Freitag, 15. Mai 2009

Viherpeukalo? Kuka?

No en minä ainakaan. Olen tainnut olla koulusta pois, kun on luettu kasvioppia. Paljasjalkainen kölniläinen aviomies tuntee viljatkin paremmin kuin minä pikkupaikkakunnalla varttunut.
Meidän ns. nurmikko on kaikkea muuta kuin ruohoa. Siinä kasvaa pääasiassa tuhatkaunokkeja, niittyleinikkejä ja apilaa. Kun järjestystä rakastavat saksalaiset naapurit konttaaa polvillaan ja nyppii jokaisen näistä kukista nurmikostaan pois, minäpäs olenkin päättänyt tykätä niistä. Näin saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ei tarvitse tehdä töitä ja on kaunista katseltavaa.Mutta on jotkut puutarhaprojektit onnistuneetkin. Kerran kuokittiin ystävien pihasta Hämeessä raunioyrttiä (vilkutukset Eevalle ja Raunolle), jonka kuljetin ensin pariksi lomapäiväksi sukulaisten kesämökille Pälkäneelle ja säilytin savisia juuria Mallasveden rantavedessä. Sitten juurien ympärille laitettiin märkää sanomalehteä ja päälle muovipussi ja matka jatkui Helsinkiin, jossa olin kolme yötä hotellissa ja hellästi hoivailin kasviani, kunnes lensin Saksaan ja istutin raunioyrtin pihamme varjoisimpaan paikkaan ja siinä se nyt sitten kukkii komeasti kuten kuvasta näkyy ja paikassa, missä mikään muu kasvi ei viihtynyt.Raunioyrtti, toiselta nimeltään rohtoraunioyrtti, on lääkekasvi. Naapurin rouva käy joskus hakemassa lehtiä ja käyttää niitä hauteena eri vaivoihin.Sain viime vuonna tuttavien kautta aivan ihania tomaatteja. Ne olivat väriltään vähän liilaan meneviä ja aika kirjavia ja maistuivat - quelle surprise - oikein tomaatilta. Pistin huvikseni muutaman siemenen talouspaperin päälle kuivamaan ja nyt istutin ne multaan ja sieltäpäs lähtikin tomaatti kasvamaan. Kuka osaa sanoa, miten tomaattia jatkossa hoidetaan?

18 Kommentare:

 1. Kuka noin kauniita kukkia edes haluaisi nyppiä pois.....Raunioyrttisi on kaunis, aika hienosti sait sen säilytettyä Kölniin asti!
  Mulla on ollut tomaatteja kasvamassa lasitetulla parvekkeella Helsingissä ja sitten ikkunalaudalla, aurinkoisella sellaisella , täällä ,ja hyvin kasvoivat. Ei ole parempia vinkkejä antaa...mutta valoa kai tarvitsevat.

  AntwortenLöschen
 2. Edelliseen postaukseen viitaten, mansikoiden ohella on tämä raunioyrtti linkkisi mukaan mitä sopivin lääke vaivaasi:...allantoiini, joka edistää ihon paranemista ja haavojen arpeutumista, estää tulehduksia...

  Meillä kasvaa sekä täällä kotipihalla, että kesäpaikassa komeita raunioyrttejä. Eipä ole tullut kokeiltua rohtona, ollaan vain oltu kiitollisia, kun se viihtyy meidänkin "viidakossa".

  AntwortenLöschen
 3. Yaelian: jos tomaatit onnistui Hesan parvekkeella, niin yritän sitten hoivata meidän terassilla.
  Clarissa: Sain kaksi kertaa infrapunalaseria vai oliko laserinfrapunaa. Pitäisköhän siirtyä moderneista keinoista Hildegard Bingeniläisen keinoihin?

  AntwortenLöschen
 4. Tomaatin hoito-ohjeita en osaa antaa, vaikka meillä onkin sellaisia joka kesä kasvamassa. Ne ovat nimittäin miehen hellässä hoidossa.

  Minullakaan ei ole viherpeukaloa (eikä jauhopeukaloa, eikä...), naapurin Rollrasen on huippukunnossa, meidän tavallinen Rasen taas, nojaa (ja naapurin rouva, minua kolme vuotta nuorempi, valitteli eilen, etteivät nämä nykyajan naiset tee enää mitään, mahtoikohan tarkoittaa minua...).

  AntwortenLöschen
 5. Tomaatin hoito-ohjeena sanoisin, että ei vettä lehdille, mutta juurille kyllä, tarvitsee paljon aurinkoa, ja sitten oikein tärkeää on, että nyppii kaikki "varkaat" (wilde Triebe)siis runkoon ja lehtien sivuille mielellään ilmestyvät "oksat" pois. Ne vie vaan voimaa, eivätkä tuota mitään.
  Ja kun alkaa ilmestyä kukintoterttuja, niin viisi on maximi lukumäärä niitä kasvissa.
  Ehkä annat väliaikatietoja sitten joskus.....

  AntwortenLöschen
 6. Hyvän tykkäyspäätöksen olet tehnytkin :-)
  Meidän nurmikolla yritetään helliä ja varjella niittykukkia, sillä ne ovat katoavaa kauneutta. Mies leikkaa nurmikkomme omituisesti ohjeitteni mukaan, koska haluan ihailla luonnon kukkasiani.
  Puutarhurinvikaa minussa ei ole.

  Hyvää viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 7. Tutulta näyttää "suomalainen niitty" sanon itse kun nurmikko yli viikon leikkaamatta. Ai tuo valkoinen on tuhatkaunokki - äitini oli tunnistavinaan bellis nimiseksi.

  AntwortenLöschen
 8. kato nyt tätäkin: ai, on niitä muitakin, joilla ei ole niitä peukaloita
  Maija: täytyypä yrittää tunnistaa ne varkaat
  Nurkkalintu: ihaninta olisi sellainen ihana niitty, jossa kukkii unikot ja päivänkakkarat ja ruiskaunokki jne
  RouvaHoo: äitisi on oikeassa, sillä tuhatkaunokin latinalainen nimi on bellis perennis

  AntwortenLöschen
 9. Aivan samaa mielta minakin - monessa asiassa voi kayttaa tata ajattelutapa ;)

  Meidankin kerrostalo pihan nurmikko on kuin jostian Heidin elokuvasta ;))) Upean nakoista ja aina kotiin tullessani, joka toinen paiva, poimin sielta itselleni kimpun ;) Ihan hassuksi varmaan kuvittelevat minut ;)) ( jossain keskella metsaa olisi pitanyt asua, eika keskekka betoniviidakkoa... ) ;))

  KAuniin nakoista ainakin kuviesi perusteella! ;) Hauskaa viikonloppua ! Ja kivaa euroviisailua jos satut katsomaan!

  AntwortenLöschen
 10. M'man: taitaa jäädä euroviisut katsomatta, ehkä katson lopuksi, miten Suomi pärjää.

  AntwortenLöschen
 11. Täällä ollaan myös vailla peukaloita. Olenkin "antaa kaikkien kukkien kukkia" -tyyppi. Ei turhaa stressiä mistään rikkaruohojen kitkemisistä ja nurtsin leikkuusta yms. Villiintyneet puutarhat on mun mielestä kauniita ja kiehtovia.

  AntwortenLöschen
 12. Susadim: lohduttavaa tietää, että muitakin peukalottomia on olemassa.

  AntwortenLöschen
 13. Minä vähän peräjälessä kommentoin...
  Just tuolla lailla tomaattia voi siemenestä kasvattaa. Itse olen kasvattanut jo monta vuotta Wintertomate-nimistä lajiketta. Tänä vuonna kokeilen lisäksi paria muutakin erikoisempaa lajiketta.Tomaatti tarvitsee ison ruukun ja tukikepin, jos meinaat ruukkuun jättää. Jos istutat avomaalle, se istutetaan syvempään kuin mitä se siihen asti oli ruukussa, että syntyisi lisää juuria ravintoaineiden saamiseksi, tukikepiksi mielellään semmonen teräksinen 'spiraali'. Jos on kompostia, niin sitä istutuskuoppaan, muuten tomaattiravinnetta. Ja reilu kastelu istuttamisen jälkeen.

  AntwortenLöschen
 14. Noista nurmikon kukista vielä: meillä kasvaa vaan voikukkaa, en pahemmin välittäis. Joskus näkee nurmikoilla esim. päivänkakkaraa ja sitten ovat jättäneet saarekkeita kukkimaan ja leikanneet nurmikon vaan ympäriltä, se on ihan kivan näköistä.

  AntwortenLöschen
 15. Soili: pitää istuttaa isompaan ruukkuun ja ostaa parempaa multaa. Voikukista mä en kyllä meidän pihassa tykkää, maalla niityillä ne on ihania.

  AntwortenLöschen
 16. Myös ruukkuviljelyssä istuta syvemmälle kuin mitä se edellisessä ruukussa kasvoi.

  AntwortenLöschen
 17. Hiukan asian vierestä: talvehtiko se Dipladenia?

  AntwortenLöschen
 18. Soili: huh, piti netistä ensin katsoa, mikä on dipladenia. En usko, että selvis, mutta ostin sellaisen nyt itselleni kesäkukaksi, saa kuolla syksyllä, jos tykkää. Ei se niin kallis ollut.

  AntwortenLöschen