Sonntag, 11. September 2011

09/11Oi, onnellinen, joka herättää
noin voimia hyviä voisi!
Oi, ihmiset, toistanne ymmärtäkää,
niin ette niin kovat oisi!
Miks emme me yhdessä käydä vois?
Jos murtuis yks, muut tukena ois.
Oi, ihmiset, toistanne suvaitkaa!
Niin suuri, suuri on maa.- Eino Leino
- kuva täältä
Kommentare:

 1. Allu, tämä runo on todella pitkä kokonaisuutena. Olen esittänyt tätä 13-14 -vuotiaana muutamaan kertaankin isolle yeisölle äidinkielenopettajani toivomuksesta ja kouluttamana.

  Asia, jota Leino tuo esille, ei saavuta ihmistä. Kaikki jatkuu ja ihminen on muuttumaton, kuten Waltarikin on todennut. Luin juuri tänään Hesarista, miten vähän suomalaiset oikeasti ovat olleet ja ovat kiinnostuneita siitä, mitä taphtui 11.9.2001.

  Suomen Kuvalehti teki tapahtumista ansiokkaan ja koskettavan artikkelin.

  I have a dream...

  AntwortenLöschen
 2. Juuri näin! Valitettavasti täällä en ole nähnyt tuollaista tapahtumaa missä kaikki yhdessä, uskontoon katsomatta.
  Täällä päivä koettiin vahvasti 10 vuotta sitten. Ihan henkilökohtaisestikin tuli työpaikalla lähelle; yhden kolleegani perhe asui NY:ssä ja toisen kolleegan lanko oli siellä palomiehenä. Amerikkalaisen esimieheni kanssa etsittiin netistä sivua mikä ei olisi yliruuhkaantunut.

  Rauhallista sunnuntaita!

  AntwortenLöschen
 3. Olit löytänyt juuri ne oikeat sanat Hymyilevästä Apollosta. Olisipa noin - mutta kun olemme vain itseämme täynnä, näkemättä muita, suvaitsematta muiden erilaisuutta, ei muutosta ole.
  Meillä on mahdollisuus seurata Ruotsin tv:stä koko päivän tulevaa suoraa ohjelmaa NY:stä, uskon, että 11.9. ei jätä kylmäksi ketään täällä Suomessakaan.
  Minun äitini täyttäisi tänään 90 vuotta. Paljon maailman pahuutta on häneltä jäänyt näkemättä. Pitää kai sanoa onneksi.

  AntwortenLöschen
 4. Leena: oikeastaan oli tarkoitus laittaa postauksen nimeksi I have a dream, mutta Alzheimerin takia taas unohtui
  Heljä: Irlanti on valitettavasti yksi niitä ensimmäisiä maita, joissa rupean ajattelemaan uskonkiistoja eli niin ne kristitytkin keskenään. Meilläkin oli töissä yhteistyökumppani, jonka toimisto oli WTC:ssä. Kyllä tuntui kamalalta tajuta, että hänkin oli uhrien joukossa.

  AntwortenLöschen
 5. Clarissa: no et ainakaan koskaan unohda äitisi syntymäpäivää ja kyllä niin monet tuntee nyt tuon karmean päivämäärän. Uskomatonta, että siitä on jo 10 vuotta.

  AntwortenLöschen
 6. Kyllähän molemmat nyt yhdessäkin.
  Täällä jumalanpalveluksia yhdessä myös.

  AntwortenLöschen
 7. Oikeat sanat tänä päivänä, jota ei koskaan voi tai saa unohtaa.

  AntwortenLöschen
 8. S. Topeliusta lainaten:

  "En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan;
  mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan!"


  Hyvää sunnuntain jatkoa!

  AntwortenLöschen
 9. Katja sen sanoi, joten mitäpä tähän enempää kommentoimaan.

  AntwortenLöschen
 10. Hannele: mutta esimerkiksi nykyinen paavi ei pidä ekumeniasta
  Katja: oikeat sanat ja ne on jääneet jo koululaisena mieleeni
  Helena: yes

  AntwortenLöschen
 11. Nurkkalintu: meinasit jäädä nurkkaasi, sorry. Kauniisti sanoi satusetä Topelius, lempparijoululauluni. Rauhaisaa sunnuntai-iltapäivää nurkkaan.

  AntwortenLöschen
 12. Muistan niin hyvin tuon tapahtuman.Tulin töistä ja huomasin lähellä olevan kioskin televisiossa jotain erikoista,juoksin kotiin ja avasin CNN;n (asuin silloin Suomessa vielä) Nyt viime päivinä on tullut katsottua National Geographic-kanavalta tulleita dokumentteja tuosta päivästä.Eksäni syntymäpäivä on tänään,ja aina kun vietimme sitä,muistimme myös tuota päivää.Leinon runo on kaunis,kunpa olisi sellainen mahdollista.Ystävän ystävän mies kuoli niissä torneissa.

  AntwortenLöschen
 13. Yaelian: minäkin muistan lähes kaikki sen päivän tapahtumat ehkä kello 11 aamupäivällä asti, kun ensin meillä töissä tapahtui jotain ihmeellistä ja sitten kotimatkalla autoradiossa luulin lähetystä kuunnelmaksi kunnes tunnistin reportterin äänen.

  AntwortenLöschen
 14. "Nathan der Weise"tuli täällä mieleeni!
  Eino Leinon runo on hieno!
  Kunnioitetaan toinen toistamme!

  AntwortenLöschen
 15. Esperantistina haluan lisätä tähän, että samaan tähtäsi esperanton alkuunpanija L.L. Zamenhof. Hän sanoi puheessaan ensimmäisessä esperanton maailmankongressissa Boulogne-sur-Merissa 1905: Tiedostakaamme täysin tämän päivän tärkeä merkitys, sillä tänään Boulogne-sur-Merin vieraanvaraisten muurien sisällä eivät tapaa ranskalaiset englantilaisten kanssa, eivät puolalaiset venäläisten kanssa, vaan ihmiset ihmisten kanssa.

  Ja runossaan "Rukous vihreän standardin alla", jossa hän puhuttelee nimeltä mainisematonta korkeaa voimaa, joka hallitsee maailmaa, hän sanoo näin:
  Yhdistykää, veljet, liittykööt kädet yhteen. Eteenpäin rauhan asein! Kristityt, juutalaiset ja muhamettilaiset, me kaikki olemme Jumalan lapsia.

  AntwortenLöschen
 16. Änä: olen lukenut joskus opiskeluaikaan, pitäisikin lukea uudestaan
  Anjakar: minä olen joskus koulussa pitänyt esitelmän Zamenhofista, jota isä niin ihaili

  AntwortenLöschen
 17. Voi jospa nämä Hymyilevän Apollon säkeet ihmiset todella ajattelemaan! Silloin 10 vuotta sitten oli Pärnussa ja matkaoppaallemme joku soitti tapahtuneesta. Sitten tavasimme paikallista iltalehteä ja kuunneltiin uutisia TV:stä. Tuntui, että onko se - tai voiko se edes olla - totta.

  AntwortenLöschen