Freitag, 31. Oktober 2008

All Hallows Eve

Tänään on All Hallows Eve eli huomisen Allerheiligen-pyhän aatto. Halloween on globalisaation myötä löytänyt tiensä vähitellen myös Eurooppaan, mutta tunnen monta suomalaista äitiä, jotka eivät sitä lainkaan hyväksy, kun se "ei ole suomalainen" juhla. Mutta voikohan sitä kehitystä pysäyttää? Tuskin voi. Olen joskus miettinyt, että olikohan näiden äitien esiäidit aikanaan vastustamassa joulukuusta, mikä ei todellakaan ollut perinteinen suomalainen joulutapa vaan on tullut Saksasta Suomeen. Ja punapukuisen joulupukin on keksinyt Coca-Cola. Jos haluttaisi viettää perinteistä suomalaista joulua, niin sitten vaan olkia tuvan lattialle ja c'est ça! Minua ei halloween häiritse ja rakastan kurpitsaa.

Kilttinä miniänä (anoppi olisi varmaan eri mieltä tuosta kiltteydestä) istutin orvokkeja ja vein ne aamulla appivanhempien haudalle.

Muutama vuosi sitten vastapäiseen hautaan haudattiin mustalaisruhtinas Fürsti ja hänen hautansa on kaikkea muuta kuin meidän makuun. Sukulaiset viettävät paljon aikaa haudalla ja ostivat siksi myös viereisen hautapaikan, johon laitettiin penkki. Siinä he istuvat melkein aina ja polttavat tupakkaa ja heittävät sätkät appivanhempien haudalle.

Tässä vielä muutama romanien hauta, ne kuuluvat hautausmaan isoimpiin ja kalleimpiin hautoihin ja marmoria käydään jatkuvasti kiillottamassa. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla.

(Rasismimoodi on)Kun roskalaatikko ei ole aivan hautojan vieressä, ovat päättäneet heittää roskansa läheisen puun alle. Pääasia, että oma hauta on hieno, mitäs siitä, vaikka muualla on vähän roskia.(Rasismimoodi off)


Pitää tässä vielä ylpeillä talkkarin ominaisuuksistani. Kylppärin lavuaari ei oikein vetänyt ja minäpäs sain sen tällä ihmelaitteella kuntoon. Sillä pumpataan ilmaa ja sen paine räjäyttää kaikki tukokset auki. Tuo laite on yksi niistä tavaroista, joita kipsijalkaisena potilaana tilasin aikanaan postimyynnistä. Se on sellaista aikaa, että joka päivä posti toi jonkun paketin. Mitäs sitä muutakaan tekee, kun ei voi liikkua missään?


HAPPY HALLOWEEN kaikille!

12 Kommentare:

 1. Olipa hauska postaus. En ota kummemmin kantaa Halloweeniin. Ne viettää, jotka haluaa. Meidän perhe ei. Kummituksia piirrettiin eilen koulussa lasten kanssa ja heillä oli hauskaa.
  Upeita hautoja, mutta se roskakasa. Kauhistus. Meidän tytär (ei asu enää kotona)lähetti juuri paikallislehdessä risuja oikein nimeltä mainiten eräälle muuttofirmalle, joka kippas huonekaluja heidän taloyhtiönsä roskikseen. Tulivat aika pian keräämään pois ne. Kannattaa olla ylpeä talkkarin ominaisuuksistaan.

  AntwortenLöschen
 2. Kurpitsaa käytetään täällä paljon ruoissa mutta Halloween ei ole tuttu. :)

  AntwortenLöschen
 3. Mina en voi Halloweenist aolla moksiskaan...


  Saa nahda kuinka kauan voin, kun lapsetkin koulusta tuovat mukanaan naita tamantyyppisia ideoita. ;)
  Kurpitsaa kylla kaytan - kermainen kurpitsakeitto on ihanaa ja piristavan varistakin syksyssa!

  AntwortenLöschen
 4. Huomenna on täälläkin vierailu kynttililöiden kanssa haudoille.Täällä on tapana viedä myös havuja ja kanervia, ne kun kestävät tulevaa pakkasta.Ihan sama ilmiö on täällä kaakkois-suomessa olevilla romaanien haudoilla.Ehkä meidän luterialaisten makuun liian runsasta. mutta jokainen tavallaan.Hyvää Pyhäinpäivää t:Helena

  AntwortenLöschen
 5. clarissa: Niin se on, viettäköön kuka viettää. Jeder Jeck ist anders, sanoo kölniläinen sananlasku. Me ei kyllä vietetä, mutta ymmärrän, että lapset pitää enkä kieltäisi.
  marita: ennen tunsin kurpitsan vain pikkelsin tapaisena enkä pitänyt, mutta siitähän saa vaikka mitä, makeita kakkujakin
  m'man: odotapas vaan, kyllä se halloween varmaan teillekin vielä löytää
  Helena: kyllä ne täälläkin kanervaa vie, mutta orvokit kukkii yleensä koko talven. Viimeksi tosin kanit söi kaikki kukat. Terveiset kaakkois-Suomeen.
  kaikki: unohdin sanoa, että sen ruhtinaan haudalla on sellainen tupakkaholkki, mihin ne käydessään aina pistää tupakan ja sytyttää, että ruhtinas voi haudassakin nauttia nikotiinista. Toiset sytyttää ikuisen tulen, nuo ikuisen tupakan. (:-

  AntwortenLöschen
 6. Tämän kommentin takana on yksi Halloween-friikki. Kyseinen juhla tuo piristystä pimeään syksyyn ja sen viettämiseen ei välttämättä tarvita edes kilotolkulla koristeita :)

  Glückliches Halloween!

  AntwortenLöschen
 7. congelato: ensimmäiset pikkufriikit kävi jo soittamassa ovikelloa ja vaativat "süß oder sauer". Onneksi löytyi kaapista vähän karkkia.

  AntwortenLöschen
 8. Täällä meilläpäin ei vietetä halloweenia paitsi nuorilla on jotain partyja muttei siis mitään ovelta ovelle keruuta. Onneksi! Mä mitään karkkeja muistanut ostaakaan...

  Itse en vietä halloweenia enkä karnevaalia (mites on Allu?? ;D) enkä Valentine's dayta enkä oikein muista niitä karkkeja ostaa St. Martin-päivänäkään. Olen tällainen tylsä ja huono juhlija...

  Mutta saakoon kukin juhlia mitä vaan, ei se ole minulta pois :)

  AntwortenLöschen
 9. minna: no en todellakaan juhli karnevaalia, jossa on parasta se, että on pitkä vapaa viikonloppu ja pääsee jonnekin muualle. Martin päivänä lapset tulee lyhtyjensä kanssa karkkeja kerjäämään ja yritän sen muistaa ja ostaa kaikenlaisia patukoita. Täällä laulavat, että "hier wohnt ein reicher Mann, der uns viel geben kann, viel soll er geben, lange soll er leben" ja siinä heltyy sitten jotain antamaan.

  AntwortenLöschen
 10. Martin päivänä meillä lauletaan näin (plattdeutschiksi):

  Matten-, Mattenherrn,
  die Äppel un de Beern,
  de hebbt wi ja so geern.
  maak op de Döör, maak op de Döör,
  staat paar lüttje Kinner vöör.
  Giff se wat, giff se wat,
  laat se nich so lange staan,
  mött noch paar Huus füdder gaan.

  AntwortenLöschen
 11. minna: täytyykin lähettää ystävälleni Soilille, joka käy oikein Plattdüütsch-kurssilla. Ihme kyllä ymmärsin kaiken tekstistä.

  AntwortenLöschen
 12. Minusta platt on ihanaa ja ymmärrän sitä hyvin ja tykkään kovasti siitä. Meidän paikallislehdessä on aina lauantaisin plattdeutschilla kolumni. Luen sen aina ja käymme mieheni kanssa plattdeutschisissa teatteriesityksissä säännöllisesti. Mä vaan olen järkeilemällä oppinut ymmärtämään sitä. Kun osaa saksaa, englantia ja ruotsia, pystyy ymmärtämään plattia tosi kivasti. Valitettavasti en puhu sitä kuitenkaan, siihen ei taidot riitä.

  AntwortenLöschen