Samstag, 14. Mai 2011

Kyllä ma(a)r

Toukokuu on katolisille Neitsyt Maarian palvomiskuukausi. Tapa on lähtöisin 1700-luvun Italiasta ja sieltä ajan mittaan levinnyt muihinkin maihin. Saksassa kirkot järjestävät toukokuussa hartaustilauksia ja niissä lauletaan ns. Marienlieder eli Maria-lauluja ja rukoillaan rukousnauhan kanssa erityisiä Maria-rukouksia. Allumies oli lapsena kuoripoika ja laulaa tunnetusti mielellään ja niinpä olen ajan mittaan oppinut tuntemaan näitäkin lauluja.
Joskus suomen kielessä tulee vastaan sanonta mar tai maar, jolla joissakin murteissa painotetaan asiaa, esimerkiksi totta ma(a)r tai kyllä ma(a)r ja aloin ihmetellä, mistä tuo sana lienee kotoisin. Kotuksen sivulta löytyikin sitten tuo selitys:  Neitsyt Maaria otetaan siihen vahvistukseksi mukaan.Kuva Wikipediasta. Se esittää Mariaa (Stella Maris=Star of the Sea) hänelle omistetussa kirkossa Irlannissa.

Kommentare:

 1. Enpä olisi tuotakaan sanaa Maariaan yhdistänyt!

  AntwortenLöschen
 2. Onpa mielenkiintoista; en ole tätäkään asiaa tullut koskaan ajatelleeksi. Kiitos viisastuksesta. :-)

  AntwortenLöschen
 3. Tätä blogia seuratessa yleissivists lisääntyy joka kerta!!!! Tuo tottamaar on tuttu sanonta, mutta että sillä on tuollainen alkujuuri, en tiennytkään.

  AntwortenLöschen
 4. Hienoa että olet ottanut selvää tuosta asiasta. Itse johdattelin kerran ajatuksia sinne päin, mutten koskaan selvittänyt asiaa. Kiitos tästä yleissivistävästä tiedonannosta.

  AntwortenLöschen
 5. Sirokko: no en minäkään
  Hippu: olen varmaan koko ikäni miettinyt tuon sanonnan alkuperää
  Maija: :D
  Sira: oho, minä en olisi ikinä osannut johdatella tuohon suuntaan, olet aika viisas

  AntwortenLöschen
 6. Kiitos Allu noista sanoista. Panen ne mieleeni, niin tunnen olevani oikeinkin viisas.

  AntwortenLöschen
 7. No mutta herra mun jee, ihan looginen selityshän tuo on, nyt kun sen tietää!

  AntwortenLöschen
 8. Totta totisesti en ole kyllä koskaan ajatellut tämän sanonnan alkuperää, mutta nytpä sekin selvisi! Minulla on kyllä ns. Marian monogrammi vahvistettuna helisevällä hopearenkaalla koruna. Jos ei läntinen jumala auta, niin sitten vanhat kansanuskon jumalat pelastavat! :)

  AntwortenLöschen
 9. Clarissa: ihan loogista juu
  Helena: totta maar

  AntwortenLöschen