herkulta, pitääpä kokeilla, voin sitten sanoa tarjoilevani 'opasta'.
AntwortenLöschenNätti kaulanauha, muistan nuo nuoruudestani (ajalta jolloin oli vielä kaulakin) tosin ilman noin hienoja koruja .
On mullakin tainnut olla joku Edelweiss silloinkin kun kuuntelin ihastuksissani Sound of Musicia.
Löschen