Dienstag, 19. Januar 2010

Euroopan kulttuuripääkaupunki

Tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on ensimmäistä kertaa valittu yksittäistä kaupunkia laajempi alue eli Ruhrin teollisuusalue, jonka tunnuslauseena on „Kulttuuri luo muutosta – muutos luo kulttuuria“. Alueella on 53 kaupunkia, paljon hyviä museoita ja teattereita eli kulttuurista ei ole puutetta.
Ruhrin alueen oma poika, Herbert Grönemeyer, esitti tapahtuman avajaisissa sitä varten säveltämänsä Ruhr-hymnin "Komm zur Ruhr".Herbert Grönemeyer - Komm zur Ruhr - MyVideo


Eikä Ruhrin alue suinkaan ole vain likaista teollisuusaluetta, vaan siellä on paljon vihreää luontoa ja kauniita pyöräreittejä.


kuva lainattu täältä

EDIT: Ruhrin alueella osataan myös arvostaa suomalaista arkkitehtuuria ja niinpä Essenissä on Alvar Aallon suunnittelema teatterirakennus ja se on jopa nimeltään Aalto-Theater.

kuva Wikipediasta

Kommentare:

 1. Nyt täytyy kysyä hölmö kysymys,eli onko Köln Ruhrin alueella?

  AntwortenLöschen
 2. Yaelian: toivottavasti kukaan paljasjalkainen kölniläinen ei lue kysymystäsi! (:- . Köln EI ole Ruhrin teollisuusalueella, vaikka onkin samassa osavaltiossa eli Nordrhein-Westfalenissa.

  AntwortenLöschen
 3. Nyt osuit Allu nappiin, kun mainostat tätä minunkin asuma-alueellani tapahtuvaa kulttuuritapahtumaa tänä vuonna.
  Aivan oikein, ei täällä ole enää likaista kuten joskus 60-luvulla oli johtuen hiilikaivosten toiminnasta. Ne on kaikki suljettuja. Paljon vihreätä ja monia mahdollisuuksia nauttia luonnosta. Tosin näin talviaikaan on aika ankeata, kuten tänäänkin, jolloin kaunis valkoinen lumipeite on hävinnyt.Kiitos vielä kerran mainostamisesta, Allu!

  AntwortenLöschen
 4. Maija: ole hyvä vaan. Ankeata on kyllä meilläkin tänään, yöllä satoi ja nyt on harmaata sumua. Onneksi huomiseksi on luvassa aurinkoa.

  AntwortenLöschen
 5. Hyvää infoa. Täytyy palata uudelleen tuonne kuvan linkkiin. (En huomannut sivulla käännöstä englanniksi; harmittaa kun saksani on ruosteessa.)

  AntwortenLöschen
 6. Me ajettiin vielä '80 luvulla lujaa tuosta läpi, että päästäisiin 'oikeaan' Saksaan;-)

  Ihanaa, että pidät meitä ajan tasalla. Varmaan Itä-Saksan aluekin on jo eri...Meri itki vuolaasti, kun jouduimme siellä kerran yöpymään, eikä ihan suotta, mutta Salzburg palkitsi kaiken ja takaisin tullessa kotihotellin (Rodetal) tuttus ja Göttingenin putiikit auttoivat ihmeesti unohtamaan. Nytkin vedän tänään ylleni Götteningenistä ostamani upean neuleen, jossa eivät vuodet ja käyttö näy.

  AntwortenLöschen
 7. Nurkkalintu: harjoittele vaan saksaa
  Leena: Mikähän se oikea Saksa sitten on? Kuule itäisen Saksan puolellakin on kauniita paikkoja, vaikkapa Weimar tai Dresden tai Erfurt on aivan ihania kaupunkeja. Ja mikä historia esimerkiksi Weimarilla on takanaan Goethen, Schillerin, Lisztin jne. vaikutuspaikkana ja Bauhaus-arkkitehtuurin kehtona.
  Lisäsin muuten postaukseen vielä Essenin Aalto-teatterin.

  AntwortenLöschen
 8. Jos joku mulle maksais, voisin ihan hyvin matkustaa pitkin ja poikin Saksaa ainakin vuoden enkä kyllästyisi; niin mielenkiintoisia paikkoja on siellä(kin)pitkä lista!
  Täällä ei ole juuri mediassa näkynyt Euroopan kulttuuripääkaupungeista paitsi että tiesin entuudesaan Pecsin olevan yksi niistä. Joten aas opettavainen postaus, josta monet kiitokset!

  AntwortenLöschen
 9. Tiedotusvälineissä olleiden juttujen perusteella Ruhrin alue vaikutti tosi eläväiseltä kulttuuripääkaupungilta. Kassel haki myös tuota titteliä, mutta paikallisena voin myöntää, että voitto meni oikeaan paikkaan. Mies on työmatkoillaan useinkin Ruhrin alueella piipahtanut ja kovasti kehunut. Ehkä tämän vuoden aikaan ehdimme siellä piipahtaa. Eihän se kaukana ole.

  AntwortenLöschen
 10. Hannelen paratiisi19. Januar 2010 um 13:33

  Hiano teatteri.

  AntwortenLöschen
 11. Helena: Pecs ja Istambulkin Ruhrin lisäksi
  Kasselin kyyhky: muistan, kun itsekin ekaa kertaa ajoin Ruhrin alueella pienempiä teitä ja ihmettelin, miten kaunista siellä oli
  Hannele: no Aaltohan on aina hiano

  AntwortenLöschen
 12. Tuttua on. Nuoruudessa vietin tuolla alueella yhden kesän kieliopinnoissa eli Bochumissa Augusta-Kranken-Anstaltissa ahertaen. Eihän Bochum niitä kauneimpia kaupunkeja ole, mutta oli siellä paljon vihreääkin, kuten Stadtpark sairaalan lähellä. Planetarium oli myös lähellä ja siellä saimme ihailla tähtitaivaan ihmeitä.
  Essenistä tulee mieleen Grillo-teatteri. Muistoksi sain mukavilta työkavereilta kirjan Das Revier - Landschaft, Natur, Kunstdenkmäler im Umkreis des Ruhrgebietes. 150 sivua kuvia kaikesta kauniista, mitä tuolta alueelta löytyy, sillä sitäkin on, kuten sanoit.

  AntwortenLöschen
 13. Clarissa: taidat sitten tuntea paikat paljon paremmin kuin minä. Minä tunnen teattereista vain Aalto-teatterin ja muuten monia museoita Ruhrin alueelta. Ystävämme tekivät viikon Tour de Ruhr-pyörämatkan ja kehuivat kovasti maisemia.

  AntwortenLöschen
 14. Herbert, yksi lempimuusikkoni.

  Näin sulavan lumen aikaan on likaista ja ankeaa vaikka missä, mustia lumikasoja kadun varressa ja koiran kakkaa ja vaikka mitä.

  AntwortenLöschen
 15. En tiennytkään, että Ruhrin alue on Euroopan kulttuurikaupunkina. Onpas Essenissä hieno teatteri!

  Meille kerrottiin ala-asteella, että Ruhrin alueella on erittäin likaista ja rumaa, mutta sen jälkeen en ole likaisuudesta kuullut puhuttavan. Itse en osaa sanoa, koska Ruhrin alueesta olen vain mennyt ohi junalla, en pysähtynyt. Paitsi Dortmundissa olen tainnut vaihtaa junaa pari kertaa.

  AntwortenLöschen
 16. kato nyt tätäkin: ai säkin pidät Herbertistä
  Sauerkraut: on muuten ihan kiva, että sitä teatteria nimitetään Aalto-Theater

  AntwortenLöschen
 17. Ensivaikutelmani Ruhrin alueesta on Duisburgista, jossa olin kesätöissä joskus "vuonna kivi ja kirves": harmaa ankeus, vaikka oli kesäkuun alku. Oli ollut kolme viikkoa poutaa, ja kaikki oli paksun hiilipölyn ja noen peitossa. Sade sai aikaan ihmeitä vihreyden suhteen. Kauniitakin maisemia toki jäi mieleen, esim. Krefeldistä. Muutama vuosi sitten Düsseldorfissa työmatkalla käydessäni totesin, että paljon muutosta parempaan suuntaan on tapahtunut.

  AntwortenLöschen
 18. Anjakar: nyt kyllä düsseldorfilaiset saa sätkyn, jos tarkoitit, että Düsseldorf on Ruhrin alueella!!

  AntwortenLöschen
 19. Aalto teatteri tuolla...kuka olisi uskonut. Ihan hànen kàdenjàljelle nàyttààkin :D

  AntwortenLöschen
 20. -S-: no ihan selvää Aaltoahan se on

  AntwortenLöschen
 21. No eipä se Düsseldorf niin kovin kaukanakaan Ruhrista ole, mutta jotta sikäläiset säästyisivät sätkyltä, kerrottakoon, että sen matkan yhteydessä piipahdin hiukan muuallakin. Bochumin läpi kiitäessäni vilkuttelin mielessäni Maijalle...

  AntwortenLöschen