Mittwoch, 25. Mai 2011

Rippijuhlista ja ristiäisistä


Ei siitä kauan ole kun sain tuon pienen sydämenmuotoisen kortin, jossa oli vauvan kuva ja ykskaks kuvan Emily onkin jo yhdeksän ja sunnuntaina on hänen rippijuhlansa eli katolinen ensikommunio. Me emme pääse juhliin, koska olemme silloin jo pyörälomalla Ranskassa, mutta tietenkin tyttö saa toivomansa elementin Pandora-rannekoruunsa. Siinä piti olla kukka ja sen piti olla vihreä. Ostin sitten vihreän kukan.
Olimme aikanaan Emilyn ristiäisissä Eifel-vuoristossa, josta hänen äitinsä on kotoisin. Muistan, miten tulimme kirkkoon sisälle ja vanhemmat istuivat vauvansa kanssa etupenkillä. Vauva oli ihan tavallisissa vaatteissa ja kaiteella roikkui kastemekko. Olin vähän hämilläni ja jossain vaiheessa luulin, että mekko oli ehtinyt käydä liian pieneksi eikä sitä oltu sen takia puettu vauvan päälle. Sitten selvisi, että kastamatonta vauvaa pidetään siellä syntisenä ja vauvalle puetaan valkoinen kastemekko vasta kasteen jälkeen, vasta silloin vauva on viaton. En ole koskaan muualla tuollaista tapaa nähnyt enkä itse asiassa voi missään tapauksessa pitää pikkuvauvaa syntisenä.

Kommentare:

 1. Kaunis koru! Omituiselta todellakin kuulostaa että kastamatonta lasta pidetään syntisenä. Mistäköhän on tuokin uskomus peräisin..
  Mukavaa pyöräilymatkaa Ranskaan!

  AntwortenLöschen
 2. Kaunis lahja, tyttö ilahtuu aivan varmasti.
  Eilen sain minäkin kuvan söpöstä sukulaisvauvasta, kastemekko päällä ja varmaan jo ennen ristiäisiä.

  AntwortenLöschen
 3. Hyvin erikoinen tapa tuo kastemekon pukeminen. Täällähän nimenomaan aina ajatellaan, että pieni vauva on täysin viaton ja sen vuoksi puetaan kastemekkoon jo ennen tilaisuutta. Muutenkin tuo katolisuus tuntuu erikoiselta, kun jo 9-vuotiaana ollaan pääsemässä ripille. Täällä kun ripille pääsy on tietynlainen riitti aikuisuuteen siirtymisestä.
  Oikein hyvää matkaa teille!

  AntwortenLöschen
 4. Kiva lahja! Nämä ensi kommunion juhlavaatteet kyllä herättävät minusta erinäisiä ajatuksia...

  AntwortenLöschen
 5. Liekö tuossa kyse ns. perisynnistä? Tuon ensi kommunionin lisäksi katolisilla nuorilla on n. 14-vuotiaana Firmung-juhla, jossa he saavat pyhän hengen suinauksen. Olen ollut yhdelle tytölle kummina (Firmpatin) hänen juhlissaan, vaikka olenkin protestantti.

  Maikki

  AntwortenLöschen
 6. Yaelian: eiköhän se ole sitä perisyntiä, jota esimerkiksi juutalaisuus ei tunne.
  Clarissa: toivottavasti tyttö tykkää, on ainakin vihreä ja kukka
  Sari: kyllä se katolisuus monessa asiassa ihmeellistä onkin
  Helena: ne vaatteet on ihan karmeita,tytöillä morsiuspukuja, kun ovat Kristuksen morsian. Jotkut saksalaiset on siirtyneet onneksi jo vähän yksinkertaisempiin mekkoihin, mutta näkisitpä, mitä italialaiset perheet täällä pukee tyttönsä päälle
  Maikki: nimenomaan, se on vaan se ensikommunio ja sitten tulee vasta Firmung eli vahvistus, jonkä jälkeen lapsi on itse vastuussa hengellisestä elämästään

  AntwortenLöschen
 7. Kaunis koru kummitytòlle menossa. Monenlaisia riittejà sità ihmiseloihin liittyy! Mukavaa pyòràmatkaa.

  AntwortenLöschen
 8. Voi miten kaunis koru; saaja on varmasti onnellinen. :-)

  Olisin minäkin varmaan ollut hämilläni, jos olisin nähnyt, että kastemekko ei olekaan lapsen päällä. Aika erikoinen tapa.

  Mukavaa pyöräilylomaa toivottelen minäkin. Kuulostaa mukavalta!

  AntwortenLöschen
 9. Ihana Pandora charm! Mulla on myös pandora rannekoru, ja charmeja haluan lisää. Tuollaista vihreää apilamaista olin katsellut itsekin, sekun muistuttaisi kivasti Irlannin vuosista :)

  Juurikin laitoin hanille pitkän pandora-toivelistan synttärilahjaa varten - saa nähä saanko lisärippuksia :)

  AntwortenLöschen
 10. Koko kastetapahan perustuu sille, että syntynyt lapsi on (peri)syntinen. Siksi on olemassa myös hätäkaste. Kuolleen kastamattoman lapsen ajatellaan joutuvan limboon.

  AntwortenLöschen
 11. Mun Pandoraan mahtuu vielä kaksi tai kolme, pitäisi kai näyttää miehelle tuon vihreän kuva ;-)

  Meidän lapset eivät ole katolisia, vaikka miehen suku on, joten en niin tunne kastejuhlaperinnettä. Konfirmaatio on täällä vähän aikaisemmin kuin Suomessa. Laskeskelin, että tytät ilmoittautuu vuoden kestävään opetukseen vuoden päästä kesällä. KOnfirmaatio on sitten sinä vuonna, kun hän täyttää 14 vuotta.

  AntwortenLöschen
 12. Lissu: on riittejä juu. Viime vuonna ihmeteltiin intialaisia juttuja, ne ihmettelis varmaan yhtä paljon näitä saksalaisia
  Hippu: kiitos
  MaaMaa: no tosiaan ihan irlannin väri
  Stazzy: niinhän se kai on ja katoliset kastetaan hyvin aikaisin, mun mies on kastettu jo heti synnytyssairaalassa, vaikka ei mikään hätätapaus ollutkaan.
  Ei täällä kaupungissa tuollaisia tapoja ole kuin maaseudulla eli lapselle pannaan kyllä ennen kastamista mekko päälle

  AntwortenLöschen