Sonntag, 25. Oktober 2009

Valkoinen nauha

Olin eilen elokuvissa katsomassa Das weisse Band (Valkoinen nauha), joka voitti Cannesin Kultaisen palmun ja pääsee varmaan Oscar-ehdokkaaksi. Havahduttava tutkielma ihmiselle luontaanomaisesta pahuudesta.

Pohjoissaksalaiseen pikkukylään vuonna 1913 sijoittuva elokuva alkaa oudosta onnettomuudesta: kylän lääkäri lentää hevosen selästä törmätessään tien poikki viritettyyn naruun, ilkein seurauksin. Tapaus unohdetaan pian, mutta muutaman kuukauden kuluttua eräs pikkupoika ruoskitaan ja ripustetaan narusta pää alaspäin. Elokuvan edetessä kylässä sattuu muitakin mystisiä pahoinpitelyjä, joista nähdään aina vain jälkiseuraukset.
Hahmoista löytyy joka kastiin. Henkilöinä löytyvät mm. paroni, pappi, opettaja, lääkäri, talonpoika ja kätilö - sekä tietysti kaikkien lapset. Opettaja hillityn koskettavasti kehittyvän rakkaussuhteensa kera nousee keskeiseksi samaistumisen kohteeksi muiden aikuisten hallitessa ja rangaistessa lapsia, toisiaan sekä itseään. Elokuva nostaa esille yläluokan tekopyhyydet ja alaluokan pikkumaisuudet. Kuului kumpaan kastiin tahansa, ei kukaan oikeastaan kykene kontrolloimaan elämäänsä tai noudattamaan puhtoisen julkisivun ylläpitoon vaadittuja sääntöjä. Rikkomuksista ei vain puhuta tai ne lakaistaan maton alle, kunnes selvittämätön molemminpuolinen valtasuhdeviha ruokkii vaivatta itseään. Halujensa ja jumalallisen siveellisyytensä ristiaallokossa kärvistelevät aikuiset purkavat suoraan traumansa lapsiin, joiden viattomuus kasvaa kieroon elämää rajoittavien pakotteiden absurdiuden ja järjestelmän ylläpitämiseen vaaditun tekopyhyyden paljastuessa askel askeleelta.
Mustavalkojälki ja verkkaisesti rytmitetyt kuvat niin ihmisten kasvoista kuin vaihtuvista luonnonolosuhteista hivelevät silmää samalla kun pinnan alla kytevät jännitteet kalvavat mieltä. Myös musiikin jättäminen pois tukee kylän hiljaisen kytevää ilmapiiriä.
www.elitisti.net

Aivan mahtavia, teräviä mustavalkoisia kuvia, jotka tänäänkin vielä näen silmieni edessä ja mielestäni erinomaisia näyttelijöitä, nimenomaan myös filmin lapset. Elokuva sai meidän paikallislehdessä kaikilta viideltä arvostelijalta täydet pisteet ja ne annan minäkin.

Kommentare:

 1. Kiitos elokuvavihjeestä. Joskus on vaikea löytää "aikuiseen" makuun sopivia elokuvia. Tosin tänään olen menossa katsomaan viikinkielämää eli Wickiä. Traileristä päätellen elokuva sopii vanhempaankin makuun ja toivottavasti en nukahda kesken filmin, mitä on jo useamman kerran tapahtunut näillä perheretkillä. Hauskaa sunnuntaipäivää!!

  AntwortenLöschen
 2. Anne: tämä filmi on kielletty alle 12v ja hyvästä syystä eli ei mikään pienten lasten leffa.

  AntwortenLöschen
 3. Allu, ilmaisin itseäni (taas vaihteeksi) hieman epäselvästi. Tänään muksujen kanssa Wickie ja vahvat miehet (Se traileri koski siis odotuksiani tämän lastenelokuvan suhteen). Valkoinen nauha sitten aikuisessa seurassa joskus myöhemmin.

  AntwortenLöschen
 4. Taitaa olla filmi, jolla on myös tärkeä sanoma.
  Pelko ja kuri jo perheessä voi lisätä väkivaltaista käyttäytymistä myöhemmässä elämässä, sokeaa vääränlaista kuuliaisuutta auktoriteetteja kohtaan. Tällaisia ajatuksia tuli mieleeni filmiä näkemättä, en siis tiedä liittyvätkö ollenkaan siihen.

  AntwortenLöschen
 5. Kiitos elokuvavinkistä, kestää varmaan, ennenkuin tänne landelle tulee...

  AntwortenLöschen
 6. Clarissa: paroonia kaikki pelkäs (syystäkin), lapset pelkäsivät isää, jota kutsuttiin nimellä "Herr Vater". Kyllä tässä edelleen päivän mittaan muistuu mieleen eri ihmiset sieltä filmistä ja heidän kohtalonsa ja kiitän Luojaa, että olen saanut syntyä myöhemmin. Juteltiin leffan jälkeen siitä paljon ja todettiin, että varmaan on Suomessakin tuollaista ollut, vaikka tässä filmissä on mietitty, olisiko tuollainen lapsuus ollut syyllinen natsismin syntyyn Saksassa.
  Soili: en tiedä, miten nopeasti tämä tulee Tuppukylien elokuvateattereihin. Näissä asioissa on taas hyvä, kun asuu suuressa kaupungissa. Tän filmin takia lähtisin toiseenkin kaupunkiin sitä katsomaan, niin vaikuttava se oli.

  AntwortenLöschen
 7. Pitää panna mieleen, ainakin siinä vaiheessa, kun saa jo DVD:nä voitaisiin katsoa. Elokuvateatteriin ehditään miehen kanssa todella harvoin, ja silloin yleensä lastan kanssa. Seuraavaksi on suunnitelmissa suomalainen Niko (ja luulisi sen nyt tulevan Müncheniin...)

  AntwortenLöschen
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta leffalta;toivottavasti pääsee sitä joskus näkemään...

  AntwortenLöschen
 9. kato nyt tätäkin ja Yaelian: kannattaa ehdottomasti katsoa!!!

  AntwortenLöschen