Montag, 8. April 2013

22 km apostolin kyytiä

Viikonloppuna oli kaksi patikkapäivää, yhteensä 22 km. Toinen aikoja sitten patikkaporukan kanssa sovittu, toinen spontaanijuttu kauniin sään takia.
Ensin lauantaina Bergisches Landin kukkuloilla patikoitiin kauniissa maisemissa, mutta niin tylsässä säässä, että ei edes huvittanut ottaa muita valokuvia kuin tämä kännykuva kylästä, josta retki alkoi


ja sitten sunnuntaina tuli vihdoinkin se keltainen pallo taivaalle ja päätimme ajella länteen päin ja katsoa, mitä ruskohiilialueella tapahtuu. Tässä on blogin takia taas pitänyt taas sivistää itseään ja yrittää saada selville, mitä on Tagebau suomeksi ja tulin siihen tulokseen, että se voisi olla avolouhos. Jülichin lähellä on ruskohiilialue, jossa vielä louhitaan avolouhoksessa ruskohiiltä ja ensimmäisessä kuvassa näkyykin kaukana näitä kamalan isoja nostokurkia, joiden valtavasta koosta ei tässä kännykuvassa saa oikeaa kuvaa. Jos niitä joudutaan kuljettamaan muualle, moottoritie pitää sulkea muulta liikenteeltä, sillä silloin sinne ei mahdu muita autoja. Menin puomin yli kielletylle alueelle ottamaan valokuvaa ja sain sapiskaa yhdeltä noin 4 veeltä, jonka isäparka joutui kovasti selittämään, miksi täti sai mennä sinne, kun siinä on kerta kieltolappu.Kaikki tämän postauksen valokuvien paikat ovat olleet asutusaluetta, josta ihmiset on "häädetty" pois ruskohiiliesiintymän takia. Kaivosfirma on "ostanut" heidän talonsa ja tonttinsa ja kunta on yrittänyt antaa heille edullisesti tontteja lähistöltä uudisrakennusta varten. Allumiehen työkaveri asui aikanaan tuollaisella alueella isovanhemmilta perityssä talossa ja he odottivat ihan viimeiseen asti ennenkuin muuttivat pois eli ympärillä ei ollut lopussa enää yhtään taloa vaan pelkkää kaivostoimintaa ja tunnelma oli kuin aavekaupungissa, jossa ei asu ketään.
Kun kaikki hiili on kerätty, aluetta aletaan rekultivoimaan (mitä sekin on nyt taas suomeksi? uudelleen kultivoimaan?) eli sinne istutetetaan puita ja pensaita ja tehdään teitä ja polkuja ja lampia. Siellä joutsenet ja sorsat uiskentelivat nyt sopusoinnussa uusissa idyllisissä maisemissa, nokikanat kiusasivat joutsenia ja kurkikin lenteli tutkimassa paikkoja ja istahti jopa puuhun katselemaan nokikanan ja joutsenen kaksintaistelua.Me kävelimme tuolla n. 10km lenkin, jonka varrella oli Ristin tie, jossa oli 14 pysähdyspaikkaa. Siellä sai kerrata tietojaan Raamatusta ja nyt tiedän mm., että Veronika ojensi Jeesukselle hikiliinan.


Puut olivat vielä lehdettömiä eikä kukkiakaan juuri näkynyt paitsi muutama vaivainen valkovuokko ja leskenlehtiä. Nyt kyllä aurinko lämmittää eikä kestä varmaan kauaa ennenkuin koivuun tulee silmut. Kahden viikon päästä tuttavapariskunta ottaa meidät mukaan Eifel-vuoristoon etsimään käenrieskoja, joita aina ajattelen kaiholla. Lapsuudessani niitä kasvoi kotini lähellä ja muistelen aina, miten lapsena menin keväällä katsomaan, joko ne kukkivat.25 Kommentare:

 1. Pääsiäinen oli ja meni,
  mutta kevättä saa odotella. Teillä ei näytä enää olevan lunta - toisin kuin täällä.
  Tosi liukasta oli aamulla kun kävelin lekurille, ei kiva. Ei jaksais enää odottaa kevyempää pukeutumista...Valoa kyllä riittää ja se on mahtavaa! :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kevät on kyllä kovasti myöhässä täälläkin ja paikallista parsaa saa odottaa.

   Löschen
 2. Teillä oli taas kiva patikointimatka ja voin kuvitella että olette priimakunnossa kun patioitte ja pyöräilette paljon:)
  Parsaa ostin just perjantaina ja syöty jo on,aasialaiseen tyyliin tein.,Pitää vielä postata ohje jossain vaiheessa,oli hyvää:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Laitapa resepti, en ole aasialaiseen tyyliin tehnyt koskaan. Me syömme täällä pääasiassa valkoista parsaa, joka kasvaa ihan tässä lähistöllä ja sen saa niin tuoreena suoraan pellolta. Vihreää parsaa on kaupassa lähes aina.

   Löschen
  2. ...mutta vain 22 kilometriä!

   Parsa on herkkua.

   Löschen
 3. Rekultivieren – onkohan tuolle edes suomenkielistä yksisanaista vastiketta, uudelleenistutuskaan kun ei kerro koko totuutta. Hienoa, että "rekultivoivat" kaiken taas luonnonmukaiseksi, vaikka onhan aina kurjaa, kun ihmiset ajetaan pois kodeistaan.
  Söpöjä pieniä aurinkoja nuo leskenlehdet!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Vähän tuntuu samalta kuin aikanaan Jangtse-joella, kun se padottiin ja ihmiset joutuivat muuttamaan aivan muualle. Kiinassa ei otettu huomioon, mitä heimoa oli ja ihmiset, jotka eivät olleet tottuneet vuoristoon, pantiin sinne vaan asumaan ihan vieraiden sekaan. Täällä kai asukkaita on kohdeltu vähän paremmin, vaikka onhan siellä ollut kiistoja esimerkiksi talon arvosta. Eihän se talo oikeastaan ollut enää minkään arvoinen, kun tiedettiin, että siitä joudutaan luopumaan eli korrektisti piti ottaa se arvo, mikä sillä oli ennenkuin tiedettiin, että se jää kaivoksen alle.

   Löschen
  2. Besserwisser käyttäis tässä sanaa maisemoida.

   Besserwissserin viitaa kantaa tänään Helena (työkoneelta)

   Löschen
  3. No tiesinhän minä, että täällä on vain fiksuja lukijoita, nyt kaksi jo samaa mieltä.

   Löschen
  4. Meiltä kannattaa kysyä, jos siellä ei jostain syystä ole tietoa. :D

   Löschen
  5. Asiantuntijoita kun olette, niin mikä on suomeksi Rekultivierung ja mikä Landschaftsgestaltung? Näyttää nimittäin olevan kaksi eri asiaa. http://www.weissensee-verlag.de/autoren/Katzur-Boecker/katzur-boecker_kurz.pdf

   Löschen
  6. ennallistaminen ei ihan sanatarkasti tuota ole, mutta suomeksi maisemaa ja ympäristöä ennallistetaan eri tavoin. Suomessa käytetään myös termiä viherrakentaminen, mikä taas olisi Landschaftbau.

   Löschen
 4. Kävit sitten näyttämässä huonoa esimerkkiä.. Aika surkeaa jälkeä saa kaivostoiminta aikaan, hyvä jos pystytään kuitenkin uudelleen maisemoimaan.
  Hyvä kunto teillä kun jaksatte noin pitkiä matkoja tarpoa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä mua hävetti kovasti, kun se isäraukka joutui keksimään jonkun syyn, miksi minä sain mennä toiselle puolelle. Hyvin on jaksettu, nilkkani on ollut kiltisti, vaikka siinä on nivelrikkoa muistona vanhasta nyrjäytyksestä Bordeauxissa, sellainen unohtumaton matkamuisto sekin.

   Löschen
 5. Oiskohan maisemointi oikea sana suomeksi. Tuo seutu on joskus tullut nähtyä, kun oli kavereita Jülichistä. Niittenkin sukulaiset joutuivat muuttamaan tilaltaan pois, mutta saivat näköjään hyvät korvaukset, kun rakensivat älyttömän ison talon. Vieläkö Rheinbraun AG on louhoksen omistajana?

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. RWE, Rheinbraun on vissiin fuusioitu siihen entiseen emoonsa

   Löschen
 6. Jospa tuo täti-ihminen muistaisi ensi kerralla katsoa ympärilleen onko lapsia lähettyvillä. Aikuisethan ovat malli lapselle. Muuten tuosta häätämisestä asutusalueelta juttelin tänä aamuna kahvipöydässä mieheni kanssa. Mietin, onko pakko lähteä omasta kodista pois tuollaisissa tapauksissa. Pakko kuulema on....Näinhän kävi Lapissakin - Lokan tekojärven alle jäi kokonainen kylä. Surullista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Pakkohan se on lähteä, kukaan ei vapaaehtoisesti halua. Omaksi puolustukseksi pitää nyt sanoa, että kyllä aina odotan liikennevaloista vihreää, jos on lapsia lähellä ja tuolla se puomi oli oikeastaan enemmänkin autoja varten, mutta ipana näki sen kielloksi myös muille.

   Löschen
 7. Olipas taas kauniit maisemat. Ja hyvän mittaiset lenkit. Minä luistin tänään, kun taivaalta satoi vettä ja oli hyisen kylmä. Käytiin ostamassa sen sijaan auto. Ja ajelin ekan kerran Istanbulin metrolla täällä Aasian puolella.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä on nyt onneksi vähän lämpimämpää. Fordiko löytyi. En nyt viitsi varmaan kertoa tässä sitä saksalaista vitsiä.
   Ford kaufen, Ford fahren, fort werfen. *pääpuskaanpiiloon*

   Löschen
 8. Olit mielessàni, kun eilen ajelimme meren rantaan halki Viterbon maaseudun. Calcatan luonnonpuistossa olisi teillekin patikoimista. Maisemointia minàkin ehdotan tuon rekultivoinnin suomennokseksi. Mitenkàhàn aikovat rekultivoida Talvivaaran sitten soskus? Kurjia nuo hààdòt. Asuin Pelkosenniemellà, kun siellà taisteltiin Kemijoen puolesta. Tunteet kàvivàt kuumina.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sinne voisikin hyvin mennä, vaikka käärmeistä en välitä.

   Löschen
 9. Täällä en ole vielä edes leskenlehtiä nähnyt. Sunnuntaina saimme 7 cm lisää lunta...Ihania tuollaiset patikkalenkit.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Huh, toivottavasti ensi viikolla ei ole enää liukasta, kun piipahdan Helsingissä. Talvikengät pitää varmaan laittaa vielä jalkaan.

   Löschen
  2. Kyllä ne syytä on mukaan ottaa. Lumet alkavat kyllä hävitä, mutta yöpakkasia luvataan edelleen ja päivällä vain muutama lämpöaste.

   Löschen