Freitag, 30. April 2021

Kylmä toukokuu ja uudet rillit

Onpa ollut ihmeellinen toukokuu, viimeksi kuulemma vuonna 1929 ollut näin viileää.
Kun katsoo sauvakävelyreitillä nappaamiani kuvia, voisi luulla, että on ollut oikein kaunis kevät, mutta lämpötila ei ole ollut häävi.Kun vertaan tämän päivän kieloja vuosien takaiseen, näkee hyvin eron.Raparperia voi näköjään kasvattaa myös ruukussa, se ei ole moksiskaan viileästä.

Samoin mansikka kukkii


ja kivien välistä pukkaa Waldmeister eli tuoksumatara, jota saksalaiset käyttävä vappuna usein viinibooliin


Aidan takaa naapurin pihasta morjesti särkynyt sydän, se oli ennen sellainen mummolan kasvi, unohdin taas ostaa sellaisen


Lahjaksi saamani kamelia kestää ilmeisesti aika hyvin kylmää, sillä yhtenä yönä oli varmaan nollassa.


Olen istuttanut näköjään tulppaaneja eri aikaan, sillä yksi laji alkoi nyt vasta kukkia.


Viikkojen odotusten jälkeen pääsin vihdoinkin silmäleikkauksen lopputarkastukseen ja eilen kävin optikolla. Optikkoliikkeet saavat olla koronahätäjarrusta huolimatta auki.

Oli siellä rillit poikineen ja 1500 euroa (!!) myöhemmin minusta tuli näiden ihmeellisten lasien omistaja. Jos olisin nähnyt ne jossain ikkunassa, en olisi kuuna päivänä halunnut niitä edes kokeilla, mutta kun luotto-optikkoni pakotti niitä kokeilemaan, tuli tunne, että olen ne silmillä niin viisaan näköinen, että ne oli pakko valita. Edesmennyt ystäväni Monika käytti aina sanontaa, että joku on sen näköinen kuin sillä olisi kymppi latinassa, minulla taisi olla vain kahdeksan, mutta rilleillä saa korotettua numeroa.
Vanhoissa laseissani on todella hyvälaatuinen lasi, mutta niitäkin kehitetään jatkuvasti. Nyt maksoin 10 euroa per lasi enemmän ja uudessa lasissa on, sanon nyt maallikon sanoilla, jonkinlainen "suodatin", joka säästä silmiä kännykkää ja tietsikkaa katsoessa, niiden sininen valohan on todella epäterveellinen silmille ja saattaa mm. aiheuttaa silmäpohjan rappeumaa. Ja kännykän tai tabletin lukeminen ennen nukkumaanmenoa on  sen valon takia myrkkyä myös nukkumiselle, sen sanon nyt tässä minäü huono nukkuja, joka ottaa sitten aina kännykän tai aipädin käteen, jos ei heti nukahda. No, ehkä uudet lasit auttaa.


Hauskaa vappua kaikille! Täällähän ei sitä muutenkaan juuri juhlita, meille tulee testattu ja rokotettu ystäväpari syömään, mutta joutuvat puoli yhdeksältä lähtemään kiireesti kotiin ennen ulosmenokieltoa.

Olen muuten keskustellut hyvin monen saksalaisen kanssa rokotustahdista, mikä täällä Saksassa on kovin hidasta, Suomessahan jo alle 50v saattavat saada rokotuksen. EN TAAS KESTÄ kun ne aina sanoo, että Suomi on niin pieni maa ja siellä on helpompi rokottaa. Voi hitsi, en enää jaksa kuulla sitä. Suomen koulusysteemi on parempi, kun Suomi on niin pieni maa.  Nyt naapuri kirjoitti taas whatsappia, että tietenkin Suomi on pitemmällä, kun on niin pieni maa. Vastasin, että miksi sitten USA on pitemmällä rokotuksissa kuin Saksa, Saksahan on paljon pienempi. Ei vastannut.11 Kommentare:

 1. Täälläkin Keski-Suomessa on ollut hyvin viileää, pakkasta joka yö. Eivät vielä siilitkään näyttäydy, vaikka käyvät kyllä öisin syömässä. Minä pääsen ylihuomenna varaamaan rokotusaikaa, mutta muilla paikkakunnilla jo useita vuosia nuoremmat ystäväni ovat jo saaneet rokotuksen tai ainakin päässeet varaamaan. Hyvin etenee Suomessa, ei voi valittaa. Kukkapuolella vain muutama krookus on pinnalla ja raparperia näkyy sen verran, että kehtaa mainita.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mä iloitsin, että raparperi kasvaa, eihän sitä paljon tule, mutta silti jännä. Siilejä ei ole täälläkään näkynyt, vain pieniä hiiriä, joita pyydystämme Nutellalla, sitä ne rakastaa, ei mitään juustoa tai pekonia vaan Nutellaa.

   Löschen
 2. On teillä siellä kevät pitkällä! Pienemmistä kieloista huolimatta. Siis ainakin Suomeen verrattuna. Mutta ymmärrän toki mitä tarkoitat, kun muistelen Hollannin aikoja.
  Voi, multa puuttuu raparperi. Voisikohan sitä vielä saada jostain, vaikka sitten ruukkuun? Kyllä on unohtuneet kaikki kasvien kasvatukseen liittyvät jutut.
  Hauskaa vappua sinne!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Yksi koronan hyvä puoli, että viitsii viljelläkin.

   Löschen
 3. Ihmiset olettavat monenlaisia asioita. Suomi ei ole suinkaan pieni, vaan harvaan asuttu.Rokotteitten kuljetusmatka tehtaalta Inariin kestää kauemmin kuin Kölniin - sikäli kun on mitä kuljettaa.
  Saarland on pieni, alle 1 milj. asukasta ja n. 2600 km²:n pinta-alaa. Saarland sai etuoikeutusti suuren määrän rokotetta Ranskan tautitilanteen takia. Saarland onkin ensimmäisen rokotuksen saaneiden tilastoissa ensimmäisellä sijalla, mutta kahden annoksen saaneitten tilastossa vasta viides. Nordrhein-Westfahlen ei ole pahasti Saarlandista jäljessä, vaikka siellä asuu noin 18 miljoonaa ihmistä. Thüringenillä on eri strategia ja siellä on eniten kahteen kertaan rokotettuja. Käsitykseni mukaan Suomen strategia on antaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman monelle ensimmäinen rokotus. Tilastoista ei näy sekään, että kaikkialla sairaanhoitohenkilökuntakaan ei ole rokotettu.
  Joo, te saitte etuoikeutetusti kaiken Grönlannista tulleen kylmyyden. Ei kyllä ole hääviä meilläkään: parsat ovat peittojen alla lämpimässä, mutta viini- ja hedelmäplantaaseja on lämmitelty pakkasöinä ei tavoilla.
  Sinun optikkosi on näköjään vähintään yhtä hyvä neuvomaan ja myymään kuin minun. Pitäisi käydä katsomassa, millainen isänsä liikettä jatkava tytär on.
  Silmälääkäri syynää neljä rutiininomaisesti kertaa vuodessa silmäpohjani.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, tosiaan ne välimatkatkin pitää huomioida. Joskus ihmettelee miten akateemikot laskee. Jossain luki, että Helsingin asukasluku nousee suhteellisesti enemmän kuin esim. Berliinin. Siihen sain kommentin, että helppohan se on Helsingin kasvaa, kun on Berliiniin verrattuna niin paljon pienempi. Mitäs siihen sanot!

   Löschen
 4. Onnea uusille rilleille! Minun pitäis nyt tilata aika silmälääkäriin ja saada uudet rillit, mutta koronan takia olen siirtänyt ja siirtänyt sitä.
  Huh, vielä pitää kodinhoitohuone ja kylppäri tyhjentää. Näinhän tämä vappu menee rattoisaasti; en kannata mennä edes Tuomiokirkkopuistoon, jossa yleensä laitetaan lakki päähän ja kuunnellaan puheita. No ei viime vappunakaan, kun oli se eka koronavappu. Vapun kunniaksi taidan nyt ottaa simaa1
  Hauskaa vappua vaikka sitä ei siellä juhlitakaan! Helena, jonka nimi ei ole tämän koneen muitissa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mun aipäd ei meinannut millään mun antaa kommentoida, ei edes omaan blogiin, mutta jotenkin sain hoidettua, en tiedä mitä tein. Mietin tuossa, että en ole montaa vappua Suomessa ollut ylioppilaaksi pääsyn jälkeen eli lakki on melkein käyttämättä, kellastunut kylläkin.

   Löschen
  2. Sorry, olin kirjoittanut väärin tai tuo korjasi, tarkoitin Taidemuseonmäkeä ja -puistoa, jossa lakki laitetaan päähän. Alkaa tämä pakkaaminen jo ottaa päähän!

   Löschen
 5. Jännää että teillä niin viileää, täällä taas on ollut normaalia lämpimämpää. AIvan ihania juttuja teillä puutarhassa.Onnea uusille rilleille, ja tuolla hinnalla varmaan tosi hyvät silmille.
  Saksassa asuva veljeni sai rokotteen viime viikolla,onneksi. Samoin vaimonsa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kiva, että saivat rokotuksen. Ensi viikolla päätetään, miten koronan sairastaneita tai täydellisesti rokotettuja käsitellään, varmaan päästään sitten ilman testiä kampaajalle jne.

   Löschen