Mittwoch, 1. Juli 2009

Cogito, ergo sum

sanoi Descartes ja se lause opittiin sekä latinan että filosofian tunnilla, mutta en ole sitä vieläkään oikein ymmärtänyt. Descartes on sanonut muutakin ja oikein osuvasti ja vielä sellaista, mitä minäkin ymmärrän:
Parhaiten jaettuna maailmassa on terve järki, sillä jokainen luulee saaneensa siitä niin riittävän osan, etteivät tavallisesti nekään henkilöt, joita kaikissa muissa seikoissa on vaikea tyydyttää, halua, että heillä olisi sitä enemmän kuin heillä on.


11 Kommentare:

 1. Mitäs tuohon sanoisi, etten paljasta omia vajavaisuuksiani :)

  AntwortenLöschen
 2. Tahdon itselleni lisää "tervettä järkeä" ja yhtä paljon tahdon, että sitä jaetaan lisää tasapuolisesti ympäriinsä maailmassa :-))

  Lähden tästä varmistamaan otsikon osalta latinan-lahjakkuuteni....
  ..siis muistini... tai miten vain...

  Piristävä postaus! :D

  AntwortenLöschen
 3. Hannele: olipas diplomaattinen kommentti
  Nurkkalintu: eihän se noin sanonutkaan, vaan "Je pense, donc je suis.", ranskalainen kun oli. No nyt kertaamaan ranskan läksyjä.

  AntwortenLöschen
 4. =D :D
  Ranskan kanssa käännyn lapseni puoleen. Kertaan kernaasti saksaa; nyt kesäiltaisin teeveen avulla mm. poliisikoira Rexin kanssa. Tässä yks' ehtoo katsoin Ylen teemalta elokuvan Suchkind 312.

  AntwortenLöschen
 5. Vielä osuvammin kuin Descartes pystyy Charles M. Schulz latelemaan viisauksiaan niin, että minäkin ymmärrän. Noita hänen "filosofian oppejaan" olen tutkinut nuoruudesta lähtien ja tartuttanut jälkipolvellekin tuon hyödyllisen taidon.

  AntwortenLöschen
 6. Nurkkalintu: voi, Suchkind 312, sitä kirjaa luin aikanaan tippa linssissä
  Clarissa: Peanuts on tosiaan täynnä viisauksia.

  AntwortenLöschen
 7. Tervettä järkeä toivoo varsinkin monelle päätöksentekijälle. Aina välillä lukee päätöksistä, joita ei millään jaksa tajuta.

  AntwortenLöschen
 8. Suchkind 312 oli mulla kädessä viimeksi kun pakkasin muuttolaatikoita 2 v sitten. Hiljakkoin se tuli myös telkkarista.

  AntwortenLöschen
 9. Soili: harmi kun en huomannut, että tulee telkasta

  AntwortenLöschen
 10. "En ajattele, siis en ole" ja "en ole olemassa, siis en ajattele".
  Vähän sumenee, ei muuta...

  AntwortenLöschen
 11. kato nyt tätäkin: olen ajatellut tätä lausetta siitä lähtien kun sen koulussa kuulin, siis olen olemassa. Hieno juttu!

  AntwortenLöschen