Freitag, 14. August 2009

Tupakkaklubissa


kuva täältä

Vuoden 2008 alusta Saksassa saatiin vihdoin tupakointikielto ravintoloihin. Se, mikä Italiassa ja Ranskassa ja Irlannissa toimi ilman ongelmia, tuntui Saksassa olevan kovin vaikeaa. Alettiin pelätä, että ravintolat saisivat taloudellisia vaikeuksia, kun asiakkaat muka jäävät pois. Lakia alettiin kiertää siten, että perustettiin ns. tupakkaklubeja, joissa pitää muodollisesti olla jäsen ja siellä saa sitten polttaa kunnes ambulanssi tulee hakemaan keuhkosyöpäisten saattokotiin. Ystävämme M vietti eilen synttäreitään ja kutsui meidät syömään tuollaiseen klubiin. Siellä on isot ja halvat ruoka-annokset ja siksi säästeliäs M pitää paikasta ja kärsii mielellään savusta. Me olemme intohimoisia icke-rökare ja kauhulla ajattelin sellaista paikkaa, jossa ilmeisesti kaikki asiakkaat polttavat, mutta onneksi oli kiva ilma ja saimme istua ulkona emmekä joutuneet savustettavaksi.
Ruokalistalla oli yksi Kölnin kansallisruoka Rievkooche. Ne ovat raastetuista perunoista paistettuja lättyjä, joita syödään joko omenasoseen tai siirapin kanssa ja hienommissa piireissä jopa graavi- tai savulohen kanssa.
* 500 g perunoita
* 1 muna
* 1 rkl jauhoja
* 1 pieni sipuli
* suolaa, muskottipähkinää
* öljyä paistamiseen
Perunat ja sipuli raastetaan ja kaikki aineet sekoitetaan taikinaksi, josta otetaan lusikalla kokkareita paistinpannuun ja paistetaan öljyssä uiden kullanruskeaksi eli siis täysin kaloritonta ruokaa. Ja hyvin edullista hinnaltaan, varsinkin kun ei tarvitse muutamaan päivään syödä mitään, kun vatsa on edelleenkin täynnä.

kuva Wikipediasta

Kommentare:

 1. Olipa tuttu 'tupakkiaski', isäni poltti vallan Klubia. Isä ei kyllä ollut mikään ketjupolttaja. Minua savuttomana suoraan sanoen ärsyttää, kun ostan esim. ebaystä jotain ja avaan pakkauksen ja sieltä tunkee tupakanhaju vastaan.
  Olen kerran tehnyt itse perunalettuja, mutta jotain niiden mausta puuttui. Me syödään omenahillon kanssa.

  AntwortenLöschen
 2. Soili: Eikös sitä Suomessa poltettu Klubia, Saimaata tai Työmiestä.

  AntwortenLöschen
 3. Nostalgisia merkkejä, heh heh. Mutta Aarne pysyi Klubille uskollisena. Se oli vielä sitä aikaa, kun kylään poikettiin spontaanisti juttusille eikä tarvinnut katsoa kalenteriin, sopiiko poiketa.

  AntwortenLöschen
 4. Klubi, klubi, pää, klubi piristää, hoettiin lapsina sitä mukaan, kun torin laidalla olevan talon katolla Klubi-mainoksen neonlamput vilkkuivat.
  Tunnettuahan on myös se, että Klubiaskin kansi on ollut monen arkkitehdin ja rakennusmestarin "työpöytä".
  Rårakor eli Reibekuchen eli Rievkooche on kautta aikojen ollut mieluinen pikaruoka tässä huushollissa. Ai että se on Kölnin kansallisruoka. Ihme. että en koskaan sitä saanut siellä ollessani. Sen muistan, että rahkajälkiruoat ja kyssäkaali olivat uusia makuelämyksiä suomalaiselle.

  AntwortenLöschen
 5. Hessenin osavaltiossa niiden nimi on Kartoffelpuffer ja joulumarkkinoilla ne oli mulle Must.

  AntwortenLöschen
 6. Clarissa: etkö nähnyt Kölnin rautatieaseman edessä Rievkoochebude eli kioskia, jossa paistettiin Reibekuchen ja koko aukeama haisi rasvalle. Lanko tullessaan Berliinistä meni aina ensimmäiseksi syömään Rievkooche ja sitten vasta katsomaan äitiään, joka oli laittanut ruokaa lempipojallensa ja oli kovin pettynyt, ettei poju syönyt mitään, kun vatsa oli täynnä. The same procedure every year.
  Rievkoocheista on kölniläinen bändi Bläck Fööss tehnyt valssinkin, jonka teksti menee näin:
  Mamm, Mamm, schnapp d'r de Pann,
  Mir wolle Rievkooche han.

  AntwortenLöschen
 7. ♪ ♫ ♪ ....Mamm, Mamm, fang doch flöck an,
  Fuffzehn Stück pack op d'r Mann.
  Rievkooche, dat es en Delikatess,
  Die schmecken am allerbess....♪ ♫

  Ehkä se rasvan haju pelästytti minut kauemmaksi.
  Do laachste dech kapott:)

  AntwortenLöschen
 8. Muistuu hyvin mieleeni tuo tupakkiaski.
  Oma isäni poltti Marlboroa ja piippua ennenkuin lopetti savuttelut.

  Tekisi mieleni kokeilla Kölnin kansallisruuan valmistusta, mutta jos siitä tulee niin tuhti olo, ettei pariin päivään kaipaa ruokaa, niin arveluttaa hieman....

  AntwortenLöschen
 9. Clarissa: op Kölsch do laachs do dich kapott
  http://www.youtube.com/watch?v=YpdJmc1SYNA
  Nurkkalintu: Pula-ajan ruokaa, ei tarvitse muutamaan päivään syödä, kun on niin ähky olo.

  AntwortenLöschen
 10. Minunkin isani poltti Klubia. Aika paljonkin kai. Juhlapaiville taisi olla Norttia. Sitten han sai sydankohtauksen ja tupakointi loppui kertalaakista. Parempi myohaan kun ei milloinkaan.

  AntwortenLöschen
 11. anumorchy: kiva kun kävit. Ai niin, sitä oli tosiaankin Norttiakin, sen olin kokonaan unohtanut.

  AntwortenLöschen
 12. Ostin kerran kirpparilta takin ja sen taskusta löytyi Klubi-aski. Kiva löytö :)

  Tuo potturesepti menee käyttöön.

  AntwortenLöschen
 13. Mainostetaan nyt vielä sellaistakin entisajan syöpäkäärylemerkkiä kuin Boston. Yes Sir.Siirry sinäkin.

  En muista, oletko koskaan kertonut,millaista saksankieltä puhut, onko se lähempänä Kölschiä kuin Hochdeutschia?

  AntwortenLöschen
 14. Minä en ole tiennytkään, että Kartoffelpuffereilla on jokin muukin nimi. Rievkooche kuulostaa niin hollantilaiselta sanalta.

  Saimaa-askista sen verran, että kannen maisema on kuulemma kuvattu meidän paikkakunnaltamme, tiedän paikankin. Jos löydän jostain Saimaa-askin kannen, menen kuvaamaan tuolle paikalle ja laitan vertailun vuoksi molemmat kuvat blogiini. Ongelma on vain se tupakka-askin kannen löytäminen :D

  AntwortenLöschen
 15. Susadim: Aika jännä löytö. Poltiko loppuun?
  Clarissa: En minä kölschiä osaa puhua, vaikka aika hyvin ymmärrän. Puhun hochdeutsch, mutta sitä kuulemma jonkinlaisella reininmaalaisella intonaatiolla (itse en huomaa) eikä kukaan usko, että olen suomalainen.
  Kirlah: Kartoffelpufferina ne kai suurimma osassa Saksaa tunnetaan, mutta täällä ne on Reibekuchen eli Rievkooche. Eihän me niin kaukana Hollannista olla, varmaan yhtäläisyyksiä kielissä.

  AntwortenLöschen
 16. En ole koskaan polttanut, joten siinä mielssä löytö oli turha. Silti niin riemastuttava :) (ja jos jotain tupakoinnista ymmärrän, niin olisi saattanut olla hiukan kuivaa...säästin askin, mutta se on vuosien varrella piiloutunut hukka nimiseen paikkaan).

  AntwortenLöschen
 17. Susadim: hukka-nimiseen paikkaan, hihi, sellaisia paikkoja täällä on vaikka millä mitalla.

  AntwortenLöschen
 18. Vai pelkàsivàt he asiakkaiden hàviàmistà, just. Jànnà juttu, ettà ovat onnistuneet tuota lakia tuollatavalla kiertàmààn. Italiassa tupakkalaki oli jo paljon ennen suomea. Minà koen lain aivan ihanaksi. En ole koskaan polttanut ja se haju hiuksissa baari-illan jàlkeen oli kamala. Nyt on ihanaa kun ei tule haittahajuja, vaikka kuinka olisi baarissa :D

  AntwortenLöschen
 19. Minä tiesin vain Reibekuchen-nimen. Kölnissä yliopiston (Philosophicumin) lähellä oli yksi paikka, missä oli aina torstaisin tuoreita Reibekucheneita.

  AntwortenLöschen
 20. -S-: Me ollaan aina oikein ihailtu, miten Italiassa laki toteutettiin eikä oltais koskaan uskottu, että se toimii siellä niin hienosti.
  Sauerkraut: Se Kölnin tunnetuin Reibekuchenbude siirrettiin aseman edestä pois, kun ei haluttu enää käryttää turisteja sen jälkeen kun Domin edusta muutettiin. Siinähän on nyt isot portaat ylös Domille ja se on paljon paremman näköinen kuin ennen, sun pitää tulla katsomaan.

  AntwortenLöschen