Dienstag, 25. September 2012

Toisenlainen koulu

"Inklusion" on nykyään tärkeä sana saksalaisessa koulusysteemissä ja se on punainen vaate meidän kaikille opettajaystäville, jotka joutuvat yhtäkkiä tavallisissa Gymnasiumeissa opettamaan (kehitys)vammaisia lapsia, vaikka heillä ei ole siihen kapasiteettia eikä koulutusta.
Olin elokuvissa katsomassa ihanaa dokumenttielokuvaa, joka kertoo, miten inklusio voi toimia loistavasti, kunhan se aloitetaan ajoissa ja on käytettävissä hyvät opettajat. Pienessä gallialaisessa kylässä  westfalenilaisessa Münsterin kaupungissa on koulu nimeltä Berg Fidel (1-4 luokat), joka ottaa oppilaaksi jokaisen lapsen , huolimatta ihon väristä tai uskonnosta tms ja jossa integraatio ja inklusio toimivat loistavasti.  Päärooleja dokumentissa esitti neljä oppilasta, joista kaksi samasta perheestä: David, joka sairastaa Stickler oireyhtymää (geenitauti) ja veljensä Jakob, jolla on Down syndroma. Davidilla on kuulolaite ja huonot silmät ja muitakin fyysisiä ongelmia, mutta hän yliälykäs pieni professori. Filmissä kerrotaan, että häntä ei otettu Berg Fidelin koulun jälkeen tavallisiin Gymnasiumeihin , mutta onneksi hän päästi Montessori-kouluun ja hän taatusti käy ylioppilaaksi.  David soittaa hienosti pianoa ja filmin lopussa nauhoitetaan studiossa hänen loistava sävellyksensä. David on kiinnostunut avaruudesta ja hänellä olisi kuulemma paljon kysymyksiä, joihin hänen mukaansa kukaan ei pysty vastaamaan.
Koulussa kaikki oppilaat ovat samassa luokassa iästä huolimatta. Kerran viikossa kokoontuu oppilasraati, jossa hoidetaan (ilman opettajia) ikävät asiat. Jokainen saa kertoa, mitä ikävää on tapahtunut, milloin joku on vetänyt toista hiuksista tai kampittanut tai sanonut pahasti. Raati keskustelee asiasta ja pahantekijä saa käskyn pyytää anteeksi ja luvata olla tekemättä pahaa ja asia on sillä selvä.
Niin liikuttava ja hauska dokumentti että kyyneleet tuli silmään.

"Jos lapset eivät pienestä pitäen opi, että on olemassa erilaisia ihmisiä, niin milloin sitten." sanotaan filmin alkutekstissä.David on trailerin alussa se pikkupoika, joka kertoo intressiensä muuttuneen dinosauruksista astronautteihin. Hänen veljensä Jakobin tunnistaa Down syndromasta.

9 Kommentare:

 1. Hienolta kuulostaa tuo inklusio,jos se toimii.Mutta ihmettelen miten se toimii,jos yhtäkkiä opettajat joutuvat opettamaan myös erikoistarpeisia lapsia,ilman että ovat saaneet koulutusta siihen.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En minäkään niitä kaikkia juttuja tajua. Esimerkiksi, että jotkut Venäjältä muuttavat lukiolaiset, jotka eivät osaa yhtään saksaa, pannaan täällä tavallisen lukion tokalle luokalle ja niistä pitäisi saada kahden vuoden aikana saksalaisia ylioppilaita, ei voi toimia mielestäni.

   Löschen
 2. Oi, tuo dokumentti olisi mielenkiintoista nähdä."Intergrera" on myös täällä asia, joka on joillekin punainen vaate, joillekin ei. On hienoa, kun lapset tottuvat erilaisuuteen ihan pienestä pitäen ja koulut ja päiväkodit auttavat täällä aika paljon tuon toteuttamista palkkaamalla avustajia oppilaille tavallisiin kouluihin. Mutta – kun erityiskouluissa taas on oikein erikoistuttu erityistarpeisiin ja opetus toteutetaan jokaisen lapsen oman tarpeen mukaan, uskon kuitenkin, että lapsi saa tästä enemmän. Niin olen kuullut näiden lasten vanhempienkin toteavan. Kaksipiippuinen juttu tämäkin siis. Ja tuo traileri oli niin valloittava!♥

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pitää ainakin ajoissa aloittaa niinkuin tuossa koulussa. Oli kyllä liikuttavaa katsella, miten lapset opettivat toisiaan. Kun lapsilta kysyttiin, mitä hyvää Jakob (down syndroma)tekee, he sanoivat, että Jakob osaa hyvin lohduttaa muita, se oli niin liikuttavaa.

   Löschen
 3. joo, lapsillamme ollut joku apuatravitseva samassa luokassa, usein heillä apulainen mukana. On tosiaan hyvä että lapset aikaisin oppivat että kaikki saman arvoisia.

  AntwortenLöschen
 4. Yksi systeemi oli että muutama tunti kaikki lapset yhdessä, ja toiset tunnit nämä viisi apua tarvitsevat omassa luokassa.

  AntwortenLöschen
 5. Hieno idea, pitää vaan olla opettajilla valmiudet ja kuten tuossa sanotaankin, alkaa jo pienestä kun lapset vielä ovat ennakkoluulottomia. Mahtaisikohan koskaan riittää resurssit yleisissä kouluissa.. Mutta hienoa, että on edes yksi koulu jossa se jo toimii!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuossa koulussa taitaa kaikki opettajat olla idealisteja.

   Löschen