Montag, 3. November 2008

Loman tarpeessa?

Olenkohan loman tarpeessa? Eilen meille oli tulossa neljä illallisvierasta, joista kolme loistokokkia itse, joten oli tarve selvitä kunnialla tehtävästä. Mokat alkoi siitä, että paistoin loppuespresson seuraksi suklaapipareita, joista unohdin kaakaon pois. Naapurin rouva soitti ovikelloa juuri kun olin ottamassa kaakaota kaapista ja sinne se jäi ja suklaapiparit oli albinon näköisiä, mutta kyllä ne silti onneksi maistui, sillä taikinassa oli paljon suklaatakin. Seuraavaksi oli vuorossa Bœuf bourguignon, jota paistetaan uunissa pari kolme tuntia. Kolmen tunnin päästä liha oli edelleen sitkeää kuin vatsanahka ja viiden tunnin päästä tajusin, että siitä ei koskaan tule syötävää. Onni onnettomuudessa, että meidän ostarissa oli kaupat sunnuntaista huolimatta auki ja sain sieltä naudan filettä. Muuten olisi pitänyt varmaan kiertää ovikelloja soittamassa ja kyselemässä, sattuisiko naapureilla olemaan lihaa pakastimessa. Alkuruokana oli mun ihana kurpitsakeitto (resepti elokuun postauksessa). Laitoin siihen reilut 3 rkl currya tai siis luulin laittavani currya ja kun olin sen sirotellut kattilaan kurpitsan päälle, luin maustepurkin päältä CHILIPULVER. Siinäpäs tuli kiire yrittää saada sitä kattilasta pois. Huuhtelin osan kurpitsapalasista ja lisäsin creme fraichia ja kyllä siitä loppujen lopuksi ihan syötävää tuli.
Appetizerina oli piparjuurituorejuustolla täytettyjä taateleita. Ihme kyllä siinä ei tullut minkäänlaista mokaa.

Jälkiruokana oli
Limettivaahto vadelmakastikkeen kanssa
5 liivatelehteä
4 keltuaista
4 rkl sokeria
limetin mehu ja raastettu kuori
250g rahkaa (meiltä saa 40% rasvapitoista, Suomessa pitää ehkä laittaa ottaa osaksi mascarponea tai ranskankermaa)
2 dl kermaa
2 valkuaista
2 rkl sokeria

Kastike:
200g pakastevadelmia
2 rkl puuterisokeria
Tippa sitruunamehuna

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.
Vatkaa keltuaiset ja sokerit kunnes ne ovat majoneesin näköistä.
Sekoita joukkoon huolellisesti limetin mehu, kuori ja rahka.
Purista vesi liivatelehdistä ja sulata ne vesihauteessa. Lisää liivatteet vaahdotetun kerman kanssa rahkaseokseen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri. Nostele rahkaseokseen.
Anna vaahdon jähmettyä jääkaapissa kolme tuntia.
Soseuta vadelmat, siivilöi, lisää puuterisokeri ja sitruunamehu.

Pöydälle laitoin ikivanhat Valencia-lautaset, joita emme ole vuosiin käyttäneet.

8 Kommentare:

  1. Siis toi kuulostaa niin tutulta!
    Ma teen jotain reseptia vuosiakausia ja onnistun aina. Sitten kun meille tulee vieraita, ja teen sen SAMAN reseptin, jotenkin se menee ihan vaarin!
    Ehka mulla johtuu siita, etta olen liian hermona, ja pelkaan ja mietin... Kun kokkaan vaan meidan porukalle, en liikoja stressaa ;D

    AntwortenLöschen
  2. susa: niin se on, että jos onnistuminen on tärkeää, menee joku pieleen.

    AntwortenLöschen
  3. Mulle käy aina näin:
    - mitä enemmän yritän sitä huonommin menee
    - mitä tärkeämpi tilaisuus, sitä epäonnistuneempi ruoka
    - jotakin unohtuu jos kaupat ovat kiinni
    - "keittiöonnettomuudet" seuraavat vääjäämättömästi toisiaan.Pikku purosta syntyy karmea soppa lopulta....

    AntwortenLöschen
  4. Olipa lohdullinen kuvaus tuosta ruuanlaitosta, violetin lista oli hauska ja osuva. Mä onnistun toheloimaan aina jotain laittaessani ruokaa vieraille, mutta jos teen vaan perheelle, kaikki menee mutkitta ;)

    Teillä on nätti ruokailuhuone :)

    AntwortenLöschen
  5. Olipa helpottavaa lukea, että taitavalle kokillekin voi käydä noin, mutta taitava kokki myös pelästaa tilanteen, kuten saimme lukea. Minulla on se vika, että kun tulee vieraita, haluan oikein päteä ja laitan jotain erikoista, jotain mitä en ole ennen laittanut. No, seuraukset arvaa.
    Muuten, kaunis kattaus kauniissa ympäristössä!

    AntwortenLöschen
  6. violet: joo, se kauppojen aukiolo on tärkeää, onneksi ne on nykyään lauantaina kymmeneen eli ei ongelma, mutta nyt oli sunnuntai, mutta oli onni onnettomuudessa
    minna: kyllä se niin, että omalle väelle laittaessa on varmaan rauhallisempi
    clarissa: jos tulee tärkeitä vieraita, laitan yleensä ruokalajeja, joitka tunnen. Kurpitsakeitto on bravuurinumero, mutta minkäs teet, kun chili näytti currylta. Ja se liha ei kerta kaikkiaan ollut tarpeeksi riippunutta, mutta kun olen niin huono tuntemaan lihoja ja ennen olen siitä kaupasta saanut hyvää laatua.

    AntwortenLöschen
  7. Heh, kokin painajaismenyy.. ;)

    Hienosti selviydyit silti ja kodikkaan tuntuist anaytti olleen!

    Ehka miniloma on paikallaan ;) Viikonlopun pituinen ajatustenvaihtelu virkistaa aina ;)

    AntwortenLöschen
  8. m'man: onneksi tässä on jopa vähän isompi loma tulossa, siitä enemmän lähipäivinä.

    AntwortenLöschen