Montag, 4. Januar 2010

Mainioita majapaikkoja

Majapaikan löytäminen on tunnetusti yksi joulun ongelmia. Olen jutellut useammankin suomalaisen kanssa joulun vietosta ja ymmärtänyt, että suomalainen viettää joulua ainoastaan sukulaisten kanssa ja ilmeisesti yksin, jos ei ole sukulaisia. Meidän viimeisiin kahdeksaan jouluun ovat sopivien sukulaisten puutteessa kuuluneet aina ystävät, kummipoika äitinsä kanssa, joskus hänen sisaruksiaankin ja muita ystäviä, jotka olisivat muuten viettäneet joulua yksin tai kaksin. Ja kerran tuli ystäviemme italialaissyntyinen kaverikin, jonka lento ulkomaille peruuntui ja joka olisi muuten ollut aattona aivan yksin. Kun suunnittelimme matkaa Italian vuorille, oli baijerilaisille ystävillemme itsestään selvää, että me matkalla Etelä-Tiroliin yöpyisimme heillä tapanina ja niinpä vietimme heidän kodikkaassa ja värikkäässä talossaan ihanan toisen joulupäivän. Huomaavainen ystävämme muisti, että meillä on 27.12. hääpäivä ja niinpä vierashuoneen ovelta oli sänkyyn asti siroteltu ruusun terälehtiä ja tyynyjen päälle oli laitettu punaiset sydämet. Kiitos E., olet ihana♥


Majapaikkamme vuoristossa ei ollut huono sekään, oikeastaan paras hotelli, missä olemme koskaan asuneet ja olemme todella nähneet jo yhden ja toisen hotellin. Kuvassa vasemmalla ylhäällä näkymä aamiaispöydästä pihalle, alhaalla oikealla näkymä huoneemme ikkunasta. Meillä oli iso parveke, johon paistoi aurinko niin, että siinä saattoi iltapäivällä istua näin talvellakin. Ruoka oli herkullista ja henkilökunta pätevää ja omistajat todella herttaisia.

Hotellin baarissa oli kaksi sympaattista unkarilaista kaveria töissä ja heille yritin opettaa suomen kieltä, mutta unkarilainen kieli ei oikein taipunut sanomaan "hyvää ruokahalua". Mutta heitä miellytti kovasti vitsi, jonka eräs unkarilainen mies, jonka kanssa olin vuosikausia työni kautta tekemisissä, minulle kertoi: Kun kansainvaellus alkoi ja suomalaisugrilaiset kansat lähtivät idästä länteen, tuli vastaan tienviitta, joka näytti vasemmalle ja siinä luki Unkari. Ne, jotka osasivat lukea, lähtivät Unkariin.
Etelätirolilaiset puhuvat äidinkielenään saksaa ja hotelleissa on yleensä paljon saksankielisiä vieraita, mutta tällä kertaa hotellissa oli paljon italialaisia. Suurin osa heistä oli 30-40v ja varmasti ihan sivistynyttä porukkaa, niin he ainakin käyttäytyivät, mutta meitä ihmetytti kovasti, että he eivät kerta kaikkiaan puhuneet mitään muuta kieltä kuin italiaa. Olen ennen luullut, että vain ranskalaiset eivät osaa muita kieliä, mutta nyt kyllä muutin mielipidettäni ja väitän, että ranskalaisista monet puhuvat jonkun verran englantia.

Tullessamme eilen kotiin, löytyi oven takaa tällainen lappu, jossa lukee: Älkää pelästykö. Istun sohvallanne lämmittelemässä. Lämmitykseni on rikki. M.


Naapurimme ja hyvän ystävämme M:n lämmitys oli mennyt rikki ja hän oli joutunut välillä käymään meillä lämmittelemässä. Niin että löytyihän meiltäkin majapaikka tarpeeseen.

Kommentare:

 1. Unohdin eilisessä kommentissani toivottaa hyvää alkavaa vuotta ja ennekaikkea terveyttä sekä Allulle että Allumiehelle. Luen mielenkiinnolla lomakertomustasi.

  AntwortenLöschen
 2. Tunnelmallisia kuvia kaikki!
  Matkailu avartaa...
  Taytyykin kysaista joltain Italia tutulta miten siella kielia opiskellaan...
  Mukavaa viikkoa!

  AntwortenLöschen
 3. Onpas mukava hääpäivä!
  Etelä-Tirolin murrekin on mielenkiintoista kuunneltavaa. En aina ymmärrä...

  AntwortenLöschen
 4. Allu, suurina Keski-Eurooppa faneina teimme matkamme näin, koks amuutamaa kertaa lukuunottamatta lapset mukana: Katsoimme netistä hotellin, vaelsimme huoneet ja valitsimme. Mutta: Emme toki varanneet kuin muutaman paikan eli jätimme tilaa insproitumiselle, joka on yksi automatkan viehätyksistä. Vuosien aikana monet pienet hotellit tulivat niin tutuiksi, että soitto vaikka Italiasta Rodetaliin varasi heti meille meidän tutun jättihuoneemme suloisilla untuvatäkeillä ja hyvällä ruoalla.

  Kun aloitamme taas kohta kahdestaan, emme varaa mitään. Nyt on pelkkää seikkailua vuorossa.

  Niin ihana maisema teillä, että puukko alkoi kääntyä haavassa: Muistan kuinka ajoimme Altdorfista ylös alpeille ja istuin veskissä. Katsoin ikkunasta siinä samalla alppien lumihuippuja ja aika likeltä;-)

  Ja mikä huomionarvoinen ruusunterälehtihuomionosoitus ystävältänne Baijerissa!

  AntwortenLöschen
 5. Kauniita, tunnelmallisia kuvia. Noihin maisemiin voisi joskus joulumatkan tehdäkin. Kovin on houkuttelevan näköistä.
  Yleensähän suomalaiset ja varmaan monet muutkin viettävät joulunsa sukulaisten ja tuttavien kanssa, mutta kun me olimme seuramatkalla joulua viettämässä Wienissä ja sen kauniissa ympäristössä oli suuri osa matkalaisista sellaisia, jotka viettävät joulunsa tällaisilla matkoilla. Hotellissa sanottiin, että suomalaisten jälkeen tulevat italialaiset heti joulupäivänä ja sitten kreikkalaiset, tai oliko se päin vastoin.
  Juuri nyt, kun meillä on näitä pieniä perheessä, tuntuu perhejoulu siltä oikealta. Ehtiihän tässä vielä lähteä kahdestaan jonnekin joulun viettoon, vaikkapa Alto Adigeen. Pitänee opetella sitten italian kieltä. Työkaverini, joka asui muutaman vuoden Italiassa, sanoi samaa kuin sinä.

  AntwortenLöschen
 6. Onnea Uudelle vuodelle 2010 Allu! ♥

  Ihanat pyhät olette viettäneet ja majapaikka näyttää&kuulostaa mitä tunnelmallisemmalle! :)

  Jännä juttu, etteivät nuoret italialaiset osanneet englantia?! Vai oliko heitä vain niin paljon, ettei heidän "tartttenut" - sellaista olen huomannut täällä kaikenmaalaisten kesken... :(

  Myöhästyneet onnittelut hääpäivän kunniaksi! Haluatko kertoa, mones oli?

  Halitus♥

  AntwortenLöschen
 7. Ihanalta kuulostavia majapaikkoja ja kauniita kuvia.Olivatpa ystävänne herttaisia hääpäivänne suhteen:-)
  Aika jännää,että ne italialaiset eivät muita kieliä osaa....

  AntwortenLöschen
 8. Hyvää alkanutta vuotta ja myöhästyneet hääpäiväonnittelut!
  Ihania kuvia ja mukavia lomatunnelmia! Paitsi se kuva autobahnalta edellisessä postauksessa... Haaveilen vaelluslomasta Etelä-Tirolissa, saas nähdä pystynkö sen toteuttamaan ensi kesänä. Tämä matkakertomuksesi sai matkakuumeen taas nousemaan ihan ylärajoille.

  Samaan englanninkielen taitamattomuuteen törmäsin muuten mm. Milanossakin, hotellissa kaikki sanoivat puhuvansa englantia, mutta ei ne mitään ymmärtäneet, kaikki vaan oli 'tutto bene'.

  t. Helena

  AntwortenLöschen
 9. Tuo, että kutsutte muitakin kuin omaan perheeseen kuuluvia ihmisiä joulun viettoon kanssanne, osoittaa teillä olevan avarakatseisuutta ja suuri sydän. Ja kiva, että itsekin saitte vastavuoroisesti käydä toisten kodissa joulun aikaan. Ihana yllärikin siellä makkarissa!

  AntwortenLöschen
 10. Hyvää hääpäivää!!

  Aivan ihana tuo naapurin "varoituslappu" :D

  AntwortenLöschen
 11. Englannin taitamattomuus on tosiaan aika yllättävää ja siihen törmää edellä mainittujen maiden lisäksi myös esim. Espanjassa, jossa nuorisokaan ei välttämättä puhu kovin sujuvasti jos ollenkaan. Ranskassa kielitaito on minusta itse asiassa parantunut sitten ensimmäisten reissujeni (jolloin olin itse teini ja hämmästytin paikallisia osaamalla neljää muutakin kieltä kuin äidinkieltäni - hurraa Suomen koululaitos!)

  Kauniita kuvia! Matkajalka vipattaa taas, aargh.

  AntwortenLöschen
 12. Allu, luin miehelleni ääneen postauksesi ja hän sanoi heti, että jopa liike-elämässä huomaa, että italialaiset ovat haluttomia/osaamattomia puhumaan englantia aivan toisin kuin vaikka saksalaiset. Mieheni työskentelee saksalaisten omistamassa firmassa, mutta heti aluksi tuli heidän taholtaan ehdotus ottaa yhteiseksi kieleksi englanti.

  Aion olla elämässäni yhden joulun poissa Suomesta ja silloin olemme Salzburgissa♥

  AntwortenLöschen
 13. Maija: samaa sulle
  BLOGitse: matkailu todella avartaa. Kivaa viikkoa Kairoonkin!
  kato nyt tätäkin: no sitä murretta ei kyllä ymmärrä kukaan muu kuin ne itse
  Leena: kyllä ne ruusunterälehdet oli liikuttava juttu
  Clarissa: no ilman muuta sitä joulua vietetään lasten ja lastenlasten kanssa, sehän on selvä, mutta JOS ei ole lapsia eikä siitä syystä lapsenlapsiakaan, niin minusta voi ihan hyvin juhlia joulua hyvien ystävien tai yksinäisten ihmisten kanssa, vaikka ei olisikaan sukua. Mun tuttavat olivat kerran Salzburgissa jouluna, se ehkä minuakin viehättäisi enemmän kuin Wien, vaikka jouluna haluan olla kyllä oikeastaan kotona enkä esimerkiksi lähde meidän ystävien luokse vaan pyydän heitä meille, kun meillä on isommat tilat ja - kehtaankohan sanoa - minun mielestä kodikkaampaa.
  MaaMaa: kolkytviis
  Yaelian: se ystävä on aina niin huomaavainen, itse melkein unohdin sen päivän
  Helena: kiva kuulla sinustakin taas. Vaellusloma Etelä-Tirolissa kannattaa. Me olemme olleet viinialueella Eppanin seudulla usein lokakuun lopussa ja on ollut vielä hienot ilmat ja päivällä on istuttu t-paidassa ulkona. En osaa sanoa, kuinka monta kertaa olemme siellä olleet ja aina on tykätty eli suosittelen.
  Susadim: onhan sitä ainakin yritetty olla avarakatseisia
  mizyéna: kyllä me kanssa naurettiin sitä lappua
  Maiku: olen samaa mieltä, että ranskalaiset ovat alkaneet enemmän puhumaan englantia. Olen kyllä luullut, että sen jälkeen kun aloin opetella ranskaa ja yrittää puhua sitä, ne säälivät mua niin, että suostuvat sitten itse puhumaan englantia, mutta ehkä se kuitenkin on myös trendi, että opettelevat englantia.
  Leena: englannista tuli minunkin työpaikassa firman kieli, kun tuli fuusio hollantilaisen firman kanssa ja siellä ei kaikki osanneet/halunneet osata saksaa.

  AntwortenLöschen
 14. Ihanat kuvat!
  Jouluntienoo on teillä juhlaa täynnä! Syntymäpäiväsi ja hääpäivänne ovat joulun molemmin puolin. Onnea ja rakkautta ensi joulukuuhun asti! <3

  AntwortenLöschen
 15. Nurkkalintu: vähän huonosti suunniteltu nuo meidän juhlapäivät, kun kaikki osuu joulukuulle, mutta minkäs teet.

  AntwortenLöschen
 16. Oho, tehän olette vielä ♥nuoripari♥ Meillä on jo takana kaksi vuotta enemmän yhteiseloa.
  Salzburg oli kyllä meidänkin melkein varma joulumatkakohde silloin, mutta en muista mistä johtuen se vaihtui Wieniin ja Wienerwaldiin. No, ei se kaduttanut meitä kuitenkaan.

  AntwortenLöschen
 17. Oi hieno lukema! Onnea kerra'viel ♥

  AntwortenLöschen