Donnerstag, 13. Oktober 2016

Rhenus fluvius

Kävimme eilen Bonnissa valtion taidehallissa katsomassa isoa näyttelyä Rein-joesta, jolla on aina ollut tärkeä rooli Euroopan historiassa, joko erottamassa tai yhdistämässä eri maita. Se on yksi maailman suurimmista (ainakin liikenteeltään) joista ja sen varrelta löytyy kauniita linnoja, luostareita, kaupunkeja, viinivuoria. Joen pituus on yli 1200 km ja siitä yli puolet Saksan alueella.

Tässä kiva kuva Reinin höyrylaivalta ja samainen kuva löytyy taidehallin esitteestä kohdasta, jossa tarjotaan pikkulapsille ja äideille mahdollisuutta katsoa näyttely ja pitää pienet yhteiset kahvikekkerit. Taidehallilla on muutenkin kaikenlaista tarjontaa, mm. tämä näyttely dementiapotilaille, sinne pääsee kerrallaan kahdeksan dementioitunutta ja jokaisen omainen tai hoitaja. Samoin kuulovammaisille on oma aika sinne, aika hienoja juttuja.


foto: Stiftung Deutsches Historisches Museum, Berlin © bpk / Deutsches Historisches Museum / Arne PsilleRein on ollut muutenkin tullut tässä vastaan, sillä lauantaina meidät oli kutsuttu sukulaisen synttäreille kauniiseen paikkaan Reinin rannalle.


Tästä kuvasta näkee, miten matalalla vesi on, kun on ollut kuuma ja pitkä kesä eikä ole aikoihin satanut eli vesi laskee ja hiekkaranta senkun levenee.


11 Kommentare:

 1. Ensimmäisellä ajollamme Turkista Suomeen pitkään Saksassa asuneet ystävämme kehoittivat meidän valitsemaan ajomatkalle Reininlaakson. Ja kylläpä se olikin kaunis. Ajatukseni Saksasta muuttuivat täysin. Siihen asti olin ajatellut sen olevan jotenkin ankea teollisuusmaa, mutta miten väärässä olinkaan. Oli vain kaunista kauniin perään. Ja taito herkutella.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Saksasta löytyy kuule niiiiiin paljon kaunista luontoa.

   Löschen
 2. Saksassa on jonkin verran ajeltu autolla ja kauniita jokilaaksoja ja pikku kyliä ja kaupunkeja tosiaankin riittää. Tykkään kovasti.
  Joskus on myös mietitty jonkinlaista jokiristeilyä Reinillä. Ei tarvisisi ajaa, vaan voisi muutaman päivän vain ihailla ohi lipuvia maisemia. Vieläköhän niitä järjestetään? Mistäköhän kannattaisi hypätä laivaan?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Risteilyyn suosittelen kyllä Moselia, se on kapeampi joki ja siis ranta lähempänä ja kauniita viinivuoria jne. Teimme blogiystävä Helenan kanssa päivän matkan Cochemista Koblenziin http://allualasko.blogspot.de/2012/07/tervetuloa-risteilylle.html
   Pitempiä matkoja löytyy myös, mm. tästä osoitteesta:
   http://www.e-hoi.de/mosel-flusskreuzfahrten/fahrgebiet-101.html

   Löschen
  2. Ainakin Suomesta voi ostaa pitkiäkin Reinin risteilyjä, mutta kyllä Mosel on aika hieno risteilyjoki. Joku Kristina Cruises järjestää niitä risteilyjä Hollannista Sveitsiin; varmaan paikallisiakin firmoja on.

   Löschen
  3. Kiitos molemmille! Pitääkin paneutua asiaan ihan tosissaan!!

   Löschen
 3. Kesällä 2004 ajoimme eksän kanssa Rotterdamista Lyypekkiin,ja matkan varrella näkyi niin paljon kaunista,en tosin muista näkyikö Reinikin kun myöhemmin unohdin kameran kuvineen erään ruotsalaisen jäätelökioskin penkille...Kivasti on ajateltu tuon näyttelyn kanssa erilaisia ryhmiä:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mäkin olin positiivisesti yllättynyt, että tarjoavat tuollaisia ohjelmia.

   Löschen
 4. Am Rhein
  Kennt ihr den schönen goldnen Rhein
  Mit seinem Duft und Sonnenschein,
  Mit prächt’ger Strömung seiner Wogen,
  Von Berg und Felsen kühn umzogen?
  Mit seinen Burgen, hoch und luftig,
  Und sagenreich und rebenduftig?
  ------
  Otto Roquette taisi olla yksi monista Reinin kauneutta ylistävistä runoilijoista. Oli pakko lainata runosäe, joka kuvaa niin hyvin omia muistojani Reinin rannoilta.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kaikkea sä kyllä tunnet, nyt on mullakin taas yksi Bildungslücke geschlossen.

   Löschen
  2. No kuule, kun oli pakko suorittaa arvosanoja sellaisissa aineissa kuin Althochdeutsch, Mittelhochdeutsch, Neuhochdeutsch kirjallisuus mukaan lukien, niin jotain tuonne pääkoppaan tarttui, tai ainakin se mistä löytää lähdetiedot:-)

   Löschen