Mittwoch, 9. Dezember 2009

Joulupitko

kuva lainattu täältä

Olipa kerran Allu-tyttö, jolla oli kirjeenvaihtokaveri Dresdenissä. Kaveri lähetti joululahjaksi Suomeen aidon dresdeniläisen "Christstollen" eli joulupitkon. Maistoimme leivonnaista vanhempieni kanssa ja se oli meistä aika tylsän makuista ja kuivaa. Onneksi meille tuli jouluna kölniläispoika, joka tunsi tällaisen joululeivonnaisen, piti siitä ja sai sitten syödä koko pitkon.
Stollenilla on pitkä historia. Keskiajalla paastottiin adventtiaikaan ja katolisen kirkon opin mukaan leivonnaisiin ei silloin saanut käyttää maitoa eikä voita. Saksin kuuriruhtinas Ernst kääntyi vuonna 1450 paavi Innocent VIII puoleen ja pyysi erikoislupaa voin ja maidon käyttämiseen joulupitkoon ja saikin sitten luvan. Joulupitkon ulkomuoto on saanut vaikutteita uskonnosta: pitko symbolisoi kapaloitua Jeesus-lasta ja valkoinen puuterisokeri tarkoittaa viattomuutta.
Näin nyt Helsingissä käydessäni, että Stollen on tullut myös Suomeen, ainakin Stockmann sitä myy ja varmaan myös Lidl. Nykyajan stollenit ovat paljon maukkaampia kuin DDR:n aikaiset, huonoista aineista tehdyt ja ainakin marsipaanitäytteiset ovat maukkaita ja meheviä.

Kommentare:

 1. Olen varsinainen pullahiiri, mutta stollesta en pidä ollenkaan. Tavallisesti ne ovat liian kuivia tai rasvaisia ja öklöttävin täyte ylimakea marsipaani. Siksi yllätyinkin, kun miehen töistä joululahjaksi saama peltipurkkiin pakattu "alkuperäinen" dresdeniläinen stolle oli aivan ihanan makuista. En kuitenkaan ole raaskinut ostaa itse, kun hinta on lähemmäs 30 euroa.

  AntwortenLöschen
 2. ongelma: en pidä marsipaanista, enkä kuivakakuista... mutta maistamatta paha sanoa, joten tiä mitä tykkäisin :)

  pääasia että on perinteitä! :)

  AntwortenLöschen
 3. En minä ainakaan ole onnistunut löytämään maistuvaa stollenia (tai panettoneakaan, sen puoleen). Ehkä se aito ja alkuperäinen...

  AntwortenLöschen
 4. Kasselin kyyhky: kyllä se suomalainen pulla on ehdottomasti parempaa kuin useimmat stollenit
  MaaMaa: no sitten ei kannata maistaa
  Maiku: panettonessa on sama juttu eli usein liian kuivaa. Tre Marie-merkkistä sain viime jouluna ja se oli o.k.

  AntwortenLöschen
 5. Muuten meillä on suomalainen menu jouluna, leivonnaiset mukaan luettuna, mutta jo monien monien vuosien ajan olen leiponut Stollenin. Perheen toivomuksesta.Olisiko sitten niin, että tässä meidän omassa on vaikutteita suomalaisesta pullasta, sillä hyvää se on eikä koskaan kuivaa.
  Kuten jo kerroin tänä jouluna tuovat Allun Berliinin pikkuleivät lisää kansainvälisyyttä kahvipöytäämme.

  AntwortenLöschen
 6. Vai tuollaisen tarinan takaa tulee stollen. Jee jee, taas yhtà asiaa viisaampi :D

  AntwortenLöschen
 7. Kerran maistoin sitä Lidlin versiota ja en kyllä kauheasti tykännyt. No,onneksi teillä oli joku ainakin joka siitä tykkäsi;-)

  AntwortenLöschen
 8. Leena: niin viaton kun olet...
  Clarissa: no varmaan sun Stollen on parempi kuin kaupan. Muista laittaa Berliner Brotiin fariinisokeria, se on ehdottomasti parempi niin.
  -S-: varmaan tuli olosi hyväksi, kun vihdoinkin tiedät, mistä se stollen on peräisin :-)
  Yaelian: kai sitä pitää saksalaisena syntyä, että pitää siitä. Just Hesassa kummipoika kertoi, että oli tarjonnut mämmiä puolalaisneitoselleen. Arvaa pitikö! Ja Allumiehen traumaattinen kokemus oli aikanaan talkkuna ja viili.

  AntwortenLöschen
 9. Mielenkiintoinen historia-postaus.
  Paastotaanko Saksassa nykyisin adventtiaikana?, kysyy just nyt kuivaa korppua kaffimukiin kastava.

  AntwortenLöschen
 10. Nurkkalintu: ei sitä paaastoa ole enää yli sataan vuoteen ollut käytössä, nyt on enää laskiaisesta lähtien pääsiäiseen. Mutta sultahan mä oikeastaan opin sen adventtipaaston.

  AntwortenLöschen
 11. Stollen on meille kahdelle liikaa, ajattelen myös niitä kaloreita...Vaikka toisaalta saa niitä leipomoista pienempinäkin paloina ja varmaan puolta tusinaa eri täytettä, mm. unikonsiemenmössölläkin täytettyä.
  Ajattelin kokeilla Stollenpikkuleipiä, siis kuin mikroministollen. Mun ohjeeseen tulee kyllä hiivaa, saas nähdä, maistuuko se vielä parin viikon päästä...

  AntwortenLöschen
 12. Hämärä muistikuva, että Aldissa tai LIDL:ssä olisin täällä Irkkulandiassa nähnyt. Tarkistanpa ensi kerralla. Tosin jos versiossa kananmunaa tai mantelia niin ihailen vain hyllyssä.
  Mulla täällä haisee kaali, keittelen ryttykaalia(???) ja tulossa suomalaisia kaalikääryleitä Koon toiveesta.
  Nautihan Stollen kahveista!
  Heljä

  AntwortenLöschen
 13. Soili: en ole ikinä edes miettinyt Stollenin paistamista, kun en yleensä siitä ole tykännyt
  Heljä: kurttukaali se kai suomeksi on, nam nam, tykkään siitä paljon enemmän kuin stolleneista.

  AntwortenLöschen
 14. Voin syödä, jos on tarjolla, ja joskus onkin ollut ihan hyvää, mutta tekemään en lähtisi. Näitä ei taida edes anoppi tehdä itse, vaikka se muuten tekee vaikka mitä.

  AntwortenLöschen
 15. Onpa mukavaa, että minäkin voin jotakin opettaa sinulle, kun sinun blogissasi opin koko ajan kaikenlaista :)

  Ajattelinkin, että kenties sen "adventtipaasto-opin" jälkeen olet saanut selville jotain saksalaisten tämän päivän adventtipaastosta.

  Meillä kello on jo torstain puolella. Kävin yrittämässä unta, mutta lievä flunssa on kiusana, enkä saanut unesta kiinni.
  Mukavaa torstaita teillepäin toivotan!

  AntwortenLöschen