Montag, 12. Oktober 2009

Herta ja Amos

Sunnuntain lehdessä oli kirjoitus Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneesta Herta Mülleristä. Lehtimiehet piirittivät heti hänen talonsa, kun tieto palkinnosta julkaistiin. Herta ei näyttänyt olevan kotona ja siinä he sitten odottelivat kameroineen, kunnes talon eteen ajoi Volvo ja siitä astui ulos tummatukkainen nainen. Joku esitti kysymyksen, miltä tuntuu saada Nobelin palkinto, ja kävikin ilmi, että nainen olikin Ruotsin suurlähettiläs eikä suinkaan Herta Müller. Tämä tapaus kuvaa hyvin sitä, miten tuntematon Herta Müller on. Minulle hän oli nimeltä tuttu ja olen lukenut joitain haastatteluja ja ehkä pari arvostelua, mutta en koskaan mitään hänen kirjoittamaansa. Ehkä henkilönä kiinnosti, sillä ystäväni Deen isän perhe on myös Romanian saksalaista sukua, saattaa kuulemma olla jopa samaa sukuakin kuin Herta. Dee on opiskellut ja opettaa saksan kieltä ja lukee niin paljon, että hänelle ei voi missään tapauksessa ostaa kirjaa lahjaksi, sillä hän on taatusti sen jo lukenut. Mutta ei, ei edes hän ole lukenut Herta Mülleriä. Müllerin painokset ovat niin pieniä, että kirjoja ei löydä nyt mistään kaupasta. Saksan kirjallisuuspaavi Marcel Reich-Ranicki ei halunnut kommentoida Müllerin palkintoa, joten tiedetään, mitä hän pitää kirjailijasta.
Lauantaina kirjakaupassa Allumies tuli yhden pokkarin kanssa luokseni ja sanoi, että tässä on kirja, josta varmaan pitäisit. Hän tuntee makuni aika hyvin ja ostinkin sen kirjan. Se on israelilaisen Amos Ozin Tarina rakkaudesta ja pimeydestä, yli 800 sivua lukemista, joten kahden viikon Egyptin lomalle ei varmaan tarvitse ottaa muita kirjoja mukaan. Oz oli Günter Grassin ja monen muunkin suosikki Nobel-palkinnon saajaksi, mutta Herta nappasi täysin yllättäen palkinnon. Kaipa sitä Hertaakin sitten pitää lukea, kunhan saavat painettua lisäpainoksia.

Kommentare:

 1. Hei
  Olen lukenut joskus "aikoja sitten" Müllerin Sydäneläimen (Herztier) joka ilmestyi suomeksi 1996. Se on aika väkevä kertomus maalta tulleista opiskelijoista, jotka elävät diktatuurissa. Muita en olekaan lukenut - vielä... Ozista tykkään kyllä myös, mutta nykyinen suosikkini on Haruki Murakami.

  Ei muuten ole vielä lunta, saas nähdä miten on illalla kun pitäs tulla kotiin Helsingistä ja Suomessahan junat myöhästelevät mitä pienimmistä lumisateista.

  t. Helena

  AntwortenLöschen
 2. Helena: katos vaan, sinä olet aikaasi edellä, kun olet lukenut Mülleriä. Haruki Murakami on täällä myös suosittu ja meilläkin on muutama luettu ja pidetty.
  Ja minä kun luulin, että Suomessa toimii kaikki lumesta huolimatta. Täällä on kahden lumihiutaleen jälkeen jo täydellinen kaaos teillä. Kivaa viikon alkua sulle!

  AntwortenLöschen
 3. Mä olen aika huono kirjojen lukija, joten en ole kuullut tuosta kirjailijasta.

  Hyvä, että lomaromaani on jo valmiina :)
  Millon lähdette Egyptiin?

  AntwortenLöschen
 4. Olen tilannut kolme Herta Müllerin kirjaa kirjastosta, 8 on käännetty ruotsiksi. Hänhän on pieni romanilainen vähemmistö, ei häntä suurena pidetä Saksassa, on niin kuin siirtolainen...
  Kohta kerron, mitä kirjosta tykkään.

  AntwortenLöschen
 5. MaaMaa: 7.11. lähdetään kiertämään ja ollaan muutama päivä Niilin risteilylläkin
  Hannele: kuule kyllä ne pitää sitä ihan saksalaisena, ainakin nyt nobelistina. Eikä hän ole virallisesti siirtolainen vaan paluumuuttaja, kun on saksalaista sukua ja puhuu ja kirjoittaa saksaa, vaikka onkin asunut Romaniassa. Samaa kaliberia siis kuin rokkilaulaja Peter Maffay, ei häntäkään romanialaisena tai siirtolaisena pidetä.

  AntwortenLöschen
 6. Siis mun kannattaa poiketa tänne blogiin kun etsin kirjasuosituksia, luen tällä hetkellä tosi vähän kirjoja ja ihan liikaa foorumeita ja blogeja :)
  Haruki Murakami esmes täytyykin googlailla.

  AntwortenLöschen
 7. olis niin miljoona kirjaa mitka pitaisi lukea!
  Lukeminen on parhaimmillaan kuin katsoisi elokuvaa!

  AntwortenLöschen
 8. Kun Doris Lessing lopultakin sai Nobelin, tulin todella iloiseksi. Elfriede Jelinekin Die Klavierspielerin odottaa, että jatkaisin lukemista, tässä on ollut parin, kolmen vuoden tauko välillä. Herta Mülleriä en tunne vielä ja nyt tässä sitten odotellaan uusintapainoksia.

  AntwortenLöschen
 9. Mullakin on tuo Ozin kirja,englanniksi,ja ostin sen aikoinaan kun suomalainen ystävätär sitä kehusi.ja nyt täytyy tunnustaa,etten ole sitä edes lukenut.Täytyy kyllä lukea,se on kuulemma tosi hyvä kirja,kertoo Ozin vanhemmista.

  AntwortenLöschen
 10. Soili: Murakamilta on kai aika monta kirjaa ilmestynyt, ei olla luettu läheskään kaikkia
  BLOGITSE: no niin on mullakin paljon kirjoja hyllyssä, jotka olen ostanut mutta en vielä lukenut. Aina kun tulee jotain uutta ja se pitää ensin lukea
  Clarissa: joo ei niitä naisille niin vaan anneta niitä nobeleita, ainakaan kirjailijoille. Jelinek ei ole mun ihastus ja olin (enkä yksistään minä) yllättynyt, että hän sai Nobel-palkinnon.
  Yaelian: siinä on niin paljon mielenkiintoista historiallista tietoa ja kaikki kehuu mielettömästi netissä sitä. Luen mielelläni sellaisia omaelämäkertakirjoja niinkuin vanhat ihmiset kai aina lukee. (:-

  AntwortenLöschen
 11. Niinpä! Voi olla, että Elfrieden Pianonsoittaja saa odottaa vielä toiset kaksi vuotta. Kai se Erikakin jaksaa odottaa.

  AntwortenLöschen
 12. A. Ozin kirjan lukeminen on toistaiseksi pysynyt minulla vain suunnitelmana.
  Maailmassa on liikaa kirjoja!

  AntwortenLöschen
 13. Hertan tuotanto on minullekin aivan tuntematonta, mutta ehkä tulee ostettua, kunhan uudet painokset on myynnissä. Herta taisi vastata Süddeutschen haastattelussa, että eihän hän saanut palkintoa, vaan ne kirjat.

  Sitten onkin mukava lähteä lomalle, kun on kerran lomalukeminenkin jo löytynyt. Oma lukemiseni ei töiden ohella vaan edisty, mutta pianhan on minullakin syysloma (jolloin on tosin suunnittelutöitä).

  AntwortenLöschen
 14. Clarissa: voithan sä tykätäkin
  Nurkkalintu: on niitä kirjoja jo kotona liikaa ja kirjakaupassa vielä lisää.
  kato nyt tätäkin: meidän naapurit lähti Baijeriin syyslomalle, mutta siellä taitaa olla kylmempää kuin meillä. Tänään oli sateisen ja myrskyisen yön jälkeen oikein kaunis ja melkein lämmin päivä.

  AntwortenLöschen
 15. No mutta Allu - se on jäänyt kesken just sen takia kun en tykkää siitä, tai tarkoitatko, että oppisin tykkäämään kun vaan sisukkaasti jatkaisin lukemista.

  AntwortenLöschen
 16. Herta Müller on syntynyt Romaniassa zur deutschen Minderheit in Rumänien gehörte, wurde als Banater Schwäbin im Banat geboren.

  AntwortenLöschen
 17. eihän minusta tule englantilaista
  vaikka vähän englantia osaankin ;)

  AntwortenLöschen
 18. Hannele: en oikein tiedä, mitä tarkoitat. Tuossahan lukee, että Herta syntyi "als Schwäbin" eli svaabilaisena ja svaabilainen on saksalainen niinkuin savolainen on suomalainen. Kyllä ne ns. Donauschwaben tai Banater Schwaben itseään saksalaisena ovat pitäneet, vaikkakin Romaniassa syntyneet ja pakosta Romanian kansalaisia olleet.Tällaisilla on aina ollut mahdollisuus saada heti Saksan kansalaisuus ilman mitään ehtoja, sillä Saksan valtiollekin he ovat olleet saksalaisia.

  AntwortenLöschen