Donnerstag, 15. Juni 2017

Pyhän ruumiin juhlapäivä

Tänään vietetään Saksan osavaltiossa, joissa asuu enemmän katolisia, Pyhän ruumiin juhlapäivää. Esim. Hampurissa on tänään tavallinen arkipäivä. Tämä tuntui suomalaiselta aluksi vähän hassulta, että samassa maassa on paikasta riippuen pyhä tai arki. Tuo päivän nimi ei ole mitenkään kaunis, saksaksi se on Fronleichnam ja sieltäkin pilkistelee se ruumis. Meillä töissä oli aikanaan tapanana toivotella Happy Kadaver eli happy ruhoa.
Seurakunnat järjestävät tänään kulkueita, joista tunnetuin on Mühlheimer Gottestracht, joka on laivakulkue Reinillä. Meidänkin kaupunginosan seurakunta järjesti kulkueen. Hienon pappilan isolla tontilla oli ensin messu ja sen jälkeen lähti kulkue ensin "kyläaukiolle" ja jatkoi sieltä kaupunginosan halki lastentarhan kautta takaisin kirkolle. Kävelin jonkun matkaa mukana tai en siis mukana kulkueessa vaan jalkakäytävällä. Kuvat on kehnoja, kun melkein koko ajan oli vastavalo, mutta pistänpä tänne muutaman, kun on niin eksoottisesta tapahtumasta kyse.


Musiikkina oli mm. Grosser Gott wir loben dich.


Aina kun kuljen tuon pappilan ja sen ison tontin ohi, ajattelen, että miksi pitää olla selibaatti, tuossakin talossa/pihassa olisi tilaa isolle lapsiperheelle.


Tässä kuoripojat menossa ja nykyäänhän sallitaan myös tyttöjä joissakin seurakunnissa.

Tässä pappi kantaa sitä kaikkein pyhintä eli ns. Monstranz, jonka suomalaista nimeä en tunne. Kuka tietää??


Reitin varrella olevat talot oli liputettu tai jossakin oli portaille tehty mauton kotialttari.


Meikäläinen piti enemmän näistä salkoruusuista. En muuten muistanut näiden suomalaista nimeä ja etsin sitä netistä saksalaisella nimellä Stockrose ja käännökseksi tuli "osake nousi".


Happy Kadaver!

Kommentare:

 1. Onpas siinä juhla. Mutta mitä siinä juhlitaan?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En minäkään sitä täysin tajua. Juhla on 60 päivää pääsiäisestä ja siinä kulkueessa kuljetetaan siunattua ehtoollisleipää ja sehän muuttuu sitten katolisille oikein Kristuksen ruumiiksi eikä ole symboli niinkuin se meidän kirkossa on.

   Löschen
 2. Hmm, hieman makaaberi nimi tuolla tapahtumalla.Mutta hieno kulkue sen kunniaksi.

  AntwortenLöschen
 3. Sveitsin katoliset kanttoonit "juhlii" myös pyhää ruumista; ranskaksi Fête-Dieu.
  Nähtiin oman kotikaupungin kirkolla ihmisiä hienoissa perinteisissä vaatteissa, ja paljon oli kirkollisia menoja. Ei jääty seuraamaan, mutta näytti sille että mahdollisesti myös jonkinlainen kulkue oli ollut.

  Positiivista on tietysti se, että tämä pyhä tarkoittaa vapaapäivää :) Ja työnantaja oli laittanut tämän perjantainkin vapaaksi (bridging day), niin tulee ihana pitkä viikonloppu. Hellettä riittää, ja minä nautin.

  haliterkkuja xx

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sveitsissähän oli ainakin ennen vielä niin, että katoliset työntekijät sai vapaata ja saman firman protestantit joutui tuleen töihin.

   Löschen
  2. Ohhoh, en tiennytkään! Millonkohan ateistit sai viettää vapaata :D

   Löschen
 4. Wikipedian mukaan Stockrose on suomeksi tarhasalkoruusu!

  Maikki

  AntwortenLöschen
 5. Ihania kuvia. Mahtaakohan Pellavapää innostua tästä tapahtumasta. HK-miehelle tulisi töissä hankalaa selittää, mihin hänen pitäisi päästä lomalla kesken kiireisimmän ajan. Eilen tulivat Esikoisen koulutulokset ja suunnitelmien mukaan meni. Hyvää viikonloppua! HK

  AntwortenLöschen
 6. Kaikkea sitä, ruumiitakin. Onneksi ei sentään kukaan joudu uhraamaan henkeään juhlan takia.

  AntwortenLöschen