Samstag, 6. März 2010

Elsa, kohtalon lapsi

Martti Innanen lauloi Elsasta, kohtalon lapsesta ja sellainen Elsa löytyy meidänkin suvusta. Meillä ei ole siis pelkästään Amerikan tätiä vaan myös Venäjän täti. Elsa Johanna syntyi Viipurissa 1903, perhekuvassa hän on kuvassa keskellä, se vanhempi tytöistä.


Elsa lähti 23 vuotiaana Amerikkaan, mutta valitettavasti en tiedä lainkaan mitä hän siellä teki. Tämä kuva on takana olevan leiman mukaan otettu Amerikassa.Ilmeisesti hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen ja lähti lukuisten muiden amerikansuomalaisten tapaan 1930-luvulla Neuvostoliiton propagandan houkuttelemana Karjalais-suomalaiseen neuvostotasavaltaan. Hän varmaankin luuli pääsevänsä paratiisiin, mutta toisin kävi ja hän joutui vuosikymmeniksi metsätöihin eikä saanut pitää yhteyttä Suomen sukulaisiin. Vasta 1950-luvulla häneen saatiin yhteys, kun hän oli muuttanut amerikansuomalaisen miehensä kanssa Moskovaan. Hänen miehensä oli runoilija Viljo Kajavan setä, josta löysin netistä äsken tämän tiedon:
Konrad Kajavan (=Vilja Kajavan isä) veli taisteli sodassa valkoisten puolella -toinen veli taas kuului niihin onnettomiin amerikansuomalaisiin, jotka muuttivat 1920-luvulla Neuvostoliittoon. (http://www.helsinki.fi/~nurmiain/kajava.html)
Kun Elsa sitten joskus 1960-luvulla oli eläkkeellä, hän sai passin ja turistiviisumin Suomeen, varmaankin Venäjän viranomaiset toivoivat hänen jäävän sinne, ettei olisi tarvinnut maksaa enää eläkettä. Sukulaiset yrittivät houkutella jäämään Suomeen, mutta Elsan ylpeys ei antanut periksi ja hän palasi Moskovaan.
Sukututkimuksen yhteydessä yritettiin viime vuonna saada ulkoministeriön kautta selville, milloin Elsa kuoli, mutta koska hän oli Neuvostoliiton kansalainen, hänestä ei ole tietoja Suomen rekistereissä.

Tässä kuvassa on Elsa nuoremman Aili-siskonsa kanssa Suomen vierailullaan.

Kommentare:

 1. Minulle ei ole ikinä valjennut tuo, miksi Neuvostoliiton manipulointi puri niin voimakkaasti juuri näihin Amerikassa olleisiin suomalaisiin. Toisaalta, se haara isänpuolen suvusta, joka lähti Amerikkaan ja Kanadaan, meillä, ymmärsi siellä myös pysyä, onneksi!

  Äidin puoli oli Viipurin Valkjärveltä ja he eivät ikinä uskoneet mitään, mikä tuli idästä. Eivätkä kai usko vieläkään, sillä kaik jäi sinne kultakäkösten laulumail'.

  Suomen Kuvalehti on kirjoittanut toisinaan näistä Elsa-tätisi kohtalotovereista ja on ollut karua luettavaa.

  Jotenkin tuo perhekuva on liikuttava ja surumielinenkin.

  AntwortenLöschen
 2. Elsa-tangoparodian olin jo aivan unohtanut...Kari Kuuvan Pelargonia-tango aina joskus tulee mieleen.
  Jännää miten erilaisia sukulaisia sulla. Mutta en kyllä oikein tajua, miten voi vaihtaa Amerikan Neuvostoliittoon, mitähän NIIN hyvää ne on voineet luvata.

  AntwortenLöschen
 3. Minun isoisänikin oli kovasti menossa 20-luvulla Neuvostoliittoon, mutta onneksi mummuni oli niin järkevä, että sai hänet puhuttua ympäri ja niin he jäivät Suomeen. Ties missä nyt olisivat, jos olisivat lähteneet?

  AntwortenLöschen
 4. Leena: no ei munkaan vanhemmat olisi varmaan Venäjälle lähteneet, kun olivat Viipurista ja joutuivat jättämään rakkaan kotikaupungin. Elsan jutussa pitää vain muistaa, että hän meni jo 1920-luvulla eikä tajunnut, miten se maa kehittyy
  Soili: no ne lupas kai sellaista paratiisia, missä kaikilla on yhtä hyvät oltavat eikä tarvita lainkaan rahaa jne jne

  AntwortenLöschen
 5. Sira: ja ties missä sinä olisit nyt, jos olisivat lähteneet. Ehkä Siperiassa.

  AntwortenLöschen
 6. Mukava, että kirjoitat värikkäästä suvustasi. Historia opettaa... osaa asennoitua nykypäivään hieman eri tavoin.

  AntwortenLöschen
 7. Kasselin kyyhky: ei moni varmaan tiedäkään, että niin paljon amerikansuomalaisia meni aikanaan Neuvostoliittoon.

  AntwortenLöschen
 8. Tuollaista se onnistunut propaganda on, saa ihmiset sokeasti uskomaan johonkin olemattomaan. Onhan minulla omakohtaista kokemusta siitä, kuinka itäsaksalainen kouluaikainen kirjeenvaihtotoverini sääli minua, joka jouduin asumaan täällä kapitalismin keskellä. Siellä muurin takanahan oli kaikki täydellistä.

  Meilläkin on karismaattinen Elsa-täti.Teen kyllä jonkinlaisen jutun hänestä because she's worth it.

  AntwortenLöschen
 9. Minun isäni, Karjalasta kotoisin hänkin, on ikänsä haukkunut ryssiä. Siltikin muistan, että meillä oli lapsuudessani suomenkielisiä Neuvostoliittoa ylistäviä lehtiä (en saa millään nimeä mieleeni...). Selailin niitä usein ja ihmettelin vaikuttavia kuvia.

  AntwortenLöschen
 10. Olipa taas kiinnostava sukupostaus! Noita amerikansuomalaisia meni varmaankin osaltaan myös siksi, että niillä main eli Amerikan sydänmailla, missä suomalaiset kaivos- ja metsämiehet vaikuttivat, oli paljon kommunistista idealistista ajattelua. Siellä joku kommunistisen puolueen johtaja oli suomalainen, en muista tarkasti, mutta entinen työkaverini tekee tästä miehestä väikkäriä. On käynyt useaan kertaan Michiganissa jne. etsimässä ja jututtamassa vielä elossa olevia.

  AntwortenLöschen
 11. Todella mielenkiintoinen suku sinulla ja mukava että olet noin selvillä myös Elsa tädistä. Itselläni oli mummin tekemä rakas Elsa nukke, jonka tärkeä tehtävä oli kesämökillä jäädä vilkuttamaan keittiön ikkunaan kun sieltä lähdimme.

  AntwortenLöschen
 12. Suvustasi löytyy paljon mielenkiintoisia tarinoita :)

  AntwortenLöschen
 13. Clarissa: vai sai sellaisen kirjeenvaihtokaverin, huh. Mun itäiset tutut oli kaikki ihan erilaisia, vaikka ei niidenkään mielestä KAIKKI huonoa ollut, esimerkiksi koulusysteemi oli parempi kuin lännessä.
  kato nyt tätäkin: minäkin muistelin, että meillä olisi käynyt yksi paikkakunnan vannoutunut kommari tarjoamassa sellaista propagandalehteä
  Maiku: enpä ole ihan varma, olisiko Elsa ollut siellä sydänmailla, sillä valokuvasta voisi päätellä, että se olisi ehkä New Yorkista
  Heljä: en ole kovin hyvin selvillä ja kun olen sellainen iltatähti, sukulaiset on kuolleet ennenkuin tajusin alkaa esittää kysymyksiä
  Sauerkraut: crazy family sozusagen

  AntwortenLöschen
 14. Monta kohtaloa (isäni syntynyt Viipurissa).

  AntwortenLöschen
 15. Hannele: ai sinunkin isä viipurlainen

  AntwortenLöschen
 16. Sinulta pulppuaa mielenkiintoisia sukutarinoita. 1920-30 luvulla Neuvostoliitto tarvitsi työvoimaa ja tuhansia amerikansuomalaisia lähti sinne rakennustöihin, toimeentulo on varmaan ollut lähdön perimmäinen syy. Suomessahan elettiin tuolloin aika niukkoja aikoja. Ehkä siinä on ohessa haaveiltu myös uudenlaisen tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisesta Venäjän sisällissodan jälkeen.

  AntwortenLöschen
 17. Sirokko: en usko, että tuo Elsa olisi ollut kovin poliittinen ihminen, mutta joku on saanut houkuteltua mukaan. Yksi amerikansuomalainen on sanonut nähneensä, miten nämä punaliput liehuen lähtivät laivaan ja sitten Suomen kautta Neuvostoliittoon. Suomessa olisi ollut mahdollisuus jäädä laivasta, mutta sen jälkeen olivat neuvostovallan vankeja.

  AntwortenLöschen