Montag, 2. Februar 2009

Kynttilänpäivä


Vanhan testamentin mukaan nainen on epäpuhdas 40 päivää pojan synnyttämisen jälkeen.Tänään on 40 päivää joulusta ja oikeastaan kynttilänpäivä. Latinaksi päivän nimi on Purificatio Mariae ja februare-sana latinassa = puhdistaa, siitä helmikuun nimi monessa kielessä. Saksassa juhlapäivän nimi on Mariä Lichtmess ja monet katoliset kirkot poistavat vasta tänään joulukuusen ja seimen kirkosta ja jopa jotkut perheet pitävät joulukuusta kynttilänpäivään asti asunnossaan. Suomessa kynttilänpäivä on siirrettiin 1700-luvulla sunnuntaiksi ja silloin on keskiaikaisen tavan mukaan siunattu vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät.
Jos ei kylmä kynttelinä
eikä palele paavalina,
niin on halla heinäkuussa,
talvi keskellä kesää.

Hesarin sääkartan mukaan tänään on Suomessa pakkasta, joten ilmeisesti säästytään heinäkuun hallasta.

9 Kommentare:

 1. Mielenkiintoista. Siis vain pojan syntymän jälkeen? Islamissa myös tytön syntymän jälkeen. 40 päivää synnytyksen jälkeen on lapsivuodeaika ja silloin nainen ei esim osallistu rukouksiin tai paastoamiseen ja saa apuja vauvan hoidossa.

  AntwortenLöschen
 2. Marita: todella mielenkiintoista, jo senkin takia, että tytön syntymän jälkeen karenssiaika on 80 päivää!!! Eli Islam kohtelee tässä molempia sukupuolia samoin niinkuin mielestäni pitäisikin, tasa-arvoisuuden merkeissä.

  AntwortenLöschen
 3. Aina oppii uutta. Kynttilänpäivä on minulle ollut vain yhden pyhän nimi. Sen enempåå en ole asiaa ajatellut. Nyt siis tuli selvitys päivän alkuperästä ja tiedonhaluinen kun olen, löysin tällaisenkin koulun aamunavaukseen tarkoitetun jutun:
  http://www.srk-opisto.fi/upi/aamu/Kynttil.htm

  Täällä länsirannikolla (Suomen) on nolla astetta. Mitenkähän käy heinäkuun hallojen? En muista, millainen sää oli paavalina.

  AntwortenLöschen
 4. Clarissa: voi voi, huono tuuri hallan suhteen

  AntwortenLöschen
 5. Dublinissa tulee lunta! Eli pakkasen puolella just ja just! ELi ei sitten hallaa heinäkuussa :)

  Kynttilänpäivän olemassa olon oon tiennyt, mutta vasta pari viikkoa sitten sain tietää mitä se tarkoittaa: sain kutsun kaverilta "Kynttilänpäiväkahville" ja kutsussa mukana litanjan kynttilänpäivästä :D Kertoi myös, että liturginen väri on vihreä ja käski pukeutua sen mukaan ... :D :D
  Sattuipa sopivasti, sillä vihreä on mun lempiväri! :)

  AntwortenLöschen
 6. MaaMaa: no kiva, että tekin siellä säästytte heinäkuun hallalta niinkuin mekin, vaikka ei meillä kyllä lunta ollut, mutta kylmää ja rakeitakin tuli välillä

  AntwortenLöschen
 7. No jopas jotakin. Mistäköhän eriarvoisuus mahtaa johtua?

  AntwortenLöschen
 8. Ja meillä täällä Groudhog Day! Punxsutawney Phil näki varjonsa tänään, eli kuusi viikkoa talvea vielä tiedossa :)

  AntwortenLöschen
 9. Marita: en minäkään keksi selitystä eriarvoisuudelle
  Sennie: oh hoh, vielä kuusi viikkoa talvea teillä. Itse alan jo odotella kevättä.

  AntwortenLöschen