Dienstag, 20. Oktober 2009

Berliini III

Itäsaksalaisten liikennevalojen herttaiset ukot on yksi niitä harvoja asioita, joita läntinenkin Saksa halusi ottaa perinnöksi DDR:ltä, ja osa Länsi-Berliiniä on jo siirtynyt "Ampelmännchen"-aikakauteen. Tulen aina hyvälle mielelle näistä ukoista ja niistä on tullut vähän niinkuin ikoni.

Lauantaina meillä oli treffit kummipoika/varalapsen kanssa Kreuzbergin kaupunginosassa, joka on tunnettu "huonompana" kaupunginosana ja jossa siitä syystä asuu paljon maahanmuuttajia, eniten turkkilaisia. Berliinihän taitaa olla Istanbulin jälkeen Euroopan suurin turkkilainen kaupunki. Kreuzberg on nykyään tosin jo pidettyä seutua opiskelijoiden asuinpaikkana ja siellä asuu meidänkin kummipoika yhdessä kahden muun meedia-alaa opiskelevan kaverin kanssa kivassa, joskin vähän kunnostuksen tarpeessa olevassa talossa. Menimme sinne kävellen Potsdamer Platzilta, joka on Berliinin moderni keskus. Hotellimme oli aivan Sony Centerin lähellä.
Kuvassa vasemmalla futuristinen Sony Center, oikealla idyllistä Kreuzbergiä, josta tykkään paljon enemmän kuin Sony Centeristä.

Kävelimme kivojen kauppojen ja bistrojen ohi eikä vain ohi, sillä veimme pojan syömään tukevan aterian, johon hänellä köyhänä opiskelijana ei itsellä ole varaa. Hänelle oli tullut muutenkin ylimääräisiä kustannuksia, kun yhden asuinkaverin sängystä löytyi - uskokaa tai älkää - lutikka. Kukaan ei tiedä, mistä se oli tullut ja koko asunto jouduttiin myrkyttämään ja pojille tuli 240 euron lasku maksettavaksi.

Berliinille on tyypillistä takapihat, sillä hyvin usein kadulla olevan talon takana on vielä toinen talo, jonne mennään ensimmäisen talon läpi. On aina kiva kurkkia takapihoille, sieltä löytyy usein idyllisiä nurkkia.

17 Kommentare:

  1. Ihastuttavia paikkoja olet kuvannut Berliinissä,nuo takapihat ovat varmaankin tosi nättejä joskus.Kivat nuo ukkelit liikennevaloissa;hyvä kun säilyttivät ne:-) Huh,lutikoita,tulipa kalliiksi niin hävittäminen!

    AntwortenLöschen
  2. Nuo liikennevalo-ukkelit on minustakin hauskoja. Samoin se vihreä nuoli liikennevaloissa oikealle kääntyvälle on yleistynyt, meilläkin päin sitä näkyy - eikös sekin ollut itä-Saksasta peräisin? Ja kivoja yksityiskohtia löysit. Minusta on ihanaa, kun suurkaupungeissa löytyy vihreitäkin 'keitaita'. Vanhoissa taloissa ja niiden sisä- ja takapihoilla on oma viehätyksensä.

    AntwortenLöschen
  3. Näitä juttuja ei kestä lukea. Hirveä Saksa-kaipuu iskee. Pitääköhän minun sittenkin lähteä kevätpuolella Saksaan, jonne pari oppilasta on menossa kouluun vastavierailulle. Kysyivät minua mukaan, mutta en oikein ollut lähdössä, mutta jospa muutankin mielipiteeni.

    AntwortenLöschen
  4. Yaelian: Luteitten piti kai olla kuollut sukupuuttoon, mutta nyt tosiaan löytyi. Mua rupesi siellä heti kutittamaan.
    Soili: se vihreä nuoli on tosiaan myös DDR:n perintöjä ja meillä on tässä lähellä sellainen ja ollaan siitä onnellisia, kun ei tartte pysähtyä punaisiin valoihin.
    Kirlah: Lähde vaan mukaan. Jos on täällä lähistöllä, niin voit poiketa tännekin.

    AntwortenLöschen
  5. kodikasta!
    Ihanaa kun on tuollaisia takapihoja. Ettei sentaan koko maailma ole tylsia elementtitaloja.

    Kaipaan kahvilaistumisia ulkosalla...

    AntwortenLöschen
  6. BLOGitse: Itä-Saksan puolella oli se hyvä juttu, että niillä ei ollut varaa kunnostaa paikkoja sodan jälkeen eli moni asia on vielä alkuperäinen ja voidaan entisöidä. Lännessä on sen sijaan monia rakennuksia pilattu käyttämällä täysin tyyliin sopimattomia materiaaleja. Idän elementtitaloja on osittain saatu aika hienonkin näköiseksi, kun on käytetty maalia, rakennettu parvekkeita jne.

    AntwortenLöschen
  7. Kiehtovia nuo ovet ja takapihat. Tulee mieleen joidenkin Tsehovin tai Dostojevskin teosten tunnelmat, vaikka ovathan ne synkempiä.

    Hyvä että nuo itäsaksalaiset Ampelmännchenit saavat jatkaa olemassaoloaan.

    AntwortenLöschen
  8. Mun yhdessä kahvimukissa on Ampelmännchenit, ostin Berliinistä (ja siitäkin matkasta taitaa olla jo viisi vuotta). Juu, Berliini on oikea iso kaupunki, kun tämä München on tällainen kylä. Tosin, minusta ei taitaisi olla niin ison kaupungin asukkaaksi. Mutta kiva on käydä.

    AntwortenLöschen
  9. Vuonna 1991 opiskelija-asunnostamme löytyi lutikoita. Olimme sitten evakossa talkkarin olohuoneen lattialla kaksi viikkoa, kun asunto myrkytettiin ja kaikki vaatteetkin piti pestä 60:ssä asteessa ja silittää saumoja myöten. Myrkyt tehosi, ei ollut kutsumattomia vipeltäjiä sen jälkeen.

    AntwortenLöschen
  10. Clarissa: tosiaan usein kuin jostain romaanista
    kato nyt tätäkin: mustakin tuntuu, että asun käpykylässä, kun vertaan KaDeWe:n ruokaosastoa meidän Kaufhofiin, josta kyllä saa jo melkein mitä vaan
    Susadim: noille oli sanottu, että kahdeksaan tuntiin ei saanut mennä asuntoon, mutta ei ne kyllä kai vaatteita joutuneet pesemään.

    AntwortenLöschen
  11. Olen ollut Berliinissä viimeksi juuri kun se oli valtava rakennsutyömaa yhdistymisen jälkeen.

    Lutikkoja löytyy lehtijuttujen mukaan monista suurista kaupungeista. Etenkin Pariisista!

    Saksan 'turkkilaisuuteen' olemem törmännet monasti. Mieheni, joka aina kaiken muistaa, etenkin eglannin sanat;-) ei nyt muista kaupunkia, jossa eksyimme täysin turkkilaiseen osaan, kun etsimme ruokapaikkaa. Tuli vähän hento olo ja automme 'ympäröitiin' heti etc.

    Hullua kuitenkin sanoa, mutta parhaimmat lomamatkame olemme tehneet Sveitsiin ja runsaimmat ja muuten tokaksi parhaimmat Saksaan. Kaikki aina hyvä: ruoka, ilma, ostokset, maisemat, ihmiset, hotellit, tiet, kaikki palvelut...

    Göttingen on aivan turhaan melkein unohdettu kaupunki. Minä olen tyttäreni kanssa shopannut sieltä persoonallisimmat vaatteet, edullisimma kirjat ja saanut huippuateriat. Kiva Rodetal on tällöin toiminut 'kotihotellina'. Arkkiatri Arvo Ylppö opiskeli lääkäriksi Göttingenissä ja taisi toimia siellä lastenlääkärinäkin, Göttingenin yliopistossa on uskontotieteen (mun tyttären tuleva ala) pfofessuuri suomalaisella professorilla ja löytyy sieltä muutakin kiinnostavaa...,kuten vaikka pala Jeesuksen käärinliinasta. Tieto on saatu Suomen Kuvalehdestä.

    Mun saksa on niin ruostunut, että taitaa olla parasta ottaa Eve mukaan, kun nach Olga, aloitan taas reissaamisen.

    Allu, oli tämä nyt jostain kotoisin;-) Kaikkia kiinnostaa persoonallsiet matkapostaukset, jossa myös jotain uutta. Tässä oli lude ja nuo sisäpihat!

    AntwortenLöschen
  12. Haluaisin kovasti käydä Berliiinissä. Olen ollut saksassa neljä kertaa kiertomatkalla, mutta vielä ei Berliinissä olla käyty. Dresden oli upea kaupunki, ja siellä veljeni kanssa naureskelimme liikennevaloille.

    AntwortenLöschen
  13. Leena: onhan niitä pikku-Istanbuleja monessakin Saksan kaupungissa, mutta Berliinissä eniten. Ai, enpäs muistanutkaan, että Ylppö opiskeli Göttingenissä, mikä on ihan kiva kaupunki kyllä.
    Tuure: no sitten ensi kerralla Berliiniin, siellä riittää katsomista. Vai nauroitte liikennevaloille, nehän on niin liikuttavia ukkoja.

    AntwortenLöschen
  14. Berliinin takapihat on kivoja. Olen vähän suunnitellut Saksan-matkaa, mutta kun en tiedä, lähtisinkö Kölniin tapaamaan kavereita vai lähtisinkö Berliiniin vai kenties jonnekin missä en ole vielä käynyt. Ja milloin, kun edelleenkään en ole saanut mitään kunnollista tietoa, miten pitkään mulle on töitä täällä hotellissa.

    Ampelmänncheneistä on postikorttejakin!

    AntwortenLöschen
  15. Sauerkraut: no sitten vaan sekä Berliiniin että Kölniin.

    AntwortenLöschen
  16. Jatkan Allu aiheesta, josta keskustelimme minun sivuillani: Berliinissä meitä kyllä ihmetytti, miten paremmillakin asuinalueilla katukivien välistä ei tunkenut ainoastaan heinää, vaan suoraastaan puskia. Tässä suhteessa ahkerat ja siistit svaabilaiset ovat kyllä maineensa arvoisia.

    AntwortenLöschen
  17. Anu: no se pitää varmasti paikkansa, että svaabilaiset huolehtii hyvin Häuslestaan ja muustakin. Köln on taas kamalan roskainen kaupunki ja purukumiläiskiä kaikki jalkakäytävät täynnä.

    AntwortenLöschen