Olen varmaan ensimmäisessä elämässäni asunut Etelätirolissa, koska se tuntuu aina niin kotoisalta. Ehkä olin silloin vielä muurahainen, joka kiipeili viinivuorilla. Tänäkin vuonna syksy alkoi huutelemaan, että eikö olisi aika piipahtaa Meraniin ja/tai Bozeniin ja loppujen lopuksi lähdimme viideksi päiväksi tuttuun hotelliin Meranin yläpuolelle Haflingiin. Hotelli on paratiisi, missä omistajaperhe paiskii töitä henkilökunnan kanssa eikä tunne itseään liian hienoksi kantamaan likaisia astioita keittiöön tai leikkaamaan ruohoa.
Ajoimme tälläkin kertaa Brennerin asemasta Reschenin solan kautta ja ohitimme järvessä olevan kirkon tornin. Tekojärvi tehtiin 1950-luvulla ja sen alle jäi kokonainen kylä ja riippuen veden korkeudesta kirkon tornista näkyy isompi tai pienempi osa.
Poikkesimme cappuccinolle Malsin kylään ja tilasimme perinteistä tattarikakkua, jonka välissä on puolukkahilloa.
Hotellissa saimme huoneen ylemmästä kerroksesta ja näkymät oli pilvisenäkin aamuna komeat ja rakastan herätä lehmänkellojen kilinään.
Luvassa oli iltapäiväksi sadetta, mutta lähdimme silti liikkeelle, ensin bussilla Bozeniin, jossa oli vielä kesäinen ilma, katukahvilat täynnä elämästään nauttivia paikallisia ja iso joukko turisteja. Jostain syystä en ottanut ainuttakaan valokuvaa, mutta tästä löytyy tietoja Bozenista/Bolzanosta. Jos joku on kiinnostunut Etelätirolin historiasta, kannattaa lukea Francesca Melandrin kirja Eva nukkuu, joka on käännetty italiasta saksaksi ja englanniksi, mutta ilmeisesti ei vielä suomeksi, mikä on tosi vahinko, sillä se on todella hyvä kirja.
Bozenista ajoimme bussilla Sigmundskroniin vuorikiipeilijä Reinhold Messnerin vuoristomuseoon, joka kannattaa ehdottomasti nähdä.
Mietimme miten saisimme tämän hienon taulun mukaan, mutta ei onnistuttu.
Kuten noista kuvista voi aavistaa, taivas pimeni ja juuri kun olimme ehtineet kiertää museon, tuli kaatosade. Bussi oli juuri lähtenyt, seuraava tulisi vasta tunnin päästä eikä auttanut muuta kuin lähteä kaatosateessa patikkapolkua pitkin rinnettä alas ja juosta asemalle Meraniin lähtevään junaan. Kenkäni oli niin märät, että kesti kaksi päivää ennenkuin ne kuivuivat. Meranissa kaaos, bussit myöhässä ja sitten bussi jäi jonnekin puoliväliin ja piti odottaa kaatosateessa puoli tuntia seuraavaa. Uusi sadetakkini piti hyvin vettä, mutta vain polveen asti kumisaappaat olisivat olleet tarpeen.
Seuraavana päivänä oli sitten taas sininen taivas.
Päämääränä oli oli Kratzbergin järvi, mutta se oli niin hirveän kivisen ja pitkän tien päässä, että luovutin jossain vaiheessa ja istuin penkille nauttimaan auringosta ja lähetin miehen ottamaan valokuvan järvestä. Tuolla se mies on pienenä pisteenä palaamassa takaisin
ja toi mukanaan kuvan järvestä ja sanoi, että ei se nyt niin ihmeellinen ollut ja joissakin paikoissa piti oikein kiipeillä eli ei olisi ollut my cup of tea.
Paluumatka oli sekin aika hankala ja kiroilin taas, että en ollut muistanut ottaa mukaan sauvoja.
Seuraavana päivänä lähdimme patikoimaan Schennan kylän kautta alas laaksoon Meraniin.
Kaupunki on kaunis ja siellä paljon hyviä kauppoja.
Ajelimme myös Traminin viinikylään, josta
Gewürztraminer- rypäle on lähtöisin. Kylän kirkko freskoineen on todella komea
Nämä söpöliinit oli tänä vuonna kastettu kirkossa
Nyt sitä ollaan taas jo Saksan puolella Baijerissa ja lähdetään kohta sairaalaan katsomaan ystävää, joka ehkä tunnistaa meidät, ehkä osaa sanoa nimeni kuten viime kerralla, mutta ei muuten pysty juuri (vielä) puhumaan selvää tekstiä ja on peg-letku-ruuissa, koska ei osaa vielä niellä. Tässä tulee välillä aina huono omatunto, kun itse pääsee matkustelemaan ja nauttimaan kaikesta kauniista kun toisen maatessa sängyssä. Tasan ei käy onnen lahjat sanoi jo Runeberg.
Kivat maisemat. Täytyy yrittää muistaa nauttia kaikesta ihan arkisestakin mikä vielä on saatavilla, varsinkin terveydestä. Mikään ei ole itsestään selvää.
AntwortenLöschenTuo Graun im Vinschgaun Reschenseen kirkon torni on yhdessä windy.com - sääpalvelun kamerakuvassa ja on myös linssiluteitten suosiossa. Hauskaa, kun tyypit poseeraa sääkameralle ... Messner on herra, johon sopii "Wasser predigen aber Wein trinken". Hän kokee tehtäväkseen moralisoida sormi pystyssä "Retter der Berge"- hengessä arvostellen vuorilla liikkuvia elämysmatkailijoita ja ennätysten tavottelijoita, Rekordjäger, vaikka koko oma uransa ja maineensa perustuu juuri tuolle samalle: kapuamiset kaikille kasitonnisille ja Antarktis-vaellukset jne. Hänen vuorille rakentamansa museot/näyttelytilat, vaikka olisivatkin hienoja, ovat myös turisteista riippuvaisia. Massaturismi, varsinkin sesonkina, on iso ongelma, mutta hän on iitse ollut luomassa sitä. paskeriville
Nyt on tosiaan nähty miten kaikki voi muuttua silmänräpäyksessä. Meitä ei tuolla ”massaturismi” häirinnyt, ollaan nähty pahempia.
LöschenMassaturismiin liittyen on Arte Regards`illa nähtävissä varsin kiinnostava ja valaiseva doku Etelä-Tirolin ja Dolomitien alueen asukkaiden huolenaiheista, koskien liikenneongelmia, liikarakentamista, luonnonarvojen menettämistä, eroosiota jne.. Löytyy tubesta googelilla ihan: artede Dolomiten in Gefahr? alaotsikko: Südtirol kämpft mit dem Massentourismus. Ongelmahan kumuloituu nimenomaan sesonkeihin, eikä kestä onneksi 365 päivää vuodessa. Ratkaisuja etsitään jatkuvasti kuumeisesti, mm. Michil Costan kirjassa `Raus aus dem Rummel`.
LöschenMessneriähän arvostellan hänen esiintymismatkoillaan nyt omaksumastaan saarnamiehen roolista koskien turismia ja vuorten suojelua ( mihin ei ole sanottavana moitteen sanaa), mutta hän on omalla toiminnallaan ollut vuosia kiihdyttämässä ja ruokkinut turismin ja vuorikiipeilyn kasvua, mm. Mount Everest on "maailman korkein kaatopaikka". Myös hänen museonsa, siellä korkeuksissa, tarvitsevat turisteja, "onko kyseessä entisten syntien valkopesi?" - kysytään. paskeriville
Vähän ihmeteltiin että Meran 2000 saa uusia hiihtorinteitä, se oli ennen niin kiva pieni alue. Ja yllätyttiin kun luettiin Dolomitenista että Meloni lisäis Etelätirolin autonomiaa, en olis uskonut.
LöschenAi-jai. Lehmänkellot herätessä ovat oikeasti musiikkia korville. Niiden kaiku vuorten seinämistä on jotenkin satumaista. Meillä on puhelimessa muutama videonpätkä alpeilta kellojen kalkatuksesta ja tylsinä hetkinä kaivan sen joskus esille kuunneltavaksi.
AntwortenLöschenSininen taivas kuvissasi näyttää sellaiselta, että ilma olisi siellä ihan ratisevan raikasta. Nauttikaa meidän muidenkin puolesta!
Jotkut tutut ärsyyntyy lehmänkelloista, en voi ymmärtää.
LöschenOi miten ihania kuvia! Kyllä tuolla Etelä-Tirolissa olisi ihana vaeltaa. Olen käynyt Bolzanossa ja minulla oli treffit siellä Ötsin kanssa. Jos joskus pääsisi kauemmaksi aikaa sinne. Ja tuo Paskerivillen vinkkaama ohjelma oli kyllä aikamoinen! Enkä käynyt Hallstattissa edes pahimpana turistiaikana!
AntwortenLöschenHallstattissa kävin joskus lukiolaisena. Ja mulle se Bozen, lue Eva schläft.
LöschenUpea reissu teillä taas, vaikka kenkäsi kastuivat pahasti. Vihreä tattari on hyvää kakuissa, oma bravuurini on tattarinen appelsiinikakku, jota teen aina välillä.
AntwortenLöschenTosi söpöt nuo vauvakuvat auringonkukkakehyksissä🌻🌻🌻
Jostain syystä kommenttisi oli mennyt spameihin. Vihreää tattaria en tunnekaan. Löytyykö resepti blogistasi, olisin kiinnostunut?
Löschen