Freitag, 25. Dezember 2009

Jouluruokaa

Meillä ei juuri syödä suomalaista jouluruokaa, mutta laitoin itselleni nostalgiasyistä lanttulaatikkoa, joka jopa maistui melkein äidin tekemältä ja vieraammekin ottivat lisää eli näyttivät pitävän. Lanttu on Saksassa yleisesti huonossa huudossa, sitä pidetään pula-ajan ruokana, on vähän niinkuin pettuleipää. Allumiehelle lanttulaatikko on tähän mennessä ollut "no go", kuuluen kategoriaan mämmi ja talkkuna. Tarjottavien highlighteihin kuuluivat kvitteni-chutney, jota tarjosimme kampasimpukoiden kanssa alkuruokana, peuran kanssa tarjottu haudutettu punakaali kumkvattien kanssa ja Kotiliedestä löytämäni ruusukaalisalaatti.
Juustot kuuluvat meillä ehdottomasti menyyseen. Tämä on viime vuoden juustotarjotin, mutta tänä vuonna se oli melkein samanlainen. Juuston kanssa tarjotaan aina viikunasinappia ja nyt myös Provencesta tuotua oliivihilloa.


Jälkiruokana oli piparitiramisu, jonka tarjoilin laseista. Itse on jaksanut sitä syödä lainkaan, joten en osaa sanoa siihen mitään.


Onneksi tänään ei tarvitse syödä niin paljon. Hyvää joulupäivää kaikille♥

EDIT: unohdin sanoa, että kummipoikavaralapsemme oli leiponut jokaiselle onnenkeksin (ylhäällä keskellä), jonka sisällä oli joku viisas lause.

Kommentare:

 1. hyvää joulupäivää sinnekin.Nam,kampasimpukoita,hyvältä kuulostava jouluateria teillä! Itse en pidä lainkaan lantusta,sillä mulla on lapsuudessa saatu lanttuinho.Ehkä uskaltaudun sitä maistamaan taas joku päivä....

  AntwortenLöschen
 2. Allu, kampasimpukat tuossa NAM! Meillä joulupöydän hitti on ehdottomasti graavi merisiika ja myös merilohi. Rosolli on korvattu vihreällä salaatilla ja minun ehdoton suosikkini on belgialainen maksapatee, jossa EI ole hanhen maksaa. Viime mainittua on sekä maalaispateena että viherpippurisena.

  AntwortenLöschen
 3. Yaelian: lanttu on sellainen että sitä rakastaa tai sitten vihaa
  Leena: no arvaaa mitä meillä oli eilen alkupalana aperitiivon= Cremant de Bourgognen kanssa?? Pieniä leipiä, joiden päällä oli belgialaista viherpippurimaksapateeta.

  AntwortenLöschen
 4. Onpa herkullisen näköistä ruokaa!! Miehen kanssa mietittiin juuri eilen, että mikähän se tämä yksi marmeladihedelmä onkaan suomeksi (tai edes englanniksi, mies ei muistanut kuin arabiaksi) - ja kvinttenihän se. Tiesittekö muuten, että se saattoi olla se kultainen "omena" jonka Afrodite antoi Parisille ennen Troijan sotaa? Tämänkin viisauden opin, kun etsimme käännöstä.

  AntwortenLöschen
 5. Maiku: enpäs tiennytkään, että Afroditen omena oli kvitteni. Tunnen kvittenin oikeastaan nimenomaan marmeladihedelmänä, ei kai sitä keittämättä syödä koskaan.

  AntwortenLöschen
 6. Kaunis, hillitty kattaus ja menyy tosiaan ei-suomalainen, mutta herkullinen!
  Lanttulaatikko kuuluu meilläkin ehdottomasti jouluun, vaikka osalle perhettä maistuu porkkanalaatikko paremmin.Tuo lanttuhan ei ole saanut täällä Suomessa tuota huonoa mainetta, vaan näyttää olevan juhlaruokaa, koska lanttulaatikkohan kuuluu vain jouluun.
  Kyssäkaalilla sen sijaan on täällä tuo pula-aikaisen ruuan maine. Saksassa tutustuin siihen ensimmäistä kertaa (Kölnissä)ja vasta nyt se on tullut takaisin tänne.
  Minkä viisauden sait keksistäsi?
  Hyvää joulupäivien jatkoa.

  AntwortenLöschen
 7. Clarissa: ai niin, se on kyssäkaali nimeltään. Onpas mielenkiintoista, että se oli Suomessa pula-ajan ruoka.
  Ne viisaudet oli sellaisia Allumiehen lauseita, joita se on sille poikaparalle vuosien mittaan opettanut. Poika alkoi kahden vanhasta asti käydä meillä ihan joka päivä ja on sitten omaksunut kaikenlaisia hassutuksia. Siis meillä luki mm. Du hast keine Ahnung, aber davon reichlich tai Denke nie gedacht zu haben, denn das Denken der Gedanken ist gedankenloses Denken.

  AntwortenLöschen
 8. Oi kun on ollut nätti pöytä! Minä teen aina ekan joulupäivän pöytään (anoppilan pöytään) suomalaisia laatikkoruokia, mutta lantun jätän suosiolla tekemättäl, en millään jaksaisi appiukon kommentteja, joiden mukaan lantutu ovat eläinten ruokaa... Mutta imelletty perunalaatikko ja porkkalaatikko tekee siinäkin pöydässä hyvin kauppansa.

  AntwortenLöschen