Montag, 19. November 2012

Vietnam III

Yöjuna lähti Hanoista illalla yhdeksän aikoihin ja kulkee Kiinan rajalle Lao Cai-nimiseen kaupunkiin. Matkaa on noin 300km ja siihen menee 8-10 tuntia. Meille sanottiin, että etukäteen ei voi tietää, milloin saavumme perille, mutta että meidät herätetään ajoissa. ONNEKSI me olimme tajunneet maksaa muutaman kympin lisämaksun ja saimme olla kahdestaan neljän hengen hytissä, sillä hytit ovat ahtaita ja jos siinä neljä vierasta ihmistä joutuu kiireessä nousemaan ylös, tilanne on aika hankala. Varsinkin kun vaunun virkailijanainen oli itse nukahtanut lattialle ja unohti herättää porukat. Olin itse onneksi hereillä ja ehdin käydä vessassa ja hammaspyykillä, mutta kun muut heräsivät, he eivät päässeet enää vessaan, jonka virkailija oli heti herättyään sulkenut. Vaihtoehtona heille oli vain aseman saastunut vessa.  Jotkut meidän porukasta eivät olleet ehtineet vielä junasta pois, kun se lähti taas liikkeelle ja syntyi aikamoinen paniikki. Junassa ei ollut enää valoja ja pilkkopimeää ja se lähti liikkeelle, mutta onneksi ei Kiinan puolelle, vaan vaihtamaan raidetta ja tulihan se sitten kaikkien helpotukseksi takaisin. Minä raahasin siinä sitten kanssamatkustajien kapsäkkejä, jotka he olivat ehtineet kantaa osittain jo laiturille ja menneet hakemaan loppuja, kun juna lähtikin liikkeelle.

Lao Caista bussi vei meidät Sapan kaupunkiin, joka on 1650m korkeudessa. Sapa on 137 päivää vuodessa täysin pilvissä, mutta meillä kävi hyvä tuuri ja näimme kaupungin aurinkoisena. Hotellihuoneestamme avautui tällainen näkymä. Samassa hotellissa sattui olemaan suomalainen naisporukka, joka oli lähdössä kiipeämään Vietnamin korkeimmalle vuorelle Fan Si Pan'ille (3142m). He joutuivat olemaan yön teltassa, koska päivässä ei siitä keikasta selviä. Enpä olisi välittänyt lähteä mukaan, sillä ylhäällä vuorilla oli varmaan kylmä, sillä Sapassakin on vietnamilaisittain viileää.


Hotelli oli aivan Sapan pääkadun lähellä.  Kaupunki on eläväinen ja sieltä saa edullisesti ulkoiluvaatteita ja reppuja (minkä tajusin valitettavasti vasta jälkikäteen).

Ranskalaiset ovat aikanaan perustaneet Sapan ja tulleet sinne kuumuutta pakoon. Kaupunki on täynnä hotelleja, baareja ja ravintoloita.

Kaupungin keskellä on kaunis tekojärvi. Valitettavasti kiinalaiset hävittivät kaupungin vuonna 1979 lähes maan tasalle, kostoksi siitä, että vietnamilaiset marssivat Kambodžaan. Ympärillä olevilta vuorilta on hienot maisemat alas kaupunkiin.


Torilla oli myynnissä vaikka minkälaista herkullista vihannesta.


Ja olihan siellä siipikarjaakin. Huvitti, kun matkatoimiston esitteessä luki, että pitäisi vältellä paikkoja, missä myydään siipikarjaa, mutta kyllä me tuosta vaan ohi mentiin.

Ensimmäisenä Sapa-päivänä teimme kaupunkikierroksen lisäksi pienen vaelluksen lähiympäristöön ja saimme jonkunlaisen kuvan riisiterasseistakin. Kun Mekongin suistossa saadaan kolme riisisatoa vuodessa, näissä maisemissa saadaan vain yksi.

Täällä vuoristoalueella asuu paljon etnisiä vähemmistöjä. Tässä kuvassa näkyykin sillalla jo yksi niistä, hmuong-nainen tummissa vaatteissa.

Kommentare:

 1. Mitähän ennakkoluuloja minulla oikein oli, mutta tuo "neljän hengen" hytti olikin ihan kunnollinen ja ihan sopiva kahdelle:-)
  Värikkäitä vihanneksia näyttää torilla riittävän, samoin kuin tuota kaapelisalaattia joka puolella.
  Miten muuten pärjäsitte kielen kanssa, eli miten sujui kommunikointi paikallisten kanssa?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kamalan kapeat ja kivikovat ne sängyt oli, mutta meille silti luksusta, että saatiin olla kaksin ja laittaa kamat yläsängyille. Ilmastointi oli kamalan kylmällä, siellä ylhäällä puhalsi kylmä tuuli ja monet ylhäällä nukkuvat oli palelleet kovasti.
   Kommunikointi oli vaikeaa, jotkut osaa muutaman sanan englantia, mutta monet ei ymmärrä mitään. Meillä oli tosi kiva ja pätevä local guide, joka auttoi aina.

   Löschen
 2. Ihan siistin näköisiä paikkojahan tuolla on. Ja jos junan hytti olikin pieni ja sängyt kovat, niin pääasiahan on, että voi välillä oikasta itsensä. Ei ne sen kummempia olleet Jugendherbergissäkään, jossa yövyimme Suomesta Saksaan tullessa. Värikkäitä vihanneksia on torilla, mutta onko noiden siipikarjojen kynnet lakattu? Ihan siltä näyttää....Ja upeita maisemia olette nähneet.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vietnam oli paljon siistimpi kuin Intia ja paremmissa ravintoloissa uskalsin juoda juomia jääkuutioista huolimatta ja tuoretta salaattiakin söin jonkun kerran, vaikka siinä on aina se pesuveden riski, mutta ei tullut ongelmia. Ne ollut huomannutkaan niitä kynsiä, menin niin nopeasti ohi, etten saa mitään tautia.

   Löschen
 3. Hieman ahtaan näköinen mutta ihan siistiltä vaikuttaa tuo junahytti:) ja onneksi tajusit herätä ajoissa ja ehdit kunnon vessaan;D
  Näihin Vietnamin kuviin ei kyllästy;lisää vain!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli se ihmeen siisti ja ihan tyytyväisiä oltiin, että sai mennä pitkälleen eikä tarvinnut jakaa hyttiä muiden kanssa. Juna vaan keikkui niin, että seuraavana päivänä tuntui, että maa liikkuu.

   Löschen
 4. On teillä ollut jännä junamatka, tuli ihan mieleen Rosa Liksomin Hytti nr.6. Nyt noista rakennuksista huomaa sen ranskalaisen tyylin. Ja Kaakkois-Aasiassa näyttää kaikkialla olevan "piuhasalaattia".
  Mallasvedellä on kaunis auringonlasku tällä hetkellä, kävin just lenkillä, mutta Äimäläntieltä sitä ei valitettavasti näkynyt.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Piuhasalaattia on tosiaan kaikkialla, muistan sen Intiastakin. Meillä satoi eilen, mutta tänään on taas mitä kaunein aurinkoinen syyspäivä.

   Löschen
 5. Tekee oikein hyvàà matkustaa kanssasi edes mielikuvissa!

  AntwortenLöschen
 6. Katukuva näyttää siistimmältä kuin osasin kuvitella ja vuorimaisemathan valloittaa aina.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli kyllä ihmeen siistiä, paljon näki luudalla lakaisevia ihmisiä ja kerran oltiin rannalla, jossa ei ollut roskan roskaa.

   Löschen
 7. Ai ne olikin siipikarjaa, eikä jättikokoisia inkiväärejä! :D

  Todella siistin näköistä tuolla kyllä.

  AntwortenLöschen
 8. Mielenkiintoinen aikataulu ja herätykset! Samankokoisia hyttejä on noissa naapurimaan junissakin ja niistäkin voi majoittua kaksi neljänhengen hytissä kun maksaa vähän ylimääräistä, tai ei se enää ole kovin vähän.

  Kyllä tuolla sillalla olisin mielelläni kulkenut ja ihaillut kansanpukuun pukeutuneita ihmisiä, jotka nähtävästi ihan oikeasti arkena niitä käyttävät? Oliko siellä koiria, mitä varten?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne vähemmistökansat käyttävät tosiaan aina niitä kansanpukuja. Jotkut puvut muistutti muuten aika lailla saamelaisten vaatteita. Koiria näkyi aika paljon, ihan kotieläimenä niinkuin täälläkin.

   Löschen
 9. On kyllä tosi mielenkiintoista päästä tutustumaan Vietnamiin edes näin, kun se on minulle ennestään täysin tuntematon maa.

  Pitikin kysyä sinulta Vietnamin siisteydestä ja "yleisolemuksesta" (onko kuinka kaoottisen oloinen paikka) Intiaan verrattuna, mutta se siisteyspuoli tulikin tuossa edellä jo mainittua.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On siellä siistimpää eikä kukaan saanut vatsavaivojakaan, vaikka tosiaan juomissa saattoi olla jääkuutioita tai syötiin salaattia. Se mopoliikenne on kyllä Intiaa kaaottisempi.

   Löschen