Mittwoch, 24. September 2014

Viimeistä viedään


Foto Wikipediasta: Thomas Wolf, www.foto-tw.de

Viimeiset päivät ennen pitkälle matkalle lähtöä ovat kovin hektisiä. Halusimme välttämättä tavata vielä ennen matkaa ystävämme Ginan ja ainoa aukko kalenterissa löytyi maanantaina lounasaikaan, jolloin tapasimme kivassa pienessä italialaisessa enotecassa. Saimme kuulla huonoja (tosin jo odotettujakin) uutisia eli hoito on nyt palliatiivista, sillä parantumisen toivoa ei ole. Välttämättömän polvileikkauksen Gina jättää tekemättä, koska siinä hän menettäisi viisi viikkoa lopusta elämästään. Tuntui pahalta. Ja pahalta tuntui myös, kun pari tuntia aikaisemmin 21v opiskelija oli tehnyt itsemurhan hyppäämällä tuomiokirkon tornista.  Yksi tahtoo kuolla, toinen haluaisi elää.
Enotecan lähellä on kaunis Pyhän Ursulan kirkko, jonne poikkesimme, tässä kännykuva. Vaan eipä taida Ursulakaan auttaa Ginaa.


Maanantai-iltana olimme Philharmoniassa kuulemassa Richard Straussia ja Also sprach Zarathustraa ja kävelimme sen paikan ohi, josta nuori mies oli hypännyt alas. Olipa onni, että ei osunut kenenkään päälle, sillä paikalla oli ollut paljon turisteja. Konsertin jälkeen menimme ystäväparin kanssa vanhaan kauniiseen odotushuoneen lasilliselle viiniä. Siellä istui myös Phiharmonian kerman ja solistit juhlimassa onnistunutta konserttia.Eilen illalla oli kaupunginosamme asukaskokous, jonka teema oli pakolaisperheille suunnitellut asunnot. Olin positiivisesti yllättynyt, että puoltajia oli enemmän kuin vastustajia. Kun nuori hienosti pukeutunut äiti valitti, että hän ei uskalla päästää lapsiansa enää urheilukentälle ja heidän talonsa arvo laskee, jos lähelle tulee sellaisia ihmisiä, suuri osa kuulijoista huusi kovaa BUUH. Ja joku nainen halusi tietää välttämättä kaupungin edustajalta, kuinka pitkäksi aikaa pakolaiset jäävät, ihan niinkuin kaupunki tietäisi, miten Syyrian tilanne kehittyy.Kotona on ilmestynyt matkatavaraa portaille ja vierashuoneen sängylle. Vaatevalinta +30C lämpöön ei ole vaikea, mutta koska menemme myös häihin, meillä täytyy olla mukana myös parempia vaatteita ja vähän korujakin. Luin jostain, että korut kannattaa säilyttää matkalla varkailta piilossa vanhassa lääke- tai auringonrasvapurkissa ja niinpä laitoin ne vanhaan kalkkitablettipurkkiin pumpulin sisään. Lahja morsiusparille on myös valmis, ostin kaksi Iittalan kivituikkua ja pakettiin tuli myös reilu summa rahaa. Olemme todella iloisia, että meillä on kunnia osallistua niihin häihin, se ei ole itsestään selvää, että ystävien poika kutsuu meidätkin, mutta toisaalta minulla on jonkinlainen osuus tämän liiton syntymisessä. Jos en olisi aikanaan välittänyt sulhaselle kiinalaisten ystävieni kautta harjoittelijapaikkaa Pekingiin, hän ei ehkä olisi nyt lainkaan Aasiassa vaan täällä Euroopassa eikä olisi koskaan tavannut ihanaa morsiantaan.
Kommentare:

 1. Niin kovin surullinen tuo Ginan tapaus. Pakko uskoa, että toivoa kuitenkin vielä olisi. Ja sitten vielä tuo kirkontornista hypännyt poika! Joskus tätä elämää on niin vaikea ymmärtää.

  Matkalle on tosiaan hyvä ottaa mukaann "kalkkitabletteja"!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se niin surullista eikä oikein tiedä mitä hänelle sanoisi. Naapurini/ystäväni osaa sellaiset asiat paremmin, hän on aktiivisesti saattohoidossa vapaaehtoisena.

   Löschen
 2. Tuli kyllä surullinen olo Ginasta lukiessani. Jaan ajatuksesi tuosta, mikseivät ne saa elää joilla tahtoa siihen olisi ja toiset päättävät nuoren ja terveen elämän itse. Niin turhaa, niin turhauttavaa.
  Onneksi tosiaan ketään ei jäänyt alle, traumoja sen sijaan saattoi saada monikin.

  Oikein ihanaa matkaa ja hääjuhlaa teille, toivotan koko sydämestäni :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä siellä varmaan traumoja syntyi, Domshopin työntekijät mm. näkivät tapauksen ja kauppa suljettiin päiväksi.

   Löschen
 3. Surullista! Niin tuo Ginan tapaus kuin nuoren ihmisen valinta oman käden kautta.
  Älä vaan unohda "kalkkitabletteja" pöydälle. Hyvää matkaa teille!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä, että varoitit, olen tosiaakin vähän schusselig.

   Löschen
 4. Elämä antaa, elämä ottaa. Jos joku haluaa kuolla, että häntä loputla kukaan voi siitä estää, sanoo ystäväni, alan ihminen. Ginan tapaus on taas toinen ja hyvin traurig...

  Mukavaa matkaa turvallisesti.

  AntwortenLöschen
 5. Sanoit niin hyvin, että toinen haluaa elää ja toinen kuolla. Kaikeasta huolimatta oikein hyvää matkaa teille!

  AntwortenLöschen
 6. Ginalle ja läheisilleen ja ystävilleen voimaa <3
  Se on pysähdyttävä tilanne, kun hoidot lopetetaan ja sitten vaan katsotaan että miten etenee...en ikinä unohda sitä, kun äiti kertoi omien hoitojen lopettamisesta "kun eivät enää auta" ... Iso Hali <3 <3 <3

  AntwortenLöschen