Dienstag, 26. Januar 2010

Pässin pussi

Olen tässä jo viikon verran miettinyt, mitä tuliaisia voisin viedä skottilaisparille, jota lähden serkun kanssa moikkaamaan torstaina, ja eilen illalla, kun joimme edellisillan viinin loppuja, tuli älynväläys: minähän otankin heille Frankenwein-viiniä.


Franken (oliskohan suomeksi Frankonia??) on maakunta Baijerin pohjoisosassa ja siellä tuotetaa erittäin hyvää viiniä. Franken-viini laitetaan erikoisen muotoiseen pulloon, joka muistuttaa kenttäpulloa. Tätä pulloa nimitetään saksaksi Bocksbeutel eli sananmukaisesti käännettynä pässin pussi. Rahvas väittää, että muoto muistuttaa pässin kiveksiä ja nimitys on siitä peräisin. Ylemmän säädyn selitys sanalle on, että kun Benediktiini-nunnat 600-luvulla aloittivat viinin viljelyn Frankoniassa, he kuljettivat raamatun asemasta Pyhää Henkeä viinin muodossa Booksbüdelissä eli kirjapussissa. Oli miten oli, Bill ja Lill saavat nyt pukin pussin ja minä harjoittelen tässä englannin sanastoa: buck, testicles...

Kommentare:

 1. Hih, pässin pussi:D Hyvältä kuulostaa tuliaisesi! Mukavaa matkaa Skotlantiin Allu.

  AntwortenLöschen
 2. Voi Allu!, sinä pääset Skotlantiin. Minä luen juuri skottidekkaristi Denise Minan kirjaa Glasgowsta ja tätyy sanoa, että on pakko päätä sinne, missä ruoka on pahaa, ihmiset suorasukaisen tylyjä, sää ihan peestä etc. Välillä juoni katoaa, kun alan nauraa skotlantilaisille...Nauti reissustasi ja älä anna näiden ihanien ystäviesi hämätä, vaan kurki sitä oikeaa Skotlantia ja kerro pahimmat (lue: parhaimmat) blogissa kun palaat. Pidin Irlannistkain juuri siksi, että siellä kaikki oli ihan toisin, mutta ei kuitenkaan mitekään vaarallisesti.

  Varo Loch Nessin hirviötä!

  AntwortenLöschen
 3. Yaelian: ajattelin, että hyvä viini on parempaa kuin Eau de Cologne :-)
  Hannele: eiks ne ole hirvensarvia? :-)
  Leena: varmaan huonoa ruokaa ja kylmää, mutta silti näkemisen arvoista. Päästään ilmeisesti jopa näkemään highlands.

  AntwortenLöschen
 4. Allu, sinä asut erinomaisen ruoan maassa. En ymmärrä, miksei koskaan puhuta saksalaisesta keittiöstä: ei se ole pelkkiä siansorkkia ja wurstia. Olen muuten istunut meistäni vastapäätä, kun hän söi niitä 'sorkkia'. Eli siis jos kaiken aikaa syö hyvin, seikkailumatkalle voi lähteä muun kuin kulinarisimin takia. Ihan oikeesti, tee vähän blogityötä siellä...kiinnostaa.

  AntwortenLöschen
 5. PS. Ja muista sitten syödä 'haggis';-)

  AntwortenLöschen
 6. Tuliaisten ostaminen on usein vaikeaa, mutta viini- ja ruokalahjat ovat minusta aina mukavia. Juon itsekin mielelläni Franken-viiniä. Mukava, että teillä on siellä tutut "matkaoppaat". Ilmeisesti tarvitset vaelluskengät mukaan...

  AntwortenLöschen
 7. Ihanaa matkaa Skotlantiin! Eilen tulleessa National Geografissa oli juttua Hebrideistä, taas uusi kohde matkatoivelistalla! Skotlanti-aiheista postausta odotellen...

  AntwortenLöschen
 8. Bocksbeutel-viini oli niitä ensimmäisiä viinejä, joita itse Saksassa ostin. Minulla on Würzburgista kotoisin oleva ystävätär, jonka luona sen opin tuntemaan.

  AntwortenLöschen
 9. hahah, passin pussi viinia!
  Parempi viini passin pussissa kuin alkon pullossa! :)

  AntwortenLöschen
 10. Antoisaa Skotlanninmatkaa! Pitäisikö sinun varmuuden vuoksi opetella myös sana Girdlebooks, tai mennäänkö silloin täysin hakoteille?

  AntwortenLöschen
 11. Leena: äläpäs arvostele saksalaista wurstia. Olen lukenut Suomessa olevien saksalaisten vaihto-opiskelijoiden blogeista, mitä he kirjoittavat suomalaisesta makkarasta, jossa ei ole lainkaan lihaa.
  Kasselin kyyhky: pitää ottaa mukavat kengät jalkaan, ehkä uudet UGG'it.
  Helena: Hebridit on varmaan kiva, jos oikein muistan, kansatiedeystäväni oli siellä vaeltamassa vuosia sitten.
  Soili: ainoa huono puoli Bocksbeutelissa on, ettei pullo mahdu Weinkühleriin.
  Clarissa: no enhän minä kolmea sanaa voi muistaa, ajattelin sanoa buck bag.

  AntwortenLöschen
 12. BLOGitse: pääsit livahtamaan välistä :-)

  AntwortenLöschen
 13. Kun mies oli nuori (juu, ei ole vanha vieläkään, mutta kun oli sellainen opiskelija), niin hänen ikäisensä eivät juoneet mitään saksalaisia viinejä. Saksalaiset viinit olivat vanhempien ikäpolven kamaa, nuoret joivat kaikkea muuta. Nykyään meillä on melkein pelkästään saksalaista viiniä, yhdeltä tutulta viinitilalta, ja maistuu miehellekin. Frankenwein-pulloja ei kyllä ole ollut, en tiedä, miksi...

  AntwortenLöschen
 14. kato nyt tätäkin: saksalaiset viinithän ei olleetkaan ennen hyviä, mutta ovat kehittyneet valtavan hienosti. Frankenweinit on kyllä kai aina olleet hyvässä maineessa ja suhteellisen kalliita. Me ei 10v sitten oltais ikinä juotu saksalaista viiniä eikä edelleenkään tykätä saksalaisesta punaviinistä, mutta valkoviinejä on todella hyviä nykyään.

  AntwortenLöschen
 15. ;o) loistava tuliainen. Skotlannissa(kin) kun niitä pässejä riittää, mutta viininviljelijöitä lienee harvemmassa.

  Safe landings!

  naapurisaaren Heljä

  AntwortenLöschen
 16. Eivätköhän ne ole suomeksi ihan vain Frankenin viinejä? Niin ainakin meillä mies niitä kutsuu. Mahtavaa matkaa Skotlantiin!

  AntwortenLöschen
 17. Heljä: ai pässejä riittää? (:-
  Leen@: kiitos

  AntwortenLöschen