Freitag, 9. April 2010

Big brother is watching youKun tässä on nyt leikitty hortonomia, niin pannaan sitten vielä yksi kuva meidän japaninvaahterasta, joka on tällä hetkellä tuon värinen.

Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä päivän arvoituksen kanssa, johon ehkä jollakin on vastaus:
Sain ystävältäni kutsun Facebookiin kurkkaamaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Siinä oli pyyntö rekisteröityä ja sen perässä Facebook ilmoitti kolme facebookilaista, jotka saattaisivat kiinnostaa minua:
1. lapsuuden ystäväni Suomesta
2. unkarilainen juristi, joka oli kuutisen vuotta sitten firmani Budapestin haaraliikkeessä töissä
3. blogiystävä ulkomailta
Ystäväni, joka lähetti kutsun, ei tunne ketään heistä, korkeintaan lapsuuden ystäväni ja hänetkin vain etunimeltä. Kuka osaa sanoa, mistä Facebook osaa yhdistää minut näihin henkilöihin, jos en ole itse lainkaan Facebookissa?????

Kommentare:

 1. Veikkaan, että kyseiset ihmiset ovat etsineet sinua nimelläsi tai sähköpostiosoitteellasi. Useimmiten ehdotukset tulevat sen perusteella, että yhteisiä tuttuja. Ehdotuksia tulee myös randomina asuinpaikan, sähköpostiserverin, maapäätteen jne. mukaan.
  Jännä, että kirjoitat asiasta juuri nyt nimittäin sain eilen ehdotuksen ex kolleegasta ja Koon ystävästä, joka kuoli viime vuonna (ehdotuksen mukaan meillä 7 "mutual friends") Menin tolaltani ja asia tuli myös uniini.

  AntwortenLöschen
 2. Facebook osaa yhdistää ihmisiä useammankin linkin kautta, siis ystäväsi joka kutsui sinut voi olla näihin ko. henkilöihin "yhteydessä" ystävänystävänystävän kautta. :D

  AntwortenLöschen
 3. Kuule en tiedä - ja siksi olen visusti pysynyt naamakirjasta erossa ja aion pysyä.

  AntwortenLöschen
 4. Minua ja tuo naamakirja pelottaa suorastaan, enkä ole vieläkään sinne itteäni ilmotellut. Yksi syy on tietty se, että meitä (sukunimi) ei ole maailmassa kuin muutama. Minun nimisiäni siis ei ole muita kuin minä. Entä jos en halua jotain tutuksi tai ystäväksi? Tiedän, että sen voi estää, mutta kehtaanko niin tehdä... no, tuo on tietysti vielä pieni juttu, mutta voivatko ystävän ystävät nähdä minusta jotain??? Yksityisyyteni on kuitenkin ollut aika tärkeä juttu jo kamalan eksän takia ja vähän tuo naamakirjailu harkituttaa. Toisaalta monet ystävät ja sukulaiset käyttävät enää vain ja ainoastaan tuota saittia, olen siis auttamattomasti ulkopuolinen.

  Kertoisko joku ihan faktaa tuolta, hyviä ja huonoja kokemuksia? Jos liityt Allu, jaathan kokemuksesi (en siis tarkoita tietojasi :D)?

  AntwortenLöschen
 5. Olen miettinyt ihan samoja kuin Natjale edellä ja tullut siihen tulokseen että blogissa jaan sen mitä julkiseksi haluan ja lähempien yhteydenpitoon kelpaa skype. BB repiköön siitä.

  AntwortenLöschen
 6. Joku aika sitten pitkän mietiskelyn ja monen "kaveripyynnön" jälkeen avasin minäkin FB-tilin.Tai avasin jo syksyllä,mutta aliaksella,joten vasta vähän aikaa sitten muutin oikeaksi nimeksi.Kivasti ovat kyllä vanhat tutut löytäneet minut sen kautta....

  AntwortenLöschen
 7. Minäkin pyysin sinua facebookiin, vaikka tuskin ehdin siellä enää käydä. Joka päivä tyrkyttäytyy joku, jota en tunne.

  Japaninvaahtera ja mongolianvaahtera ovat ihania pikkupuita. Japanilaisessa puutarhaosiossani saa kasvaa vain mongolianvaahtera, koska siitä ei tule isoa puuta.

  AntwortenLöschen
 8. Tämä perheen nuorempi polvi on tietenkin mukana facebookissa, joten jos haluaisin tietoja, pääsisin heidän kauttaan, mutta kun ei kiinnosta. Tällainen virtuaalimaailma blogin kautta sopii minulle paremmin. Lärväkirjakyselyjä
  (= sanahirviö)on kyllä jo tullut sieltä sun täältä, mutta antaa olla. Näin netissä haluan varjella yksityisyyttäni.

  AntwortenLöschen
 9. Heljä: tuo voi olla tosiaan se selitys, että nuo henkilöt on etsineet mua. Kamala tuo sun kokemus, huh.
  TaiNa: teoriassahan tuo olisi mahdollista, mutta tässä tapauksessa en olisi uskonut, että suomalainen ystävä olisi jotenkin joutunut unkarilaisen kolleegan ystäväpiiriin.
  piilomaja: ai niitä on muitakin, jotka ei ole vielä naamakirjassa
  Natjale: ehkä pitäisi mennä joskus jonkun ystävän luokse tutustumaan siihen naamakirjaan ja sitten vasta päättää
  Yaelian: no toihan se on se hieno asia, että saattaa löytää jonkun kadonneen tuttavan
  Leena: meillä se vaahtera on vain kukkapurkissa eli ei pysty kovin isoksi kasvamaan
  Clarissa: lärvä!!! Ensin en edes muistanut, että sellainen sana on olemassa, mutta nyt se löytyi jostain aivon perukoilta. Kiitos päivän naurusta.

  AntwortenLöschen
 10. Minä olen kyllä naamakirjassa mukana..siinä voi lähettää viestejä ystäville myös niin, ettei toiset voi sitä lukea. Kerran tuli yksi ystäväkysely, en tuntenut, joten hylkäsin sen. Omia henkilökohtaisia asioita en juuri facebookissa kirjoittele. Skypessä olen myös mukana, se on mukava tapa olla yhteydessä tyttäreeni Suomeen. Joskus kyllä vähän pelottaa nämä uudet mediamenetelmät....

  AntwortenLöschen
 11. Olin FB mutta kun kaikenmaailman ihmiset halusivat ystavikseni jotka aikoinaan olivat just ja just hei tuttuja.
  Deletoin tilini...noin vuosi sitten.
  Kaveeraminen on mennyt ihan overiksi ja siella juorutaan ihmisten henkilokohtaisia asioita joita sitten ulkopuoliset lukevat. Terv. nimim. kokemusta on.
  Mieheni deletoi tilinsa toissa paivana kun joku nuoruuden ihastus on alkanut hanta vainoamaan.
  Taitaa olla epatoivoinen sinkku kun pitaa yrittaa vanhoja kaloja takaisin...me ollaan oltu kimpassa jo yli 20v eli kyse ei ole mistaan parin vuoden takaisesta tuttavuudesta...

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 12. Olen samaa mieltä kuin Heljä tuosta ehdottelusta. Kun on naamakirjassa - kuten mie - saan ehdotuksia kavereiden kavereista jne.

  Jos haluaa liittyä ja olla hieman incognito, niin sinnehän voi mennä ilman sukunimeään, kuten yksi mun kaverini on etunimillään; ei halua asiakkaidensa tunnistavan sieltä.

  Itsekin olen hylännyt opiskelijoiden kutsuja ja täysin tuntemattomien,jotka ehkä ovat olleet ihan vahingossa tulleita.

  Olen löytänyt hyviä vanhoja opiskelukavereita. Se harmi toki on, että muihin kuin lärvikirjassa oleviin ei välttämättä tule pidettyä yhteyttä ahkerasti. :)

  Me hoidetaan nykyään työhön liittyviä asioita myös FB:n kautta; on oppiaineen fanisivut ja sieltä saa infon leviämään tosi hyvin. Mutta omat yksityiset asetukset täytyy muistaa laittaa, ettei näytä tietojaan kaikille. Myös fb-ystävien kohdalla voi laittaa erilaisia asetuksia.

  Hyvää viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 13. PS. Kaikille ja erityisesti ulkosuomalaisille oikein hyvää Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää, jota juhlitaan tänään!

  AntwortenLöschen
 14. Minäkin olen liittynyt syksyllä naamakirjaan, kun kaikki siitä puhuivat. Heh, mutta enhän minä tietenkään muuten kuin virkani puolesta :)

  Liityin alun perin siksi, että etsin entisiä luokkatovereitani nyt parin viikon päästä pidettävään luokkakokoukseen. Naamakirjasta en löytänyt kuin yhden, muut löysin muuten.

  Ketään en yleensä kutsu itse "ystävikseni", silti minulla on jo vaikka kuinka paljon kavereita siellä, lähinnä sukulaisia tai entisiä ikivanhoja oppilaita. En tavallisesti kirjoittele sinne mitään enkä juurikaan seuraa, mitä muut kirjoittelevat, joten ei huonoja kokemuksia.

  Yleensä olen hyväksynyt kaveripyynnöt, jos tunnen henkilön. Jos en tunne henkilöä, tai jos pyytäjä on nykyinen oppilas, en hyväksy. Kieltäytyminen ei ilmeisesti näy pyytäjälle, joten ei haittaa, vaikka evääkin pyynnön.

  Sikäli olen tyytyväinen liittymiseeni, että pysyisin vähän kärryillä ja tietäisin, mistä puhutaan: viime opekokouksessakin keskusteltiin, pitäisikö koulun avata oma profiili naamakirjaan, tili toimisi tiedotuskanavana. Asiaa harkitaan.

  AntwortenLöschen
 15. Sira: skype on meilläkin, vaikka eihän nuo tavalliset puhelutkaan enää maltaita maksa. Webkameraa en kyllä pidä päällä, ei tartte sitten olla hiuksetkaan aina niin hienosti onduloitu.
  BLOGitse: ai sen voi deletoida? joku kertoi joskus, että siinä ei voi sitten muuttaa mitään profiilissaan.
  Helena: kai ne opiskelijat on vähän avoimimpia tuollaisille uusille medioille. Niin, Agricolan päivä, pitää varmaan loppuilta puhua suomea Allumiehelle, jonka taidot ruostuu kovasti, kun ei enää käy niin usein Suomessa. Ja kyllä tässä itsekin pitäis varmaan mennä kielenhuoltokurssille, kun käytän joskus niin outoa sanajärjestystä ja jos tämä kehitys jatkuu, niin pian tulee verbit ihan lauseen lopussa. Hyvää viikonloppua sullekin!

  AntwortenLöschen
 16. Kirlah: suomalaiset koulut taitaa olla siinäkin asiassa sitten muita edellä, sillä en usko, että saksalaiset koulut käyttäisi naamakirjaa. Pitääpä kysyä huomenna, kun opettajapariskunta tulee meille kylään.

  AntwortenLöschen
 17. Vielä tuosta facebookista: myös täällä yrittävät oppilaat pyytää opettajiaan ystäviksi, mutta ei sellainen tietenkään käy, entiset oppilaat ovat asia erikseen.
  Juorut ja kuulumiset saa helposti kerrottua naamakirjassa, mutta infon suhteen olen epäilevämpi. Voidaanko pakottaa kaikki oppilaat käyttämään naamakirjaa, tuskin.
  Sattumalta oli naamakirja eräs käsiteltävistä asioista pari päivää sitten, kun pohdimme oppilaiden ongelmia ja ratkaisuja niihin. Psykologi kertoi fb-riippuvuudesta, myös aikuisten keskuudessa. Jopa täältä löytyy jo vakaviakin tapauksia.
  (Nyt pitäisi minun olla hiljaa, katsoa itseeni ja kysyä, kuka on nettiriippuvainen, ainakin blogien suhteen)

  AntwortenLöschen
 18. Clarissa: no sitähän minäkin pelkään, että vielä enemmän istun tän lootan edessä, pitäis varmaan alkaa tekemään yövuoroakin. Tänäänkin olisi ollut niin kiva ilma rikkaruohon kitkemiseen, mutta ei ollut aikaa siihen.

  AntwortenLöschen
 19. Minäkin olen naamiksessa, enkä myöskään hyväksy ketä tahansa ystäväkseni. Siellä pystyy myös asetuksia laittamaan niin, että vähemmän tutut eivät näe kaikkea, mitä profiilissasi on. Ja ulkopuoliset niitä ei näe ollenkaan kuitenkaan, vain kamusi.

  Huomasitko, että suomalaisbändi oli soittamassa Kölnissä? Tässä linkki pikkuhuosujenheittelykirkkokonserttiin: http://www.iltalehti.fi/viihde/2010040911444216_vi.shtml

  AntwortenLöschen
 20. Eeva: katos vaan, enpäs ole huomannut. Sunrise Avenue on kyllä kovin suosittu Saksassa, paljon kuulee radiossa ja luettuani kommenttisi näin nyt paikallislehden sivulta, että he tukevat Kölnin haita= jääkiekkojoukkuetta.

  AntwortenLöschen
 21. Tosiaan, jännää että kirjoitat tästä nyt! Minulle tuli eilen kutsu liittyä FB:hen, ja siinä oli tosi paljon ihmisiä, jotka minä saattaisin myös tuntea. Osan heistä tunsinkin, mutta kukaan, joka on pyytänyt minua FB-kaverikseen, ei tosiaankaan tunne heitä, mitä en tullut edes ajatelleeksi ennen kuin sinä kirjoitit siitä!

  Mun nykyisessä koulussanihan ATK-opettaja olisi halunnut koko luokan Facebookkiin, kun se on nykyisin tärkeä markkinointikanava jne, mutta onneksi kurssi loppui ennen kuin päästiin Facebookkiin asti :)

  AntwortenLöschen
 22. Sauerkraut: no se on sitten ilmeisesti se Heljän selitys, että nuo ihmiset on etsineet sua Facebookista. Alussa olin kyllä aivan sanaton, kun luin siinä tutut nimet enkä tajunnut, mistä ne oli minuun yhdistetty

  AntwortenLöschen
 23. Facebookista ovat monet vanhat ystävät 1970-luvulta minut löytäneet, kiva :)

  AntwortenLöschen
 24. Facebookin kautta olen yhteydessä kauempana asuviin lapsiini sekä muutamaan sukulaiseen, joiden kanssa ei tullut juuri yhteyttä pidettyä muuta kuin joulukortin muodossa. Oudot kaveripyynnöt poistan. Kerran kyseli joku amerikkalainen pappi ja kerran joku italialainen, joka nähtävästi vaan keräsi kavereita, koska niitä oli jo yli tuhat. En toki tunne kaikkia kavereitani henkilökohtaisesti, mutta meillä on yhteisiä harrastuksia, suurimman osan kanssa olemme kirjoitelleet foorumeilla jo toistakymmentä vuotta.

  AntwortenLöschen