Donnerstag, 31. Oktober 2013

Happy halloween tai kivaa kekriä

Mielenkiintoista tietoa löysin täältä. Ei se halloween sitten olekaan kovin kaukana vanhasta suomalaisesta kekristä, jolloin vainajien henget kummittelivat öisin.
Minä taisin tutustua halloweeniin ensiksi Tenavat-kirjoissa ja sitten myöhemmin Australiassa ja New Yorkissa. Parasta siinä on kurpitsat ja sellaisen kävin tänään ostamassa maalaiskaupasta.


Taisi tulla vähän liian isosuinen tuosta kurpitsastani, mutta sopii hyvin tekijään.


Kommentare:

 1. Kivaa kekriä sinnekin! Eipä tullut ostettua kurpitsaa,vaikka meidän peruna-, porkkanahovihankkijamme näytti niitä torilla myyvän.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nyt vähän harmittaa, että en tullut paahtaneeksi siemeniä, olin liian laiska kuten aina.

   Löschen
 2. Mainio tuo kurpitsan vahva 'ilme'.

  Kaunista viikonloppua!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiitos samoin, meillä onkin huomenna jo viikonloppu, kun on pyhäinpäivä.

   Löschen
 3. Onpa nätisti laitettu nuo kurpitsat! ja aiheeseen sopivasti postasinkin tänään kurpitsaisia ohjeita;D

  AntwortenLöschen
 4. Mulla ei ole tuollaisia, mutta ostin tänään kovalla kiireellä kaupasta karkkia, jos halloween-kerjääjät tulevat. Tänään juuri oikeana iltana ei ole tullut yhtään, joten on se Halloween vähän heikosti tunnettu täällä. Edellisinä vuosina niitä on kyllä tullut.

  Hyvää kekriä, halloweenia, pyhäin päivää! Meillä se on vasta lauantaina.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä kävi niin kaunis noita ja harmittaa, että ei ollut mitään mitä antais, kun pyysi Süß oder Saures,

   Löschen
 5. Totta, nauris- tai kurpitsalyhty, kumpi vain! Minä olen ihan iloinen halloweenin tulosta Suomeen, vaikka kekri on se kannatettavin syysjuhla herkkuineen kaikkineen. Pyhäinpäivän aikaan mahtuu mielestäni niin menneiden rakkaiden muistamista kuin hilpeää pimeän ajan juhlaakin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Naurislyhtyä en tuntenutkaan, vaikka olenkin vanha naurisvaras, kun eka luokalla ollessa otettiin nauriita pellosta ja maanviljelijä ilmoitti asiasta opettajalle.

   Löschen
 6. Parhaat kiitokset linkistä. Olen muinoin opiskellut jonkin verran kansatiedettä ja eri maiden vuotuisiin juhliin liittyvät kansanperinteet kiinnostavat minua. Niissä on yleensä jotakin yhteistä ja jotakin omaleimaista. Halloweenin kanssa olin pitkään "sotajalalla" ja pidin sitä amerikkalaisena karnevaalina, korvaukseksi siitä että heillä ei ole sitä 5. vuodenaikaa loppiaisesta laskiaiseen kuten nykyisellä asuinseudullani Fasching/ Fasnacht. Vaikkakaan sentään en vielä rupea halloweenia viettämään, oli antoisaa kuunnella kekritapojen siirtymisestä joulunaikaan, joulupukkiin ja nuutipukkeihin, joita pikkulapsena pelkäsin, kun taloon tulivat. Nyt selvisi, miksi muilla on ukko, mutta meillä pukki!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Näin itsekin tuon linkin tänään eka kertaa. Radiossa muuten puhuttiin halloweenistä, että ihmiset pitää sitä amerikkalaisena hömpötyksenä, vaikka se on irlantilaista alkuperää.

   Löschen
 7. Upea kurpitsa!! Meillä ei tänäkään vuonna kaiverrettu... Mutta muksuilla asut tekeillä, illaksi pitäisi valmistua.

  Ja kirja löytyi kirjastosta, kiitos vinkistä!!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva, että kirja löytyi. Kerro sitten mitä tykkäsit. Luulen, että en ole koskaan lukenut niin paksua kirjaa niin nopeasti.

   Löschen
 8. Tässä vielä yksi linkki, SKS:n sivuille, jossa löytyy tietoa monista vuotuisjuhlista: http://www.finlit.fi/juhlat/kekri/

  Laitoin muuten opiskelijat kirjoittamaan kokemuksiaan ja käsityksiään Halloweenista ja kekristä, ensi viikolla saan kirjoitelmat. Voi miten hauskaa Anna, että teillä on käynyt nuuttipukkeja. Ne ovat käsittääkseni harventuneet esim. Satakunnassa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällähän on tuo pyhäinpäivä tai siis Allerheiligen vain osavaltioissa, jotka on enemmistöltään katolisia.

   Löschen
 9. Halloween, sehän on irlantilaista alkuperää, joka on tullut Amerikan kautta takaisin Eurooppaan. Meillä paloi keramiikkalaiset halloweenkurpitsat ja uunissa oli hokkaidokurpitsan siivuja. Ei käynyt tänä vuonna ovella ainuttakaan olentoa "toisesta maailmasta". Hyvää viikonloppua ja pyhäinpäivää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Irlannistahan se tosiaan on. Jotenkin ymmärrän niitä amerikkalaisia lapsia, että se on niille tärkeä, kun olen täällä nähnyt, miten tärkeä lapsille on se karnevaaleihin pukeutuminen, vähän niinkuin itselleni aikanaan joulu. Tai vaikka joulukuusi, sehän on saksalaista perintöä eikä suomalaiset sitä pidä saksalaisena höpötyksenä ja vietä jouluaan olkipukkien kanssa. Sulle kanssa hyvää pyhäinpäivää, vaikka teillä taitaa olla siellä ihan tavallinen arki. Nämä on näitä Saksan hassuja asioita, että ei ole yhtenäisiä pyhiä kaikissa osavaltioissa. Vielä erikoisempaa oli Sveitsissä, kun siellä joillakin työkavereillani oli vapaa, muut joutui tulee töihin, riippuen uskonnosta.

   Löschen
  2. Kyllä, täällä se on ihan tavallinen arkipäivä. Ja Suomessa Pyhäinpäivä on vasta huomenna. Tuo Sveitsin juttu oli minulle uutta. Aika erikoista, että uskonnon mukaan ihamiset käyvät työssä. Onkohan sama sääntö muslimeillekin Sveitsissä?

   Löschen
  3. Meillä Suomessa on samat juhlapyhät uskonnosta ja uskonnottomuudesta riippumatta. Tai siis luulen, että esimerkiksi muslimit hakevat/ottavat lomapäiviä omille juhlilleen.

   Löschen
 10. Lastemme serkut ovat Amerikan kansalaisia, me vietetään kaikkea :)

  AntwortenLöschen
 11. Minä en oikein tule sinuiksi tämän Halloweenin kanssa. Siedän kuitenkin, kun lapset tykkää sitä juhlia. Aikaisempina vuosina on tehty kurpitsalyhtykin, mutta nyt eivät ole muistaneet pyytää.

  AntwortenLöschen
 12. Komia on Allun kurpitsa! Minulta jäi väliin tänä vuonna.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sulla on taitanut olla tänä vuonna tärkeämpää ajateltavaa kuin halloween. <3

   Löschen
 13. Ainakin Suomessa nimenomaan kekri ja pyhäinpäivä ovat toistensa maallinen ja kristillinen vastine, kun taas halloween on nimensä mukaisesti pyhäinpäivän aaton juhla. Voisin siis kuvitella, että halloweenia ja kekriä voi juhlia molempia (sen sijaan en osaa liittää kekriä tai halloweenia kristilliseen elämään).

  AntwortenLöschen