Paluumatkalla Dolomiiteilta me säästyimme (onneksi) suunnitellulta käynniltä Münchenin Oktoberfestille. Ystävällämme piti olla siellä joku "bisnestapaaminen", joka sitten kuitenkin peruuntui ja sen sijaan pääsimme piipahtamaan Augsburgiin, missä olikin todella uskomaton nähtävyys.
Tämä taulu (kuva Wikipediasta) esittää augsburgilaista Jakob Fuggeria vaimonsa Sibyllen kanssa. Jakob Fugger, lempinimeltään Der Reiche (=rikas), syntyi 1459 ja oli varakas kauppias ja pankkiiri. Hän rakennutti ison asuntoalueen kaupungin vähävaraisille. Tämä ns. Fuggerei on maailman vanhin sosiaalinen asuntoprojekti. Alue on edelleen käytössä, kahdeksan kadun varrella on taloja, joissa on 60m² kokoisia asuntoja ja vuokra on edelleen sama kuin 1500-luvulla eli sen ajan guldenia nykyrahassa vastaava summa = 0,88 euroa. Edellytyksenä asunnon saamiseen on vähävaraisuuden lisäksi katolisen kirkon jäsenyys ja vuokralaisten täytyy rukoilla kolme kertaa päivässä Fuggerin perheen puolesta. Projekti rahoitetaan Fuggerin säätiön rahoilla. Fuggerein kaikkien aikojen tunnetuin asukas oli Franz Mozart, Wolfgang Amadeuksen isoisän isä.
Harmittaa, että olimme paikalla niin myöhään illalla, että Fuggerein museo oli jo kiinni eikä ollut kameraa mukana, mutta netistä löytyy kyllä paljon kuvia. Aivan mahdottoman romanttinen paikka, söpöjä pieniä puutarhoja ja yhteen asuntoonkin pääsimme sisään. Kannatti käydä.
kuva Wikipediasta
Ai, löytyihän kännykästä yksi omakin otos:
Onpa halpa vuokra! Mahtaa asuntoihin olla jonoa.
AntwortenLöschenVarmasti riittää menijöitä, sillä alue on todella nätti, kivoja sisäpihoja jne ja vielä ihan keskustassa.
LöschenRauhallista näyttää ainakin olevan ja niin sievää. Kuinkahan tuo kolme kertaa päivässä rukoilu kontrolloidaan?
AntwortenLöschenTaitaa joskus unohtua se rukoileminen. Tai ehkä ne vielä "Gegrüßet seist du, Maria" tai Isämeidän latelee, mutta tuskin kaikki uskontunnustusta sanovat, ne on ne kolme vaatimusta.
LöschenUskomatonta! Kyllä sitä rukoilisi kiitollisena useammankin kerran, jos saisi asua alle eurolla!
AntwortenLöschenNoi asukkaat on kyllä ihan tosissaan tuen tarpeessa, sinne ei pääse ihan kuka vaan.
LöschenAivan uskomatonta että tuollaista on eikä sitä vuokraa ole muutettu nykypäivän tasoon:) ON varmaankin ihan lottovoitto asua tuolla.Tosin miten ne tarkkailee rukoileeko asukas tosiaankin 3 kertaa päivässä Fuggereille;D
AntwortenLöschenNoille se on varmaan vielä enemmän kuin lottovoitto. Vähän siinä ajattelin, että miltähän niistä tuntuu, kun mekin turistit siellä käytiin ihmettelemässä, mutta toisaalta se säätiö kerää rahaa mm. museollaan ja tarvii turisteja.
LöschenOi, minä kävin tuossa Fuggereissa toissa vuonna :)
AntwortenLöschenItse olen ollut joskus kouluikäisenä Augsburgissa, mutta ei ole minkäänlaista muistoa tuosta, ehkä en nähnyt sitä, ehkä katselin silloin enemmän nättejä poikia.
Löschen:-D Tuli mieleen sama, mitä Yaeliankin mietti, että mitenköhän se rukoilu oikein todistetaan. Menevätkö kaikki samaan aikaan kimpassa kadulle pyllistelemään tai muuta vastaavaa... :-)
AntwortenLöschenMinä olisin kyllä mieluusti mennyt sinne Oktoberfesteillekin. ;-)
Ei niiden tarvi pyllistellä, ehkä ruusunauhan kanssa kotona kyökissä vaan tai ruokailun yhteydessä.
LöschenOlen kerran käynyt Oktoberfestilla. Jos tietäisit, millaiset vessajonot siellä on ainakin naisille! Mulle tulisi ihan psyykkisistä syistä jo kamala hätä, jos tietäisin, että on kilometrin jono. Me oltiinkin tyttökaverin kanssa jo päätetty, että ollaan juomatta, mutta sitten sattuma tuli apuun eikä tarvinnut mennä sinne.
Taisi jäädä teiltä Augsburger Puppenkistekin näkemättä, niin minultakin joskus muinaisuudessa.
AntwortenLöschenOktoberfest ei kyllä koskaan ole minua kiinnostanut. Inhoan paikkoja, joissa on paljon ihmisiä. Vessajonoista minulla on kokemusta Ullanlinnan mäeltä Vappuna.
Maikki
Puppenkisteä näkee muuallakin kuten esim.
Löschentästä
Onpa kiinnostavaa! Luin tätä R:lle ääneen ja hän muisti, että olisimme vuonna kirves ja kivi piipahtaneet Augburgin vanhassa kaupunginosassa matkalla Itävaltaan. Minä en ikinä muista mitään, kun ne kaupungit ja kylät sekoittuvat toisiinsa. Muistan vain Göttingenin, Füssenin,Baden Badenin, Lindaun, Bad Homburgin, Rothenburg ob der Tauberin (ei kiitos enää;-)ja Rodetalin. Siinä taisi tulla kaikki oleellinen Saksan puolelta ja sitten vielä se yksi kaupunki, missä niitä musiikkijuhlia paljon ja R. täytti siellä 40 vuotta ja se talon kallein shamppanja...Mun pää täytyy vaihtaa, sillä en muista se musiikkikaupungin nimeä...
AntwortenLöschenOlisi tosi kiva nähdä nuo talot. Ja miten erikoinen historia.
Olisko ollut Bad Kissingen??
LöschenNo just se. Aamulla kun heräsin, oli nimi heti muistissa. Mihin tässä vielä joutuukaan, kun muisti menee;-)
LöschenOlen ollut kerran Oktoberfestissä ja menen mieluusti toisenkin kerran. Ei mitkään vessajonot jääneet mieleen, vaan ihan mukavia kokemuksia.
AntwortenLöschenMielenkiintoinen vuokra.
Katsopas tämä, samaa kertoi ystäväni viime vuodesta.
AntwortenLöschenSilloin kun olin, ei tuollaisia jonoja kyllä ollut. Huh.
LöschenFuggerein alueella on myös kaunis vanha kirkko. Siellähän niitä hartaushetkiä sopii harjoittaa. Niin ja oma pommisuoja, jossa oli pari vuotta sitten näyttely Augsburgin ja samalla tämän asuinalueen pommituksista. En tiedä onko pommisuoja muulloin auki yleisölle/turisteille/matkailijoille/uteliaille, mutta silloin oli.
AntwortenLöschenpaskeriville
On se auki, mutta me oltiin niin myöhään paikalla, kun sulkevat lokakuussa jo kuudelta. Jos liikutaan joskus siellä suunnalla, haluan mennä myös museoon.
Löschen