Dienstag, 17. September 2013

Hiekkakivivuoret, Dresden ja Unesco

Paluumatkalla Görlitzistä oli tarkoitus poiketa Elben laaksoon, mutta tämänvuotisten tulvien takia sieltä ei löytynyt hotellia, sillä ne olivat lähes kaikki remontin alla. Siksi päätimme yöpyä Dresdenissä ja käydä sieltä käsin vuoristossa ja kyllä kannatti katsoa nämäkin maisemat. Aika pahalta tuntui nähdä niitä Elben laakson pikkukaupunkeja ja kyliä, jotka olivat jääneet veden alle. Esimerkiksi Pirnassa oli kokonaisia pitkiä katuja, joiden varrella olevat liikkeet oli jouduttu sulkemaan. Useiden huoneistojen ovet ja ikkunat oli auki ja sisällä surrasivat kuivatuslaitteet.
Tämä silta on niitä tunnetuimpia paikkoja, valitettavasti en osannut ottaa kunnon kuvaa vastavaloon. Sunnuntaipäivänä oli tietenkin turhan paljon ihmisiä liikkeellä, onneksi menimme sinne aikaisin aamulla.

Tarkkasilmäinen näkee tässä nuppineulojen kohdalla pienen värillisen pisteen, siinä on kaksi kiipeilijää matkalla huipulle

ja tässä seisoo onnellinen kaveri huipulla.

Dresden oli taas yhtä ihana paikka kuin ennenkin, oli sitten päivä tai ilta. Meillä oli todella hyvä onni sään suhteen ja saimme syödä illalla aina ulkona.
Onnistuimme saamaan maanantaina ajan Historisches Grünes Gewölbe-museoon, jonka rakennus on onnistuneesti restauroitu ja joka on täynnä mitä ihmeellisimpiä aarteita, siellä on mm.tämä kultainen kilon painoinen Iivana Julman juomamalja.

Kotiin lähtiessä halusimme välttämättä koukata vielä Waldschlösschen-sillan kautta ja nähdä omin silmin, mitä kamalaa ne dresdeniläiset ovat saaneetkaan aikaan. Dresden nimittäin menetti paikkansa Unescon maailmanperintölistalla, kun olivat niin häijyjä, että rakensivat Elben yli sillan, joka muka rikkoo kulttuurimaisemaa. Kissan viikset, tuo silta on niin kaukana historiallisesta keskustasta, että se ei riko yhtikäs mitään eikä paikallaan mitenkään häiritse maisemaa. Näistä autosta otetuista kännykkäkuvista ei nyt tosin saa juuri minkäälaista kuvaa asiasta, mutta voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että tuo silta ei häiritse yhtään ja vain ihmetellä tuota Unescon päätöstä, sillä jos mikä, niin Dresden on ansainnut maailmanperintötittelin!Kommentare:

 1. On se vaan upea kaupunki tuo Dresden ja vuoristo todella erikoista. Ajattelin ensin, että nuo olivat ilmapalloja, mutta kiipeilijöitähän siellä oli. Siran tytölle voisi vinkata;-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiipeileekö Siran tytär?

   Löschen
  2. Kiipeilee! Mutta taidanpa jättää vinkkaamisen, niin pelottavalta tuo vuoristo näyttää, että nyt jo mahasta kourii, kun ajattelenkaan sellaista. - Mutta näkymät totta tosiaan ovat mahtavat.

   Löschen
 2. Huikea reissu, vaikka istuin tarakalle vain hetki sitten. Tuon vanhan sillan kohdalle jäin nauttimaan korkeanpaikanpyörrytyksestä, vau!
  On teillä vaan hyvät polku- ja istumalihakset!

  AntwortenLöschen
 3. Kylläpä Allumies kavereineen raahasi ison punaisen pallon mukanaan tuonne huipulle eikä pallo päässyt karkuun. :)

  Kuten Clarissa sanoi, upea kaupunki! Pitäis päästä toisen kerran sinne ja ehti tuonne vuoristoonkin.

  Juttelin tuosta Dresdenin erottamisesta maailmanperintökohteista sikäläisen (= saksalainen) kollegani kanssa ja hän arveli, että Dresdenin tai Saksin virkamiehet ja poliitikot eivät osanneet tai halunneet neuvotella, eikä asiasta päästy kompromissiin. Jos vähän olisi joustettu, niin ehkä Dresden olisi edelleen ansaitulla paikallaan.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sen ymmärrän, että Kölniin ei saatu rakentaa pilvenpiirtäjää peittämään Domia, mutta tuo on ihan naurettava juttu Dresdenissä. Ehkä ne dresdeniläiset ajatteli vaan että lmaa, kaupunki on niin hieno, että voi elää ilmankin sitä statusta.

   Löschen
 4. Oi mitkä maisemat noissa ensimmäisissä kuvissasi,ihan huikaisee noita katsellessa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä niitä kelpasi ihailla, mutta kiivellä en kyllä siellä haluaisi enkä kyllä missään muuallakaan.

   Löschen
 5. On kyllä upean näköistä!! Taas yksi kaupunki listalle, joissa pitää käydä ainakin joskus!! :D

  AntwortenLöschen