Mittwoch, 6. Oktober 2010

Sophie & Hans


kuva Google image
 
Sisarukset (=Geschwister) Sophie ja Hans Scholl tunnetaan ehkä ulkomaillakin elokuvasta „Sophie Scholl- viimeiset päivät“, joka oli 2006 Saksan Oscar-ehdokkaana. Elokuva kertoo nuorten opiskelijasisarusten elämästä 1940-luvun Saksassa. He olivat natseja vastustavan Valkoinen ruusu- liikkeen jäseniä ja levittivät propagandalehtisiä Münchenin yliopistolla. Salainen poliisi Gestapo sai heidät kiinni ja heidät teloitettiin.  Saksassa on paljon kouluja ja katuja, jotka ovat saaneet nimensä Schollin sisarusten mukaan ja niin on meilläkin sekä Geschwister Scholl-Schule että Geschwister Scholl Strasse.
Riesa on kaupunki itäisessä Saksassa, jossa on paljon työttömyyttä ja jossa on hedelmällinen maaperä neonatsismille.  Riesassa on Mannheimer Strasse-nimisellä kadulla oikeistoradikaalipuolue NPD:n omistama kustantamo, joka julkaisee oikeistolehteä Deutsche Stimme eikä kaupungin hallitus ole ollut lainkaan iloinen tästä . Viime sunnuntaina kaupunki julisti hienon päätöksen: kadun nimi muutettiin Geschwister-Scholl-Strasseksi. Siinäpä kiva homma kustantamolle ilmoitella uudesta osoitteestaan, painaa uutta kirjepaperia jne.
Nero keksintö, hyvä Riesa!

Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.
- George Santanaya

Kommentare:

 1. Suomessa puhutaan josko pitaisi perustaa palkkka-armeija koska pitaa saada kustannussaastoja.
  Nykyinen sodankaynti tarkoittaa teknologian lisaamista joten reservia ei tarvittaisi niin paljon.
  On mielenkiintoista kuinka vaihtoehtoja on vain kaksi, nykyinen tai palkka-armeija.

  Kylla ihmiset voivat menneisyyden muistaa mutta otetaanko opiksi onkin toinen juttu...

  AntwortenLöschen
 2. Luin Sophiesta ja Hansista viime vuonna muistaakseni aamulehdessäni.Surullinen tarina,jota ei pidä unohtaa.

  AntwortenLöschen
 3. Jos olisin bloggaaja, niin antaisin Allulle ehdottomasti palkinnon Blogista, joka sivistää ja jakaa tietoa! (kuten ed. postauksessakin joku toinen jo ehti kehua) Kekseliäitä poliitikkoja Riesassa!

  AntwortenLöschen
 4. Sophiesta ja Hansista en ollut aiemmin kuullut, mutta nyt haluaisin nähdä tuon elokuvan, joka varmasti herättää monia tunteita. Elokuva - ja koko tositarina - herättää varmasti myös ajattelemaan ihmisoikeuksia sekä sitä, kuinka tärkeää on olla ihmisarvon ja hyvän puolella.

  Hyvä Riesan poliitikot!!

  AntwortenLöschen
 5. Hieno vastaveto. Hyvä Riesa!
  Mutta!! Mikä meitä ihmisiä vaivaa, kun ei oteta opiksi. Muistetaan menneisyys ja suljetaan silmät.
  Allekirjoitan kuitenkin tuon Santanayan sanoman.

  AntwortenLöschen
 6. BLOGitse: pitää vain jankuttaa niin kauan että oppi menee kalloon
  Yaelian: surullinen on, mutta jotenkin ihana, että nimi tunnetaan vieläkin
  Helena: kiitos palkinnosta♥
  lumiomena: täytyy tunnustaa, että en ole minäkään tuota elokuvaa nähnyt, mutta tunnen sen vanhemman version nimeltä Weisse Rose
  Clarissa: kuultiin tuo uutinen Riesasta sunnuntaina autoradiosta ja se sai meidät nauramaan, todella hyvä älynväläys. Voin kuvitella, miten niitä oikeistoradikaaleja harmittaa tuo kadun nimi.

  AntwortenLöschen
 7. Allu, olen kauhulla myös lukenut natsismin noususta niin Saksassa kuin muualla ja siitä peittelsytä, jota he käyttävät. Tuo kadun nimen muuttaminen oli mainio juttu.

  Jokainen kantakoon rasismin vastaista aatetta eteenpäin ja myös muistoa menneisydestämme. Jo nyt yksi valtionpäämies kieltää holocaustin

  AntwortenLöschen
 8. Leena: uskomatonta, että joku voi kieltää holocoustin olemassaolon!

  AntwortenLöschen
 9. Elokuvaa en ole nähnyt, mutta taidan laittaa "listalle" jos osuu silmiin.
  Aivan loistavaa ajattelua Riesan kaupungilta! Teoilla ei sanoilla, tuli mieleen.
  Torstaiaamuinen tervehdykseni!

  AntwortenLöschen
 10. Heljä: minä taidan katsoa tänä iltana, kun se tulee näköjään ranskalais-saksalaiselta kulttuurikanava Artelta, mikä sattuma. Kivaa torstaita sinnekin.

  AntwortenLöschen