Freitag, 22. August 2014

Mosel♥

Terveisiä Moselin laaksosta!  Maisemat ovat kuin kuvakirjasta, viini maistuu ja löytyi vielä oikea "sääapp" eli sadepäivien perään paistoi aurinko. Meillä on ollut niin paljon ohjelmaa, että en ollut oikeastaan kovinkaan halukas lähtemään minnekään, mutta onneksi lähdin, sillä sieltä löytyi tälläkin kertaa taas satumaa.


B&B on Moselin laaksossa Viini ja Sänky.Mikäs siinä oli pyöräillessä tällaisissa maisemissa. Onneksi ei ollut viikonloppu, silloin tuolla on turhan paljon ihmisiä liikkeellä.


Välillä poikkesimme syömään Flammkuchenia ja katselemaan ravintolan terassilta ohi ajavia laivoja.Tällä rinteellä kasvaa Piesporter Goldtröpfchen eli Piesportin kylän kultatippa, viineillähän on usein hauska nimi.


Asuimme viininviljelijän luona ja heidän viinejänsä on mm. Die große Leidenschaft (Suuri intohimo), se on vuodelta, jolloin nuori pari tutustui toisiinsa ja vuoden, jolloin tytär syntyi, viini on Goldstückchen eli Kultakimpale. Luomuviinin paras asiakas on peukaloinen ja viinivuorilta löytyy myös usein persikkapuita eli persikkakin pääsi kollaasiin.
Me saimme muiden vieraiden kanssa maistella talon viinejä. Juuri kun maistelun piti alkaa, rouvalle tuli joku tärkeä puhelu ja hän käski 10v tytärtään (kuvassa edessä) aloittamaan maistelun. Pikku-Lena avasi asiantuntemuksella pullon, kaatoi pienen tipan lasiin ja maistoi, nyökkäsi ja sanoi viinin olevan o.k. ja kaatoi meille kaikille maistiaisia lasiin. Äitinsä tosin meinasi sitten saada kohtauksen, kun kävi ilmi, että tyttö oli itse kokeillut, onko viini kunnollista, normaalisti hän ei tietenkään saa juoda viiniä. Tyttö kertoi meille sitten, mistä viinistä ja mistä vuosikerrasta oli kysymys ja kertoili muutenkin kaikenlaista. Minä en olisi varmaan sen ikäisenä saanut tuollaisessa tilaisuudessa ihan vieraiden ihmisten kanssa sanaa suustani tai en ainakaan kokonaista lausetta.

Perheen isoäiti hemmotteli meitä aamiaisella tuoreilla rapeilla sämpylöillä ja lasillinen kuohuviiniäkin oli mahdollista saada halutessa.Toisella puolella jokea olevasta Leiwenin viinikylästä löytyi näin hauska "Bildstock" eli tienvarsiristi.


Viinikylistä löytyy vaikka kuinka paljon B&B ja polkupyörävuokraamoja, maasto on ihanteellista pyöräilyseutua. Kannattaa käydä!

19 Kommentare:

 1. Upeat maisemat! Ylämäkiä varmaan riitti poljettavaksi jos alamäkiäkin.
  Kadehdittavaa käyttäytymistä lapselta, olisi oppimista sillä saralla yhdellä sun toisella aikuisellakin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Eihän joki ylämäkeä mene, pari kertaa jouduimme sillalle nousemaan, muuten tasaista.

   Löschen
 2. Oo mitkä maisemat ja mikä majapaikka! Niin kauniin vihreää:)
  Ja olipa tytöllä jo kokemusta ,noin nuorena;D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Näytti todella erikoisen vihreältä nyt kaikki, kun on satanut tarpeeksi.

   Löschen
 3. Oi miten kaunista. Ja olipas teillä ikimuistoinen viininmaistaja, oliko kultakimpale itse.D.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. No se kultakimpalehan se oli, ilmoittivat aikanaan, että Suuri intohimo tuotti satoa ja syntyi kultakimpale.

   Löschen
 4. Joka kerta näitä pyöräilyreissujasi lukiessa ja katsellessa mietin miksi ihmeessä en muutama vuosi sitten hoksannut Saksan pyöräilyreittejä?!! Nyt ei ole siihen mahdollisuutta oman kultakimpaleen vuoksi. Olipas tuo teidän tapaamanne kultakimpale melkoisen ihana tapaus!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä on tosiaan kivoja pyöräreittejä jokien rannalla. Tiedän kultakimpaletta ei tosiaan voi vielä istuttaa pyörän selkään,

   Löschen
 5. Niin vihreää ja kaunista kaikin puolin. Piristävää katsella, kun täällä vain sataa ja sataa, hetken paistaa aurinko ja sitten taas sataa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mitenkäs siellä nyt jo sataa, sen sateenhan piti tulla vasta maanantaina, kun tulen Suomeen luokkakokoukseen.

   Löschen
 6. Onneksi olen kerran käynyt siellä päin ja risteillyt Moselilla sen pienen matkan, joten voin kertoa, että kuvat ovat todenmukaisia. :) Voisihan siellä uudestaankin käydä, varsinkun kun te olette jo käyneet viinit testaamassa ja hyväksi havainneet.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ensi kerralla mennään sitten kanssasi tuonne Trittenheimin seudulle.

   Löschen
 7. Moselin laakso on meidänkin suosikkejamme. Harjoittelemme siellä eläkeläisinä olemista, siellä mennään nukkumaan yhdeksältä ja puetaan villatakki päälle illan viiletessä :D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me ei tarvittu vielä villatakkia eikä raaskittu mennä niin aikaisin nukkumaan, kun syötiin michelintähteä ja juotiin fantastisia viinejä, tosin punaviini oli Itävallan Burgenlandista. Ravintolasta oli hieno näköala yli Moselin seudun parhaalle viinirinteelle = Trittenheimer Apotheke. Kokeilkaapa ensi kerralla:
   http://restaurant.michelin.de/restaurant/deutschland/54349-trittenheim/wein--und-tafelhaus/2q2mxxx

   Löschen
  2. Kiitos vinkistä, kirjaan heti ylös!

   Löschen
 8. Todella kuin satumaa! Kauniin vihreää. Muuten sade tulee kuin tuleekin maanantaina, valitettavasti. Näin ainakin prognoosit sanovat. Heinäkuun helteet ovat vaihtuneet melko syksyiseksi jo.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Totta kai se sade tulee maanantaina, niin tulen minäkin, on luokkakokous tiistaina.

   Löschen
 9. Teillä oli tuuria sään suhteen. Olet oikeassa "maanantaista asti sataa tauotta" Suomessa sanoo Ilta-Sanomien otiskko ja sat24.com. Tuossa tytössä on ainesta Moselin alueen viiniprinsessaksi tai jos kiinnostusta riittää, niin Saksan viinikuningattareksi. Siihenhän tarvitaan perusteellista tietoa viininviljelystä ja hyvää esiintymistaitoa. Tämänvuotiset kandidaatit näköjään esittäytyvät jo youtubessa. Saksan viinikuningatteren valinta syyskuussa on täällä Neustadtissa Weinstraßen varrella ehkä vuoden tärkein tapahtuma, vrt. SWR 3. En löytänyt Wikipediasta siitä mitään suomeksi.

  AntwortenLöschen