Dienstag, 15. März 2016

Hääpäivät

Saksalaiset ovat kovia juhlimaan hääpäiviänsä. On puuvillahäitä, nahka-, silkki-, ruusu-, kupari-, nikkeli-, safiiri-, lasi-, uraani- ja timanttihääpäiviä ja niitä juhlitaan sitten oikein isommalla porukalla. Viime vuonna ystävämme oli kutsuttu persiljahäihin, joita vietetään 12,5 vuoden päästä ja morsian sai lahjaksi persiljakimpun. Etenkin maaseudulla, jossa ei ole niin paljon ohjelmaa tarjolla kuin kaupungissa, nämä juhlat ovat tärkeitä, sinne kutsutaan (lue: on pakko kutsua) koko naapuristo. Pohjanmerellä lomaillessamme vastaan tuli tällainen helmihääpari, joka on siis ollut naimisissa 30 vuotta.


Satavuotishääpäivä on nimeltään taivashääpäivä, mutta sitä ei täällä maassa varmaan ole koskaan vietetty, vaikka kuka tietää vaikka vielä joku juhlisikin, kun ihmiset elää aina vaan vanhemmaksi. Eilen oli Saksan Haluatko miljonääriksi-ohjelmassa oljenkortena puhelimessa kandidaatin 101v isä. Kysymys oli, kuka autotehtailija lensi vuonna 1910 ensimmäisenä ihmisenä edestakaisin nonstop Englannin kanaalin yli. Vastausmahdollisuudet oli Gottlieb Daimler, Carl Benz, Charles Rolls tai Henry Royce ja 101v vastasi heti, että se oli Charles Rolls, aivan uskomatonta, että hän 30 sekunnissa kuunteli ensin kysymyksen ja sitten ehti vielä vastata.

13 Kommentare:

 1. Kiva idea! Mitä näistä teillä vietetään?
  1.paperihääpäivä 2.pumpulihääpäivä 3.nahkahääpäivä 4.hedelmähääpäivä
  5.puuhääpäivä 6.sokerihääpäivä 7.villahääpäivä 8.pronssihääpäivä
  9.savihääpäivä 10.tinahääpäivä 11.rautahääpäivä 12.pellavahääpäivä
  13.pitsihääpäivä 14.norsunluuhääpäivä 15.kristallihääpäivä 20.posliinihääpäivä
  25.hopeahääpäivä 30.helmihääpäivä 35.korallihääpäivä 40.rubiinihääpäivä
  45.safiirihääpäivä 50.kultahääpäivä 55.smaragdihääpäivä 60.timanttihääpäivä

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta juhlitaanko niitä ihan oikeasti Suomessa? Meidän suvussa oli jopa hopeahääpäivä aika intiimi asia, mutta Saksassa kutsuvat kummin kaimatkin juhliin.

   Löschen
  2. En tiedä kuinka yleistä noiden juhliminen on, mutta silloin tällöin näkee jotain huumorimielellä järjestettyä. Tällä seudulla noita tavallisia hopea- ym häitä vietetään melko näkyvästi, lapset laittavat lehteen vanhempiensa vanhoja vihkikuvia onnitteluineen ja ilmoittavat juhlasta. Kauhistuisin, jos meidän omat saisivat sellaista päähänsä, me kun emme sen kummemmin juhli muuta kuin muistuttamalla toisiamme tärkeästä päivästä, jompikumpi on sen aina unohtamaisillaan:-)

   Löschen
 2. Poliinihääpäivään asti on kaikki vietetty ja hopeahääpäivä olisi sitten aiheena seuraavaksi. Muutama vuosi täytyy vielä odotella:).

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Me vietettiin lukkoliikkeeessä, kun oli ulko-oven lukon kanssa ongelmia. Saatiin alennusta, kun kuulivat.

   Löschen
 3. No onhan noita hääpäiviä; minullakin takana jo korallihääpäivä. Taisi olla 101 vuotias Charles Rolls -miehiä aikanaan kun noin nopeasti vastauksen tiesi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Oli pappi ammatiltaan ja lukenut paljon ja lanttu leikkasi hyvin eli tajus, että on vain 30 sek aikaa.

   Löschen
 4. Satavuotishääpäivä taitaa olla sula mahdottomuus... Tosin olen huomannut, että ihmiset elävät entistä vanhemmiksi. Viimeisimmässä työharjoittelussakin oli asiakkaana useampikin yli 100-vuotias.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aika hankalaksi kaikki menisi, jos ihmiset eläis kaikki niin pitkään, kuka heitä kaikkia hoitaisi.

   Löschen