Donnerstag, 28. Dezember 2017

Tapaninpäivä Antverpenissä

Niinkuin usein ennenkin, ajelimme tapanina Belgian puolelle, jossa ei ole toista joulupäivää. Meiltähän on esim. Antverpeniin sama matka kuin Frankfurtiin eli helppo mennä. Vaikka oltiinkin vain parin tunnin päässä kotoa, olimme eri maailmassa. Kadulla näkyi juutalaisia, Antverpenhän on tunnettu timanttikaupunki ja kauppiaat usein juutalaisia. Näkyi myös paljon tummaihoisia, onhan Kongo ollut Belgian alusmaa. Ja paljon enemmän kuin meillä oli myös hijabpäisiä naisia ja arabiaa puhuvia miehiä.
Kotona sateli aamulla, mutta mitä kauemmas länteen pääsimme, sitä paremmaksi sää muuttui, mutta ei valitettavasti pitkäksi aikaa.
Hotellimme Indigo oli aivan rautatieaseman ja Chinatownin lähellä, oikein mukava boutique hotelli.
Tässä Chinatownin portti.


Ensimmäisenä menimme tuomiokirkolle, jossa on neljä Rubensin teosta. Pidin tuosta punaisesta väristä taulujen taustalla, se teki ison kirkon ystävällisen näköiseksi.Joulutorit olivat vielä auki ja ihmisiä oli aika paljon liikkeellä arkipäivästä huolimatta. Suurtorin rakennukset ovat todella komeita.Torilla on Brabo-patsas, jossa roomalaissotilas Silvius Brabo heittää voittamansa jättilään käden Schelde-jokeen. Legendan (yksi niistä monista) mukaan Antwerpenin nimi johtuu tästä käden heittämisestä eli "Hand werfen".


Mulla oli vähän huono tuuri, kun joulupäivän patikkaretkellä nilkkani ärsyyntyi enkä sen takia jaksanut kävellä kovin pitkiä matkoja ja kaiken kukkuraksi kameran akku oli tyhjä ja laturi kotona ja kännykänkin akku oli heikko ja sitten keskiviikkoaamuna satoikin vielä. Ajoimme sateesta huolimatta katsomaan Eilandjen satamakaupunginosaa ja sinne vuonna 2011 rakennettua MAS-museota ja se kyllä kannatti.Museorakennus on hienoa arkkitehtuuria ja sen katolta, jonne pääsee ilmaiseksi (Koneen!) rullaportaita, on komeat näkymät kaupunkiin. Vahinko vain, että sää oli niin tylsä, aurinko tuli esiin vasta kun olimme palanneet keskustaan.
Terassilla oli tervehtivä admiraalipariskunta, josta nettisivu sanoo näin:

For this artwork, Guillaume Bijl was inspired by the area of the port with its multitude of (cruise) ships. The Saluting Admiral Couple appears to have become lost during a walk around the city and have accidently landed upon the shoulder of the MAS. Passers by can see the couple out on the 8th floor from below. 


Ennen kotimatkaa teimme vielä pikavisiitin vähän tuntemattomaampaan Meyer van den Bergh'in museoon, jossa on kolme Pieter Bruegelin taulua ja halusimme nähdä taulun nimeltä Dulle Griet, mutta se oli valitettavasti restauroitavana ja tulee ilmeisesti Bruegel-vuonna 2019 takaisin museoon.
Wikipediasta löytyy kyllä valokuva:


Paikalla oli kuitenkin yksi lemppareistani eli väestönlaskenta Bethlehemistä. Siinä on niin paljon kivoja yksityiskohtia, että sitä voisi katsella vaikka kuinka kauan.


Kuva: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23492733

Kotimatkalla poikkeisimme vielä Mechelen-nimiseen pikkukaupunkiin, josta löytyi myös hieno aukio ja paljon söpöjä kauppoja


ja puistosta hauska veistos. Ja vähän näkyy jopa sinistä taivasta.


Joulu oli tänä vuonna todella iisi, sillä kolme mahdollista vierasta peruivat kaikki tulonsa ja olimme pitkästä aikaa kahden kesken ja se olikin ihan kivaa ja pisteenä iin päälle sitten vielä kiva keikka Belgiaan.

8 Kommentare:

 1. Hih ei ole ihan oikean Beetlehemin nakoinen maalarin mielikuva.
  Mutta on teilla kiva kun paasette autolla nopsaan ulkomaille ihan tuosta vaan. Sita taalla aina kadehdimme.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. :D. Ei ollut 1500-luvulla Google earthia, mistä olisi voinut katsoa minkä näköistä oli B:ssä.

   Löschen
 2. On tuossa Betlehem-kuvassa todellakin tutkimista, en tiedä kuinka kauan sitä tässä tuijottelin, ihan "livenä" se olisikin elämys! Miten tuo nyt noin oli selälleen lentänyt, tuo hattupää? Taisi ilahtua sinisen taivaan näkemisestä:)

  AntwortenLöschen
 3. Täytyypä muistaa 2019 tulla katsomaan Bruegelia, joka on yksi minun suosikkeja. Kivaa loppuvuotta teille; meillä on taas -22C...

  AntwortenLöschen
 4. Bruegelin taulut ovat ihania:) Hih,kuten Anu,minäkin mietin että hieman outo mielikuva on taiteilijalla ollut tuota taulua maalatessaan;D
  Olen ollut Antwerpenissä, puolikkaan päivän.Amsterdamista oli myös suhtkoht lyhyt matka sinne, ja kävimme siellä eksän kanssa ehkä vuonna.2002.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Taitaa olla reilut 150km välimatkaa, mutta Bryssel on aika lähellä Antverpeniä.

   Löschen