Freitag, 24. April 2009

Kauden parhaita

Vuodenajan parhaita asioita ovat oman pihamaan tuoksuvat kielot maljakossa

ja lähistön parsaviljelmältä haettu juuri poimittu valkoinen parsa


Saksalaiset syövät perinteisesti parsaa hollantilaisen kastikkeen, keitettyjen perunoiden ja kinkun kanssa. Meillä hollantilainen kastike on saanut väistyä raastetun parmesaanin tieltä, joka syödään joko sellaisenaan parsan päällä tai pistetään hetkeksi uunin grilliin.

Toinen suosikkiresepti on tämä:
20 kpl valkoista, keitettyä parsaa
2 dl maustamatonta majoneesia
1 dl kirveliä
1 dl ruohosipulia
1 dl basilikan lehtiä
2 kpl valkosipulin kynttä
100 g parmesan juustoa
1 tl Dijon-sinappia
mustapippuria
suolaa
Hienonna kaikki yrtit monitoimikoneessa karkean suolan kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää parmesan, Dijon-sinappi ja majoneesi. Anna pyöriä tasaisen vihreäksi. Aseta lämpimät kypsät parsat lautaselle tai vadille ja laita yrtti-kuorrutus parsojen päälle. Grillaa uunivastuksella 200-asteisessa uunissa 4 - 5 minuuttia.
Reseptin olen löytänyt vuosia sitten www.ruokala.tv:stä ja se on ollut todellinen hitti.

13 Kommentare:

  1. Oi kieloja! Täällä niitä ei ole,aina keväisin tykkäsin poimia niitä,ja se tuoksu!!

    Parsaa on nyt täälläkin,mutta vihreää.Kävisköhän tuo resepti myös siihen....

    AntwortenLöschen
  2. Yaelian: eiköhän tuota voisi vihreänkin parsan kanssa kokeilla, vaikka valkoinen on minusta ehdottomasti parempaa.

    AntwortenLöschen
  3. Nami, äitilleni pomin aina muutaman kielon.

    AntwortenLöschen
  4. Ah, mä rakastan parsaa! Otan reseptisi talteen ja koklataan joskus :)
    Kielot on myös IHANIA! Voikun löytäisin kielon tuoksuista hajuvettä!! Täällä ei kieloja ole, tai en ole ainakaan nähny ikinä ... aivan ihania kukkia joita aina poimittiin Suomessa maljakkoon. Ja aina saatiin varoituksia äipältä, että elä syö kielon marjoja kun ovat myrkyllisiä! :)

    AntwortenLöschen
  5. Hannele: niin, äidille vietiin aina kieloja
    MaaMaa: Guerlain Aqua Allegoria Lilia Bella on kuulemma kielon tuoksuista, mutta en ole kokeillut.

    AntwortenLöschen
  6. Melkein tunsin tänne kielon tuoksun, vielä kestää aikansa ennen kuin ne kukkivat täällä meidän pihamaalla. Tänään näin pienen pieniä sinivuokon nuppuja kukkapenkissä. Talvi on voitettu.
    Herkullinen, yksinkertainen parsaresepti.

    AntwortenLöschen
  7. Meillä ei syödä juurikaan parsaa, kun en pidä siitä hollantilaiskastikkeen ja kinkun kera. Mutta nytpä taidan kokeilla tuota reseptiäsi. Se kuulostaa hyvältä.
    Ja voi, kun Sinulla on itsellä pihassa kieloja. Niiden tuoksu on tosi ihanaa. Tulee lapsuus mieleen.

    AntwortenLöschen
  8. Clarissa: hepatica nobilis on yhtä ihana kukka kuin convallaria majalis, vaikka ei tuoksukaan. Kappas vaan kun aivot on rekisteröineet noita latinalaisia nimiä. Nykyajan nuorten ei kai enää tarvi kerätä kasveja.
    Maija: miten joku voi olla pitämättä parsasta!?

    AntwortenLöschen
  9. Pidämme parsasta, mutta tuo yhdistelmä kinkku ja holl. kastike ei minun makuuni sovi. Kunhan olen kokeillut reseptiäsi, kerron, kuinka hyvää parsa oli.....

    AntwortenLöschen
  10. Parsaa, nam! Syötiin just viikko sitten anopin luona tämän vuoden ensimmäiset.

    AntwortenLöschen
  11. kato nyt tätäkin: ai sinäkin tykkäät

    AntwortenLöschen
  12. Kiitti hajuvesimerkki vinkistä! :)
    Pitää nuuskia ensi kerran kemikaaliossa, ja kerron jos on tosiaan kielon hajuista :)

    AntwortenLöschen
  13. MaaMaa: Taidan nuuskia itsekin.

    AntwortenLöschen