Sonntag, 1. November 2009

Omnium sanctorum

Eilen oli Halloween ja muistin ostaa makeisia ja hyvä, että muistin, sillä muutaman kerran soi ovikello ja pikkunoidat tuli vaatimaan karkkia tai kepposta tai oikeastaan makeaa tai hapanta kuten täällä sanotaan.

Tänään on Pyhäinpäivä ja ihmiset käyvät hautausmaalla ja tulipa meillekin kiire laittaa appivanhempien hauta sellaiseen kuntoon, ettei tänään tarvitse hävetä, kun Toni-setä, suvun valkoinen lammas, varmaan menee sisarensa haudalle. Ensimmäisessä kukkakaupassa hautausmaan vieressä oli tarjolla designermalleja, joita Mr.Allu kutsuu nimellä Grabschänder eli haudanhäväisijä. Onneksi seuraavasta kaupasta löytyi ihan luonnollisen näköisiä kanervia, joita istutimme sitten haudalle. Vastapäiseen hautaan on haudattu mustalaisruhtinas Fürsti ja hänen suvullaan on tapana heittää tupakan natsat appivanhempien haudalle ja niinpä niitä taas löytyi lukematon määrä. Olkoon mikä vaan primitiivireaktio, mutta minä heitin ne kaikki Fürstin haudan reunalle. Fürstillehän on laitettu tupakkaholkki haudalle ja siihen sukulaiset käydessään sytyttävät tupakan, että saa haudassakin nikotiiniannoksensa.
Tässä kuva haudanhäväisijöistä:


Illalla olimme ystävien luona ja vein kukkien asemasta ihania italialaisia mantelileipiä ja pullon normandialaista poiré'ta,joka on päärynästä tehty cidre ja maistuu ihanalta.


Hyvää pyhää kaikille!

Kommentare:

 1. Sori vaan, mutta laittoi kyllä naurattamaan tuo hauta touhuilu kaikkinensa...Millaiset siellä muuten on hautausmaat, onko ne samantyylisiä kuin Suomessa?

  AntwortenLöschen
 2. Mies lähti juuri isovanhempiensa haudalle...
  Me vähän hermostuimme eilen tuohon Halloweeniin, meidän talon seinään (pienkerrostalo, jossa 9 asuntoa), oli nimittäin heitelty kananmunia. Karkinhakumatka meni vähän riehumiseksi. Miehet kävivät pesemä ne heti pois, sillä kuivuneita kananmunia ei enää saakaan irti.

  AntwortenLöschen
 3. Mekin olimme varautuneet makeisilla, mutta ilta oli rauhallinen ja saimme herkutella ihan itse :)

  Hienoja kukka-asetelmia, mutta en niitä haudalle veisi.
  Erikoinen ruhtinas-tarina. Hieman halloweeninen.

  Hyvää pyhää!

  AntwortenLöschen
 4. Susadim: aika lailla samantyylisiä ovat täällä hautausmaat. Haudat on kalliita ja hautasopimus menee umpeen tietyn ajan kuluttua ja sitten pitää "ostaa" se hauta kalliilla hinnalla uudelleen, jos haluaa sen säilyttää. Viime aikoina on tullut muotiin metsään hautaaminen, mutta se on sitten kaukana kaupungista. Sieltä voi etsiä puun, jonka juurelle tuhka sirotellaan.
  kato nyt tätäkin: vai kananmunia heitelty, o tempora, o mores, sanoisi mun latinan opettaja.
  Nurkkalintu: pidätkö tosiaan noista asetelmista?? Siellähän on pystyssä sellaisia sieniä, mitä meillä oli - tosin eri värisenä - mun lapsuudessa saunassa. Kyllä meidän kanervat oli kuule paljon nätimpiä. Ei ne ruhtinaan porukat mitään halloweeniä tartte ja ovat tuoneet puiston penkin appivanhempien haudan viereen, kun siinä on vapaa hautapaikka. Siinä ne tupakoi penkillä ja meidän hauta on sopiva tuhkakuppi.

  AntwortenLöschen
 5. Meillä sujui Halloween onneksi huomattavasti rauhallisemmin kuin Münchenissä. Muksut kävivät eka kertaa ilman vanhemman valvovaa silmään kepposkierroksella. Saas nähdä, saammeko aikaseksi käytyä appiukon haudalla, jonka anoppi on kyllä asiamukaisesti koristellut.

  AntwortenLöschen
 6. Meillä ei käynyt ketään soittamassa ovikelloa, vaikka edellis-iltana kiireesti olin 'veistänyt' kurpitsalyhdyn ja se niin kutsuvasti paloi illalla oven vieressä :)
  Eli kaikki karkit joudumme nyt syömään itse...
  Kiusanteosta muistan, että kun vanhan kerrostaloasuntomme naapuri, vanha mies, ei antanut mitään ovikelloa soittaneille lapsille, oli hänen postilaatikkonsa seuraavana aamuna täynnä jotain tahmeaa mönjää.

  Karmeita nuo hautakoristeet, eikö ne ole jotain Luffa-sieniä nimeltään? Muistan ne kans kotoani saunasta.
  En tosin ole kovin kanervankaan ystävä, olen repinyt kaikki talomme edeltäjäomistajan istuttamat kanervat etupihalta pois, mutta hautakoristeena se on ihan kiva.

  AntwortenLöschen
 7. ... niin ja sen prinmitiivireaktion ymmärrän täysin!

  AntwortenLöschen
 8. Juu, täältä etäältä katsoen pidän noista asetelmista. Taidettahan ne ovat, mutten itselleni ostaisi enkä kenellekään antaisi. Pirteitä väriläiskiä =)
  Meillä on kauniit kanervat nyt parvekekukkina :)

  AntwortenLöschen
 9. Berliinin lähellä asuvan tuttuni naapurissa talon seiniin oli heitetty kananmunia, vaikka pikkunoidat olivat saaneet karkkia!

  AntwortenLöschen
 10. Berliinin lähellä asuvan tuttuni naapurissa talon seiniin oli heitetty kananmunia, vaikka pikkunoidat olivat saaneet karkkia!

  AntwortenLöschen
 11. Vielä noista kukista...en huolisi tuollaisia omaan huusholliin, miksi siis veisi sellaisia haudallekaan. Metsään tuhkien ripottelu kuulostaa minusta hyvälle. Sanoit, että voi etsiä jonkun puun, jonka juureen tuhkat ripotellaan. Merkitäänkö se puu siis jotenkin, jos haluaa juuri kyseisen puun löytää myöhemmin?

  AntwortenLöschen
 12. Anne: kyllä meidänkin pikkunoidat oli niin kilttejä ja söpöjä
  Soili: joo, luffa tai svamppu. Ei kaikki kanervat ole nättejä, mutta nuo oli mitä ostimme.
  Sauerkraut: kyllä niitä tuhmia löytyy, jopa sellaisia, jotka katkaisee mun antennin
  Susadim: Kyllä ne puut merkataan. Siihen saa laittaa jonkun nimilevyn tai ripustaa jonkun enkelinkin tms. Ns. Friedwald eli rauhan metsä on tietty metsäalue, jossa taataan sen olemassaolo sadaksi vuodeksi. Voi ottaa yhteisen puun muiden kanssa tai ihan oman puun.Ystäväni isä haudattiin alkuvuodesta tuollaiseen metsään tietyn puun alle tai siis tuhka siroteltiin ja laitettiin puuhun nimi. Friedwald-hakusanalla löytyy googlesta varmaan kuvia.

  AntwortenLöschen
 13. Ai teillä tulevat noidat nyt eivätkä pääsiäisenä.....Trick or Treat...niinhän se on Amerikassakin! Nam,hyvät namuset sulla oli niille noidille.Itseänikin kyllä vähän nauratti tuo hautausmaahomma,etenkin tuo Furstin perheen huonot tavat.Mutta kyllä on ruhtinas Furstilla hyvä siellä olla,´kun viellä haudassakin saa kessutella...

  AntwortenLöschen
 14. Tuo mustalaistarina hautausmaalta oli elävästä elämästä. Oi aikoja, oi tapoja, sanoisin, Sinä osasit sen latinaksi. Vai että vielä penkinkin ovat siihen haalanneet. Meitä kun on niin moneksi tässä maailmassa. Hyvää pyhäinmiestenpäivän iltaa.

  AntwortenLöschen
 15. Mielenkiintoisia kukka-asetelmia... kivat viemiset olit laittanut ystävillesi. Meillä kolkuteltiin ovella useasti, neiti ei halunnut lähteä, kolkutti vain keittiön oveen.
  Rauhallista iltaa
  Heljä

  AntwortenLöschen
 16. Kiitos Allulle ja Allumiehelle, opin uuden sanan! :) Aikamoisia jötiköitä ne kukka-asetelmat, ei minunkaan mieleen... Meillä Suomessa ei kai tuollaisia ole vielä myynnissä.

  Täällä Suomessakin monet jo viettävät Haloweenia ja meillä kävi eilen kuusi porukkaa karkkia kerjäämässä. Suurin osa oli tosin taiten pukeutuneita, ei vain kummituksia ja noitia, vaan muitakin. Onneksi osasin varautua, kun tiesin naapurin lasten tulevan. Toisaalta haluttaisi tietää, mikä se mahdollinen kepponen olisi!

  Minun seinänaapurin oveen oli jo edeltävänä yönä heitetty kananmunia ja roskakatos sotkettu niillä. Siinä ei ihan lapset ole olleet asialla.

  Hyvää marraskuuta! Toivottavasti se ei tänä vuonna kestä kolmea kuukautta.

  AntwortenLöschen
 17. Hirvittäviä haudanhäväisijöitä!

  AntwortenLöschen
 18. Kivoja kukkia tuossa, värikkäitä.

  AntwortenLöschen
 19. No jo on tavat: tumppeja haudalle! nooh...kukin taplaa...
  Me oltiin Halloween aatto RouvaHoolla ja sielä kävi myös tiuhaan pieniä ovella. Parille sanoin valitsevani kepposen, kun kysyivät "trick or treat?" - olivat ihan hoo moilasina, kun ei ollutkaan ilmeisesti mitään jekkuja valmiiksi mietittynä ;)
  Annoimme sitten karkkia kuitenkin :)

  AntwortenLöschen
 20. Yaelian: täällä ne sanoo Süßes oder Saures eli makee tai hapanta. Naapuri antoi viime vuonna pikkutytölle suolakurkun, kun ei ollut karkkeja ja tyttö söi hyvällä ruokahalulla.
  Maija: täytyy tässä pitää latinan taitoja yllä, ettei mene lukion opit turhaan.
  Heljä: mielenkiintoinen on tosiaan hyvä sana noille asetelmille
  Helena: no ei kai Suomessa noin mauttomia ole tarjolla. Kivaa marraskuutta sullekin.
  Clarissa: du sagst es!
  Hannele: vai muka kivoja!??
  MaaMaa: ei kai niille voi olla antamatta mitään, kun ovat nähneet vaivaa ja lähteneet kierrokselle

  AntwortenLöschen