Dienstag, 4. Januar 2011

Strasbourg

Pfalzista on lyhyt matka Ranskaan ja me päätimme piipahtaa uudenvuodenaattona Strasbourgiin, joka tunnetaan Euroopan parlamentin toisena kokoontumispaikkana, mutta Strasbourg on paljon muutakin. Se on todella ihastuttava ja eläväinen elsassilainen pikkukaupunki herttaisine puukehikkotaloineen. Vanhakaupunki on Unescon perintölistalla. Nähtävyyksiä riittää vanhasta goottilaisesta tuomiokirkosta moderniin nykytaiteen museoon ja kävelykadut ovat täynnä kivoja putiikkeja ja hyviä ruokapaikkoja. Strasbourg on ihanteellinen kohde viikonlopulle, jolloin eurokraatit ovat lähteneet kotiin ja hotelleista saa hyvin edullisia tarjouksia.

Päivä oli kovin pilvinen, mutta kaupungin joulukoristeet tekivät kivan tunnelman. Strasbourgin tunnettu joulutori on peräisin jo 1500-luvulta. Kaupunki on täynnä kävelykatuja, siellä on helppo liikkua.
Kulinaarisista herkuista ei ole puutetta Strasbourgissa. Hanhenmaksaa on tarjolla joka puolella ja winstubbeissa (viinitupa) voi maistella hyviä elsassilaisia viinejä.

Me poikkesimme kivaan viinitupaan ja maistoimme palasen herkullista Flammekuchenia ja riesling-viiniä. Nuo suklaiset herkut jätimme (onneksi) ostamatta.
Eipä tainnut jäädä meidän viimeiseksi talviretkeksi Strasbourgiin ja vähän suunnittelen jo tämän vuoden adventiksi matkaa sinne joulutorille.

Kommentare:

 1. Juuri tuon vuoksi haluaisin asua Keski-Euroopassa. Maahyppelyä. No onneksi meiltäkin pääsee autolla vajaassa tunnissa edes vähän ulkomaille Iso-Britannian puolelle...
  Adventti Strassbourgissa kuulostaa houkuttelevalta - eihän siihen ole kuin reilu 300 päivääkään.
  Pidän noista "puukehikko"taloista - niitä paljon anoppini kotikaupungissa Troyes'issa myös. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Troyes_centre_ville1.JPG

  AntwortenLöschen
 2. Heljä: maantieteellinen sijainti on täällä kyllä ihanteellinen. Suomessa asuessa kärsin vähän siitä, että piti aina lähteä laivalla tai lentsikalla matkaan ja spontaanit matkat jäi harvaksi.
  Troyes on tuttu paikka meillekin. En ikinä unohda, kun oltiin siellä tuomiokirkossa ja jouduttiin kuulemaan opastusta ranskaksi eikä ymmärretty juuri mitään eikä päästy jostain syystä siitä ryhmästä eroon ja oli pakko olla loppuun asti mukana.

  AntwortenLöschen
 3. Kyllä teidän kelpaa siellä keskellä kaikkea! Voihan täälläkin hypähdellä - maakunnasta toiseen:( Sverigemammaa voi myös käydä moikkaamassa suht. helposti ja eteläsuomalaiset käyvät Tallinnassa. Siinä se sitten onkin. Kaikki muu onkin sitten bakom takana.

  AntwortenLöschen
 4. Niin sinullahan on naapurimaat aivan vieressä. Täältä kuitenkin kestää muutaman tunnin, ennenkuin on naapurissa. Mukavan näköinen kaupunki tuo Strassbourg näyttää olevan. Pitäisi ehkä joskus kävästä siellä.

  AntwortenLöschen
 5. Ihanan näköistä! Laitan matkalistalle heti, kun tänä vuonna varmaan matkataan enemmän vaan Ranskassa / Euroopassa :)

  Hyvää Uutta Vuotta Allu <3

  AntwortenLöschen
 6. Postauksesi saa kutinaa aikaiseksi.
  Euroopassa on monta ihanaa paikkaa missa pitaisi kayda. Tassa taas yksi sellainen...

  AntwortenLöschen
 7. Mukavan näköistä, joulutori välkkyi minullakin heti mielessä.

  AntwortenLöschen
 8. Noita pistäytymisiä naapurimaissa kaipaan täällä Suomessa. Strassbourg on mukava kaupunki. En enää muista kuinka monta rappusta oli tuomiokirkon torniin, mutta oli sieltä hyvät näköalatkin. Olin siellä kerran joulumarkkinoiden aikana ja sielä oli niin paljon turistiryhmiä, että melkein hukkui.
  Miten muuten kääntäisit Flammkuchenin suomeksi? Olen suunnitellut parin kollegan kanssa retkeä jonka teemana on Elsassin viinit, toivottavasti toteutuu.

  AntwortenLöschen
 9. Clarissa: se on se Suomen huonoin puoli, että muu Eurooppa on kaukana
  Sira: pääsettehän te Puolaan :D
  MaaMaa: no sullehan toi onkin oiva viikonloppukohde, pääsette sinne helposti junalla
  BLOGitse: no jospa teidän seuraava asumapaikka onkin jossain Keski-Euroopassa, se olisikin teille aika eksoottista :D
  Susadim: tuonne kannattaa mennä adventtiaikaan (ja muulloinkin)
  Helena: no pääsethän sä silloin tällöin Haaparantaan :-)). Enpä tiedä, onko Flammekuchenille suomalaista nimeä, ehkä liekkipiirakka, mutta ei kai kukaan sellaista nimeä tunne tai käytä, enpä osaa sanoa.

  AntwortenLöschen
 10. Mulla oli kerran ystävä Strasbourgissa,mutten sitten käynytkään siellä koskaan..mutta olen aina kuullut paljon kehuja tuosta kaupungista.Kyllä teillä on ihana juttu,että pääsette eri maihin ihan tuosta vain,helposti:-) Kuten Heljäkin tuolla mainitsee,Keski-Eurooppa on kyllä hyvä paikka sijainniltaan...

  AntwortenLöschen
 11. Strasbourg on yksi mun ehdottomia lempparikaupunkeja Ranskassa, ja monesti ollaan puhuttu, että siitä tulee varmaan vielä Koti. (Poikkis on siis siitä nurkalta kotoisin ja mäkin asuin Strassissa jossain vaiheessa.) Sinne taas ensi viikolla <3

  Minä muuten kutsun tarte flambée / flammekueche -lättypitsaa ihan vain "flammiksi".

  Ainiin, joulumarkkinat ovat ihanat, mutta kannattaa välttää lauantaisin ja sunnuntaisin joulun alla. Jos ei halua ihmistuska-ahdistusta. Sakkia on kamalasti. Viikolla paljon mukavampaa.

  AntwortenLöschen
 12. Heh, en nyt saa sanottua kaikkea kerralla. Piti vaan sanomani, että sitä se maailmalla asuminen teettää: naurahdin kun kutsuit Strasbourgia "pikkukaupungiksi", kun se on kuitenkin Tamperetta suurempi.

  Mittakaava vaihtuu.

  AntwortenLöschen
 13. Yaelian: harmi, ettet ehtinyt Strasbourgiin, se kannattaa nähdä
  Stazzy: kiva kun kommentoit. Voin kuvitella, että joulutorilla on vähän liikaa ihmisiä viikonloppuina, niin on täällä meilläkin, kun britit ja beneluxmaalaiset saapuvat busseillaan kaupunkiin. Pikkukaupunki oli vähän väärä sana, se oli niinkuin suhteessa Pariisiin, Nizzaan, Lyoniin ja mitä muita isoja kaupunkeja Ranskasta löytyy. Strasbourg on jotenkin "sopivan" kokoinen. Ja sieltä pääsee helposti Saksaan ostoksille, jos taas haluaa jotain Saksasta.

  AntwortenLöschen
 14. Vai Haaparannan reissuja minulle suosittelet! :)
  Olinkin viikonloppuna Strasbourgissa joulumarkkinoilla ja kuten Stazzy sanoi, silloin oli "hieman" tungosta. Mutta kaupunki on aivan ihana, olen käynyt siellä myös syksyllä. Voisin kyllä siellä(kin) asua!

  AntwortenLöschen
 15. Teillä oli antoisa uudenvuoden aatto Straßburgissa. Minä olin siellä 13 vuotta sitten EU parlamentin vieraana. Tuli katsottua, missä eurooppalaisia asioita hoidetaan. Kiva kaupunki. Sinne vois lähteä vaikka tämän vuoden joulumarkkinoille. Kuluneen vuoden joulumarkkinoilla olimme Bremenissä ystäväpariskunnan tullessa sinne Tampereelta kolmen päivän vierailulle.

  Allulle toivotan hyvää viikkoa niine monine kutsuineen ja synttäreineen!!!!!

  AntwortenLöschen
 16. Kuviasi katsellessani ja Strasbourgin kuvaustasi lukiessani potkin itseäni siitä, etten syksyllä lähtenyt työpaikan järjestämälle reissulle kyseiseen kaupunkiin :/ Vaikka kyse olikin työmatkasta, olisi paikan päällä varmasti edes aistinut osan ihanuuksista. Ehkä joskus toiste (vaikka työpaikkakin muuttui...).

  Maahyppely on hauska termi!

  AntwortenLöschen
 17. Strasbourg on ihana paikka, voi vain suositella. Tosin minä olen käynyt vain kesällä. Flammkuchen on hyvää, minusta se on parempaa kuin pizza. Netissä joku nimitti sitä vain elsassilaiseksi piiraaksi.

  AntwortenLöschen
 18. Tuon "maahyppelyn" takia minäkin haluaisin asua Keski-Euroopassa, vaikka en muuten piittaa ruuhkista ja tungoksista ja metelistä ja ja ja :(

  Pitäisiköhän luopua periaatteistaan ja sittenkin käväistä joskus myös Ranskassa :)

  AntwortenLöschen
 19. Kaunista!!!

  Kurkistapa blogiini, mihin päätyivät blogipalkintosi suklaakuulat... ;D

  AntwortenLöschen
 20. Maija: kiva kun tiedät, miten Euroopan asioita hoidetaan. Joku muukin kehui Bremenin joulutoria ja sinnehän pääsee Suomestakin helposti RyanAirilla (jos sillä ylipäänsä suostuu lentämään)
  lumiomena: varmaan tykkäisit Strasbourgista sinäkin
  Soili: Flammkuchen on jotenkin niin kevyttä
  Kirlah: no yksinäisyyttä ja rauhaa täältä ei kannata lähteä etsimään, mutta Elsassia suosittelin sinullekin. Siellähän puhutaan saksaakin, ei tosin ihan kaikki.
  Una: kiitos, pitääkin tulla kurkkaamaan

  AntwortenLöschen
 21. Päästään me Puolaan ja muuallekin. Puolaan kestää kuitenkin pari tuntia ajaa meiltä, joten ei nyt ihan vieressä. Varsovassa käytiin ja junalla kesti sinne 5 tuntia. Prahaan ajettiin myös noin 5ssä tunnissa. Luulen, että Kölnistä pääsee nopeammin naapurimaahan.

  AntwortenLöschen