Sonntag, 17. Juni 2012

Lauantai-illan tomaattisalaatti

Kuolaan vieläkin, njam.


800g tomaatteja (esim. San Marzano munatomaatteja)
2 valkosipulin kynttä
4 oksaa timjamia
13 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
40g pinjansiemeniä
6 viipaletta patonkia
5 oksaa basilikaa
20g parmesaania
3 rkl kivettömiä mustia oliiveja
3-4 rkl balsamicoa
suolaa
sokeria

Halkaise tomaatit  vaakasuoraan ja laita uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Tiputa päälle 4rkl oliiviöljyä. Leikkaa valkosipuli siivuiksi ja laita ne tomaattien päälle. Mausta (sormi)suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kypsennä tomaatit 1,5 tuntia +80°C uunissa.

Paahda pinjansiemenet rasvattomalla pannulla. 
Paista leipäviipaleet 3rkl oliiviöljyssä kullanruskeaksi ja puolita ne.
Höylää parmesaani ohuiksi viipaleiksi.

Ota tomaatit uunista, ota neste talteen ja anna tomaattien vähän jäähtyä . Laita ne lautaselle leipäpalojen, pinjansiementen ja oliivien kanssa. Sekoita tomaateista jäänyt neste 6rkl oliiviöljyn ja balsamicon sekaan, mausta kastike suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Kaada kastike salaatin päälle ja koristele lautanen basilikalla ja parmesaanilla.

Kommentare:

  1. NAM! Tuohon löytyykin kaikki muut paitsi parmesan kotoa, sopiikin hyvin isänpäivä lounaaksi toivomiensa hampurilaisten kanssa. Kiitos ohjeesta!

    mitä mukavinta sunnuntaita sinne Allulaan!

    AntwortenLöschen
  2. Eikö joku voisi tehdä mulle yhden ison lautasellisen tuollaista!!! Nam!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Harmi kun vieraat söi kaiken, ei jäänyt sulle mitään.

      Löschen
  3. Resepti kuulostaa sehr verlockend. Minkälaisia tomaatteje nuo San Marzanot on? Saakohan täältä mitään vastaavaa. Ikävöin kovasti saksalaisia herkkukauppoja ja turkkilaisia vihannespuoteja.
    Meillä alkoi vaihteeksi kaatosade, toivottavasti teillä sää parempi.

    Maikki

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ne on sellaisia pitkulaisia, nimitetään myös Flaschentomaten, mutta Suomessahan saa kyllä mielestäni hyviä kotimaisia tomaatteja, kyllä nekin käy. Meillä satoi eilen, tänään oltiin Eifelissa patikoimassa ja mahtava sää.

      Löschen
  4. Olen ollut jotenkin aivan jämähtänyt yhteen ja samaan salaattiin vuosikausiksi, mutta on nyt tullut varioitua sitä erilailla useamman kerran. Löysin valkosipulilla paahdettuja kurpitsansiemeniä, sopii salaattiin tosi hyvin. Tässä olisi yksi hyvä vaihtoehto myös, nuo tomaatit valkosipulilla kuulostaa hyvälle.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kurpitsansiemeniä mekin laitetaan hyvin usein salaattiin tai auringonkukan, paahdan niitä vähän kuivalla pannulla. Tykkään tässä salaatissa siitä, että tomaatteja kypsytetään vähän, mutta pysyvät silti kasassa ja valkosipuli ja timjani antaa kivan maun. Ei ole vaan valitettavasti salaatti, jonka voi spontaanisti tehdä, kun menee 1,5 tuntia uunissa.

      Löschen
  5. Kuulostaa herkulliselta, mutta ei sitä nälkäisenä voi tehdä. :)

    AntwortenLöschen
  6. Herkullista takuulla! Tässäpä hyvä vinkki, kun on tulossa vieraita ja heidän tyttärensä nimi on Pinja;-)

    Lisään mukaan vielä rucolaa, jota nyt kasvaa kauniisti ruukussa.

    Käytän kaikkeen nyt suomalaisia luomukirsikkatomaatteja, jotka ovat parempia kuin mikään...edes suklaa!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Suomalaiset tomaatit on kyllä maultaan maailman parhaita vai onko tuo nyt jotain nostalgiaa mulla, että idealisoin niitä.

      Löschen
  7. Ihana salaatti! Minulla on 2 kiloa kirsikkatomaatteja,sekä keltaisia että punaisia,pyöreitä ja pitkulaisia,joten varmaan kelpaavat nekin.

    AntwortenLöschen
  8. Tulin vielä sanomaan, että maistui taivaalliselta - postaan juuri ja linkitin ohjeen tänne sivullesi, sano jos haluat että poistan.

    AntwortenLöschen
  9. Tuota tomaattien 'paahtamista' olen nähnyt joissain ruokaohjelmissa ja arvannut sen tekevän niistä tosi maukkaita. Täytyypä kokeilla.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. ja nimenomaan matalassa lämmössä pitää paahtaa.

      Löschen
  10. Antworten
    1. Ei vain näköistä vaan myös makuista.

      Löschen
  11. Slurps!
    Näin kesällä me syödään usein salaatteja päivälliseksi - kanasalaatia, feta- ja mozzarellasalaattia, ja erilaisia muunnelmia
    Tämän otan ylös ja yllätän hanin ihan Uudella Salaatilla!
    Kiitos :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Moni on tuota jo kokeillut ja todennut hyväksi.

      Löschen