Vastaan Sirokon haasteeseen näyttää kauniiden kuvien ohella myös jotain ällöttävää.
Kuvassa tyypillistä intialaista jätehuoltoa eli roskat heitetään vaan kadulle.
Mitähän intialainen tykkäisi meidän roskien lajittelusysteemistä, jossa erotellaan
- normaalit talousjätteet
- paperit
- muovit ja metallit
- orgaaniset jätteet
- väritön lasi
- vihreä lasi
- ruskea lasi
- ongelmajätteet kuten maalit, sähkötavarat jne
Onneksi olemme oppineet kierrättämään tarpeettomat tavarat sekä lajittelemaan jätteemme.
AntwortenLöschenNäin ei ole aina ollut. Muistan ajan, kun kaikki roskat pantiin samaan astiaan ja käyttökelpoista tavaraa heitettiin surutta pois.
Olkaamme iloisia, että Saksa, Suomi ja moni muukin maa ovat jäteasiassa aivan toisella tasolla kuin Intia. Tieto kulkee aikanaan sinnekin. Opettaminen takaa kehityksen, ei huonojen esimerkkien esiinn nostaminen.
Noiden upeiden edellisen postauksen kuvien jälkeen tämä on perin ällöttävää. Osin tuttuakin. Onneksi täällä on kaupungissa sentään jo roskapytyt (saksalaiset). Lajittelua ei vielä ymmärretä, paitsi silloin kun siitä maksetaan (metalliromu). Kuluu aikaa ennen kuin kehitysmaissa tieto ja resurssit kantavat niin pitkälle.
AntwortenLöschenOnhan täällä kierrätys ja jätteiden lajittelu kyllä kunnossa, ainakin periaatteessa. Suurin osa varmaan noudattaakin ohjeita. Vieläkin löytyy kyllä niitä, jotka heittävät kaikki roskat, myös metalliromut joko metsään tai keittiöjäteroskiksiin. Metsään heittää eräskin kunnanvaltuutettu, joka on ollut päättämässä näistä asioista tämän kunnan osalta. Me nyt joka tapauksessa ollaan kuuliaisia kansalaisia, jo oman viihtyisyytemmekin takia.
AntwortenLöschenKuva kertoo todellakin että vielä on maailmassa paljon opeteltavaa. Niin kyllähän saksalaiset osaavat, mutta minä olen valitettavasti huomannut, ettei se täysin toimi. Ei ainakaan meillä täällä Berliinissä. Monet ihmiset heittävät jätteensä laatikkoon kuin laatikkoon. Meidänkin talossa, vaikka suurimmaksi osaksi lajitellaankin jätteet oikein. Ja Suomessakin noita löytyy. Viime kesänä tiepuolesta löytyi vanhaa autonöljyä kanisteri täynnä. Ei oltu viety sitä edes huoltoasemalle, vaan siihen vain pudotettu.
AntwortenLöschenÄllöttävää - ja niin yleistä Intiassa.
AntwortenLöschenIntialaisia vaivaa mielestäni yksi luonteenpiirre, joka haittaa jätteiden lajitteluakin erittäin pahasti, ja se on laiskuus. Luulen, että ainoa keino, jolla intialaiset saataisiin innostumaan lajittelusta on se, että jätteistä maksettaisiin jotain ja että ne tultaisiin hakemaan kotiovelta. Tästä on saatu jo joissakin kaupungeissa rohkaisevia esimerkkejäkin. Jos intialainen joutuu itse kiikuttamaan tyhjiä pulloja, pahveja, metallia tai mitä vaan johonkin (ja vielä ilmaiseksi!), niin ei tule kesää. Onhan se paljon helpompi heittää ne vaikkapa naapurin tyhjälle tontille! :-/
Laiskuuden lisäksi intialaisia vaivaa vastuuntunnottomuus, sillä jokainen vastaa (omasta mielestään) vain omasta elinympäristöstään. Yhteistä viihtyvyyttä ja yhteiskunnan tulevaisuutta ei kukaan oikein tunnu ajattelevan, eikä se taida ketään edes kiinnostaakaan.
Haluaisin nähdä sen päivän, että Intiassa ei roskakasoja näy. Ei taida sitä päivää tulla koskaan; ongelmat ovat niin syvällä ihmisten mielissä ja asenteissa. Huoh.
Voiko tuota Hipun mielipidettä noin voimakkaasti yleistää. En usko!
AntwortenLöschenTuskin moni menee Intiaan todetakseen vain intialaisten huonoja puolia ja kuvatakseen epäkohtia.
Käsittääkseni turistit yleensä asuvat sielläkin hyvin varustetuissa hotelleissa ja saavat parhaan mahdollisen palvelun. Intialaisilta.
Tuliaiset ovat edullisia, mutta kuinka moni ajattelee ostavansa tavaroita, joiden valmistamiseen on käytetty lapsityövoimaa.
Varmasti jokaisesta maasta löytyy ällökuvia, mutta niiden perusteella en menisi yleistämään koko kansakuntaa.
On tosiaan aika ällöttävää. Vähän samaan, mutta pienemmässä mittakaavassa, törmäsin itänaapurissamme. Olin silloisen työyhteisöni kanssa vierailulla Petroskoissa, kävimme mm. paikallisessa tiedeakatemiassa, yliopistolla jne. Kävimme myös kylässä erään toimittajan kotona lähiössä. Siellä kaikki roskat heitettiin kaduille ja pihoille iloisiksi röykkiöiksi.
AntwortenLöschenMarjatta: saadaan olla iloisia, että meillä on tullut kierrätystä. Hippu asuu Intiassa ja tuntee olot hyvin. Onneksi meillä on eri asenne.
AntwortenLöschenSirokko: ai että oikein saksalaiset roskapytyt? Sulo nimeltään?
Clarissa: et kai vaan (enää) äänestä sitä mölliä?
Sira: kyllä täältäkin löytää roskia keskikaupungilta ja tässä meidän lähellä on pieni viheralue, johon ihmiset mielellään kuljettavat pimeällä isompiakin poisheitettäviä, vaikka kaupungin numeroon voi soittaa ja pyytää heitä hakemaan Sperrmüll eli ei ole saksalaisetkaan täydellisiä
Hippu: minusta oli jännä nähdä, miten ne intialaiset siivosivat asunnossaan ja lakaisivat vielä metrin pari talon edestä, mutta sitten saattoi tulla tuollainen roskakasa eikä se niitä näyttänyt häiritsevän
Katja: minä olen ollut vain Pietarissa silloin kun se oli vielä Leningrad ja siellä oli silloin tarkkaa
Minusta oli aika erikoista Sveitsissä se, että roskapussit vietiin määrättyinä aamuina kaduille odottamaan roska-autoa. Ja ne pussit piti ostaa ennakkoon tai leimat niihin. Siellä roskien keruu toimi, mutta aluksi ne roskapusseilla aidatut kadunvieret vaikuttivat oudoilta! Kieltämättä on helpompaa täällä, kun voi viedä omat roskat (toki lajiteltuina) milloin vain oman talon roskasäiliöihin.
AntwortenLöschenHelena: sitä systeemiä näkyy Ranskassakin ja taitaa olla Italiassakin. Meillä saa ostaa kemikalikaupasta roskasäkin ja käyttää sitä, jos on enemmän roskia kuin roskikseen mahtuu, mutta me kun ollaan kaksistaan, meille riittäis pienempikin roskis, varsinkin kun sinne menee vaan ne jätteet, joita ei lajitella.
AntwortenLöschenSaapasmaassa nàkee kaikenlaista: Napolin karmeudet ja esim meidàn kylàn ulkoiseen siisteyden, MUTTA edelleen tààllàkin monet roskat laitetaan samaan pònttòòn. Pahin on kulman kauppa, joka laittaa KAIKEN roskiksiin. Olisi monta hyvàà puulaatikkoa takkapuiksi, mutta sinne ne menevàt pilaantuneiden vihannesten joukkoon. Ja saapasmaalaisillehan ei saa mennà neuvomaan, opettamisesta puhumattakaan!!!!
AntwortenLöschenLissu: yksi Sisilian rinne on nähnyyt hyvin muistiin, sinne asukkaat veivät hellansa ja astianpesukoneensa ja vaikka mitä, rinne täynnä tavaraa. Toinen paikka oli Soweto, jossa aidat oli täynnä tuulessa liehuvia roskapusseja.
AntwortenLöschen