Montag, 23. November 2009

Pyramidit ja bakshis

Matkaseurue ( 23 henkeä) oli kivaa porukkaa, aika homogeeninen ryhmä, josta poikkesi jonkin verran vain itävaltalainen pariskunta, jotka olivat itävaltalaiseen tapaan kirjoittaneet jo osanottajalistaan tittelinsä doktor ja magister. Mies esitti mielellään kysymyksiä, joihin tiesi itse vastauksen ja piti aina esitelmää muka vaimolleen, mutta niin kovalla äänellä, että kaikki varmasti kuulivat. Oppaana oli kairolainen egyptologi Mohamed, joka puhui täydellistä saksaa. Porukan nuorimmat olivat vähän yli 30v ja vanhin täytti matkan aikana 90v. Synttäreitänsä se lady juhli mm. kuumailmapallossa. Mahtava täti, joka tekee säännöllisesti kerran viikossa viiden tunnin patikkaretkiä Saksan keskivuoristossa. Sellainen minäkin haluaisin olla 90 veenä.
kuvassa matkaopas ja 90v lady

Hotellimme oli historiallinen Mena House, joka rakennettiin aikanaan Suezin kanavan vihkimistilaisuuden kunniavieraille. Tiesin, että se on pyramidien lähellä, mutta en ollut tajunnut että NIIN lähellä. Aika jännä tunne oli huomata illalla ja aamulla pyramidi talon nurkalla.Seuraavana aamuna oli ohjelmassa käynti pyramideilla. Kehtaisinkohan sanoa, että eivät ne minuun niin ihmeellistä vaikutusta tehneet, ei sen ihmeellisempiä olleet kuin valokuvassa. Toki ne on rakennusalan mestariteoksia ja tuhansia vuosia vanhoja, mutta yhtä lailla minä osaan ihmetellä vaikka Kölnin tuomikirkkoa. Meillä saa turistit kaikessa rauhassa yrittää ottaa valokuvaa tuomiokirkosta, mutta pyramidin ympäristössä vilisee inhottavia tyyppejä, jotka pyytää bakshish jo pelkästä hymystä. Ei juuri huvittanut ottaa valokuvia ja eniten meitä kauhistutti, että virkapuvussa oleva poliisi konekivääri olalla tunkee "neuvomaan" turisteja ja pyytelee sitten rahaa. Samoin jossain hautakammioissa, joissa on muutenkin tukehduttava ilma, vaanii likainen vartija ja heiluttaa likaista pahvinpalaa "tuulettimena" turistien kasvojen edessä ja pyytää sitten maksua palveluksestaan. Oppaamme antoi meille ohjeen, että pitää "not even ignore" sellaisia tyyppejä ja se keino toimi parhaiten.


Tämän ensimmäisen päivän aikana ehdin jo kaipailemaan ystävällisiä aasialaisia, joita saa kuvata ilman maksua.

22 Kommentare:

 1. Kauniita kuvia ja hyvin valittu hotelli. Anoppi kävi jokunen vuosi myös Egyptissä ja hänellä oli samanlaisia kokemuksia "rahastuksesta". Aika jännä, miten muodollisuuksia ja titteleitä rakastavia itävaltalaiset ovat. Joskus tuntuu, että he elävät vielä keisarin ajassa ja vaikka tunnen pari tosi mukavaa itävaltalaista, vierastan "hovietikettiä".

  AntwortenLöschen
 2. Hyvällä paikalla hotelli tosiaan; ei ihan jokapäivä tollasiin maisemiin herää :)
  Ikävä, että sielä on turistien "ahdistelua" ja rahanjanoista niin paljon...menee maku nähtävyyksistä jos joku on kokoajan häiritsemässä ja kinuamassa.

  Wau mikä 90v lady. Mäki haluan olla sellainen 90v:nä!!

  AntwortenLöschen
 3. Kasselin kyyhky: ei se Doktor kyllä kehdannut vaatia, että nimitämme häntä tohtoriksi.Porukassa oli kaksi sympaattista kölniläistä naislääkäriä, jotka ovat tohtoreita, mutta eivät olleet panneet titteliä nimensä eteen eli monet ei edes tienneet heidän olevan tohtori.

  AntwortenLöschen
 4. MaaMaa: sullahan on toivottavasti isoäidin hyvät geenit. Kyllä ne tyypit jaksoi yrittää, mutta parasta on kyllä olla huomaamatta eikä sanoa sanaakaan.

  AntwortenLöschen
 5. Allu, mahdoitko tajuta ollenkaan, että kun kerroit tuosta seurueen kovaäänisesti luennoivasta herrasta, se oli kuin suoraan siitä Poirotin Egypti-jutusta;-) Siinähän oli samanlainen ylitietäväinen tyyppi. En ole ollut koskaan ryhmämatkalla, mutta otaksun, että tuollainen löytyy joka seurueesta heti, kun ollaan siellä missä historian siivet havisevat.

  Ihana vanha, mutta vitaalinen lady teillä matkassa. Kuinka toivoa antavaa, jos saa olla terve. Minun elinikäodotteeni on 99,9, mutta olen aivan varma, että sitä ennen tämä tekniikka tappaa minut! (Yritin eilen muuttaa blogini formaattia niin, että saisin useamman kuvan samaan postaukseen, en onnistunut vielä. Piädn omasta vanhahtavasta formaatistani, enkä halua siitä luopua. Siihen saa sen, kunhan ensin keksii miten.)

  Pyramidit minua kiehtovat, mutta eivät nuo 'rahastajat'. Inhoan kaikkea tyrkyttämistä!

  Allu, kerro myös, eikö kukaan sairastunut turistiripuliin?

  AntwortenLöschen
 6. Todella hieno matka teillä ja paljon olette nähneet ja kokeneet.

  Ja juuri tuollaisia itävaltalaisen tapaisiahan tapaa päivittäin muutenkin. Oltiin sitten missä tahansa ryhmässä tai porukassa, jossa on ohjaaja tai opas, ja joku kysyy ohjaajalta jotain, muut seurueen jäsenet alkavat selitttää yhteen ääneen, niin, ettei ohjaaja saa ääntään enää kuuluviin. Eikä niistä seuralaisten selostuksistakaan saa mitään selvää.

  AntwortenLöschen
 7. Aika samanlaisia kokemuksia täälläkin. Minä en myöskään perustanut kovin hirveästi pyramideista ja bakshis-äijät saivat raivon partaalle. Vähän helpotti se että pystyin tiuskaisemaan arabiaksi takaisin. Miehen (natiivi) en antanut puhua kun sitten häslät alkoivat kaveerata.
  Meidän Egypti-kokemuksia voi lukea englanniksi tuolta: http://maikusasi.com/2008/11/15/much-noise-for-nothing-%E2%80%93-pharaohs-part-1/ (kyseinen postaus etupäässä Kairosta, mutta blogissa muualtakin Egyptistä).

  AntwortenLöschen
 8. Leena: olen lukenut sen kirjan sata vuotta sitten ja päätin nyt tilata filmin DVD:nä, varsinkin kun nähtiin, missä se on filmattu. Jatkoa huomenna, kerron sitten Faaraon kostostakin.
  Kirlah: sellaiset besserwisserit ärsyttää todella. Tuo mies oli opetellut lähes kaikki Egyptin jumalat ulkoa ja halusi loistaa tiedoillaan. Muutenkin he halusivat erottua muusta porukasta ja kun lopussa kerättiin oppaalle rahaa, he eivät osallistuneet yhteiskeräykseen vaan antoivat oman kirjekuoren, jotta opas tietää tarkkaan, miten paljon he antoivat.

  AntwortenLöschen
 9. Maiku: kiva kun kommentoit, lähdenkin heti lukemaan blogiasi.

  AntwortenLöschen
 10. Hienolta matkalta kuulostaa! upeeta,että siellä oli tuo 9-kymppinenkin noin hyvin mukana:olispa itsekin siinä iässä samassa kunnossa...Itse olen ollut Egyptin puolella vain Siinain niemimaalla.

  AntwortenLöschen
 11. Hienoja kuvia ja matkakin näyttää olleen upea.
  Nuo matkaseurueet ovat aina jotenkin mielenkiintoisia ja värikkäitä. Jälkeen päin on sitten mukava kotona kommentoida ja muistella, mitä ne ryhmästä poikkeavat sanoivat ja tekivät. Kerrankin oli matkaseurueessamme kaksi suomalaista miestä, jotka olivat pukeutuneet melkein likaisilta näyttäviin, vanhoihin, mutta kai sitten mukaviin vaatteisiin.Toinen sanoi kyllä vihaisesti kaverilleen, että mikset ottanut sitä toista takkia! Paljon olivat miekkoset matkustaneet ympäri maailmaa ja kertoivat sitten kilpaa oppaan kanssa matkan nähtävyyksistä. Paljon he tiesivätkin eikä oppaalla ollut mitään heitä vastaan, meillä muilla sen sijaan sitäkin enemmän.
  Yleensä matkustammekin miehen kanssa kahdestaan. Ei olla riippuvaisia kenestäkään, töppäillään yksin.
  Tulipa asian vierestä-juttu, mutta en poiskaan ota:)

  AntwortenLöschen
 12. Kiitos matkaraportista :)

  Ihankohan varmasti 90v. lady täytti 90v.? (Jos vaikka 70v.?)

  Onks kurkkukipu jo veks?

  AntwortenLöschen
 13. voi ei!
  Ma jotenkin arvasin mita kirjoitat...
  En 'uskalla' viela sanoa suoraan mita kaikesta ajattelen mutta jonain paivana...
  Jannaan tulevia postauksia ensin!

  Kuten Leena tuolla mainitsi, joka ryhmaan mahtuu yksi kaikkitietava.

  Ihana tuo vanha leidi. Nostan hattua reippaudelle ja rohkeudelle elaa!

  AntwortenLöschen
 14. Täältä "meiltä" pääsisi melko kätevästi juuri Eqyptiin, mutta en halua sinne mennä lasten kanssa. Olin jo ihan innoissani, että sinne menemme joku loma, mutta sitten katselin suomalaisia matkailusivustoja, ja juuri tuo mainitsemasi rahanvinkuminen joka asiasta sekä myös kaikkien roinien tyrkyttäminen sai minut pyörtämään mieleni. Mutta joskus vielä haluan mennä Niilille purren vietäväksi, ah!
  Minäkin haluan olla ysikymppisenä yhtä terävässä kunnossa, ai että!!

  AntwortenLöschen
 15. Jaahas, kirjoitin sitten oikein quulla ;)

  AntwortenLöschen
 16. Noita kuvailemiasi herroja tapaa aina silloin tällöin, saksalaisia, itävaltalaisia, mitä milloinkin. Appiukollanikin on vähän taipumuksia samaan, mutta ei ole onneksi aivan yhtä paha, mutta jotain näppärää pitää kuitenkin joka välissä sanoa.

  Minulle taitaisi riittää sekin, että voisin nojautua hotellin ikkunasta ulos ja ihailla jonkin matkan päässä häämöttävää pyramidia.

  AntwortenLöschen
 17. Ihana täti 90vee ja harmittava doktor. Kiitos kun jaat kokemuksia, ihan kuin itsekin pääsisi Dublinia pidemmälle.
  Mukavaa viikkoa!
  Heljä

  AntwortenLöschen
 18. Hauska lukea matkakertomustasi, odotan innolla jatkoa! Onko niin, että itävaltalaiset ovat enemmän tittelien perään? Saksassa kuitenki on juuri niitä doktor-doktor ja doktor-professoreita pilvin pimein, tai olen tavannut sellaisia. Riippuu ehkä alasta...

  Huh, besserwisser samassa matkaseurassa tekis tiukkaa täälläkin. En valitettasti ole käynyt Egyptissä enkä lähivuosina ole sinne menossa osaksi mainitsemistasi seikoista johtuen. Toki se kiinnostaa, on kiinnostanut siitä lähtien kun luin joskus kouluaikoina Sinuhen.

  AntwortenLöschen
 19. Mikä teräsrouva, ei voi kun ihailla! Minä häpesin aina ja kaikkialla silmät päästäni, kun ex-mies kuvitteli tietävänsä aina kaikesta kaiken. Seuramatkaa en tuosta syystä olisi voinut kuvitellakaan.

  Kaunis kollaasi.

  AntwortenLöschen
 20. Wow mikà teràsmummo!!!

  Voi vitsi ettà inhoon sellaisia tyyppejà jotka kuvittelevat tietàvànsà muita enemmàn...olevansa muita viisaampia....lopulta tuokin doktor osoitti vain tyhmyytensà tuollaisella kàytòksellààn...tuskin sità kovin moni ihaillen kuunteli, ettà oho, onpas viisas mies, pàinvastoin...àrsytti varmasti moniakin.
  Miehenikin sanoi egyptin reissulla àrsyttàneen suunnattomasti ne jatkuvasti rahaa pyytàvàt tyypit pyramideilla. Hàn myòs sanoi ettà Egypti on ollut ainoa maa, jossa hàn on oikeasti pelànnyt jotain (pyssyjà, uskontoa,rahankerààjià jne jne)

  Tosi kiva tuo pyramidikollaasi...ja toki voi myòntàà jos ne pyramidit ei olleet niin kummosia...luulen ettà itse ajattelen samoin. Kiva olisi pààstà katsomaan, mutta luulen ettà minun reaktioni olisi sama kuin sinun.

  AntwortenLöschen
 21. Yaelian: Siinai olisi kuulunut kolmen viikon matkaan, mutta se oli meille liian pitkä. Yksi pariskunta meidän porukasta lähti sinne lepäilemään.
  Clarissa: ei mekään vapaaehtoisesti lähdetä ryhmämatkalle, mutta tämäkin matka oli sellainen, ettei sitä voisi yksin tehdä. Siellä mentiin niin moneen kertaan veneellä ja laivalla ja se olisi mahdoton järjestää ilman kielitaitoa.
  Nurkkalintu: ei ole kurkkukipu veks, viime yö oli aika hankala ja on nuhaa ja pikkuisen lämpöä ja olen aivan rättiväsynyt. Ei kai tää vaan ole oink oink-tautia!?
  BLOGitse: sähän nyt varmaan tiedät kokemuksesta, millaista siellä on. Hosni oli lauantaina Kairon keskustaan tulossa ja kamala liikenneruuhka, kun eivät päästäneet tavallisia ihmisiä läpi ja lentokentälle mennessä oli lähes joka talon katolla tarkka-ampujat asemissa.
  Eeva: 340 aurinkoista päivää vuodessa on parasta Egyptissä ja tietenkin se vanha kulttuuri, mutta ei meillä ainakaan ole tarvetta lähteä sinne enää, vaikka matka olikin hieno.
  kato nyt tätäkin: oli kyllä hieno nähdä ne pyramidit siitä hotellin kulmalta, mutta itse rakennukset läheltä on aika tylsiä.
  Hannele: mukava oli
  Heljä: no olithan sä tänä vuonna muuallakinkuin Dublinissa, mm. Marokossa
  Helena: juttelin matkaoppaamme kanssa Sinuhesta ja hän (egyptologi) kehui kirjaa eli ei tarvitse Waltaria hävetä. Matkan nuorin pariskunta lupasi lähettää meille DVD:n kuumailmapallolennosta ja ajattelin tässä, että taidan lähettää kiitokseksi heille Sinuhen.
  Susadim: rautarouva tosiaankin ja paremmassa kunnossa kuin mukana oleva 60v sukulaisnaisensa.
  -S-: onneksi on hirveän moni muukin sanonut olleensa pettynyt pyramideihin, kun alussa pelkäsin,että olen jotenkin erikoinen tyyppi, kun en osaa arvostaa.

  AntwortenLöschen