Mittwoch, 26. Mai 2010

Lilla huset i Småland

Saksalainen fyysikko/hienomekaanikko/biologi/etnologi/kankaankutoja/savenvalaja/hopeakorujentekijä/taidemaalari-ystäväpariskuntamme osti muutama vuosi sitten Smålandista vanhan ränsistyneen talon, joka oli ollut 1930-luvulta asumatta. Nyt he ovat (tietysti omin voimin) kunnostaneet sen hienoon kuntoon, kaikki mahdollinen alkuperäinen on säilytetty. Kun he ensimmäistä kertaa yöpyivät talossaan, he pystyttivät olohuoneeseen teltan ja nukkuivat siinä, kun pelkäsivät, että nurkista saattaa ilmestyä jotain eläimiä, mutta eipä niitä ole ilmestynyt. Heillä on jokirantatontti ja sekä jokea että kylätietä pitkin pääsee muutaman sadan metrin päässä olevalle puhtaalle järvelle.
Meidän oli tarkoitus lähteä viime elokuussa katsomaan taloa, mutta juuri silloin ystävämme joutuivat tulemaan Saksaan ja tänä vuonnakin yritys meinasi epäonnistua, kun uusiseelantilainen etnologipariskunta päätti tulla sinne juuri samaan aikaan, mutta nyt asia saatiin järjestettyä ja jippii, me pääsemme käymään Smålandissa heinäkuussa.
Shopping-ohjelmakin on jo kunnossa: lähistöllä on Kosta Bodan lasitehtaat ja pääsen askeleen lähemmäksi haavettani saada vähän edullisemmin Limelight-paikkalautasia.

Kommentare:

 1. Mahtavia tuollaiset vanhat kunnostetut talot.

  AntwortenLöschen
 2. Tuolta verannalta olisi mukava astua ovesta sisään. Mielikuvitus alkoi laukata kun mietin miten "fyysikko/hienomekaanikko/biologi/etnologi/kankaankutoja/savenvalaja/hopeakorujentekijä/taidemaalari-" on satutalonsa sisustanut.
  Kiva, että saitte kyläilyn järjestettyä. Menettekö autolla shoppailujasi ajatellen (mahtuu enemmän lautasia).

  AntwortenLöschen
 3. Hannele: noita talon "pitsejä" on tietääkseni kuvattu johonkin valokuvateokseen vanhoista taloista.
  Heljä: ISO auto on mukana, mahtuu paljon lautasia ja muutakin mukaan. Ikean pääpaikkakin on siellä lähistöllä, joten sinnekin voidaan poiketa.

  AntwortenLöschen
 4. Vai keksi muutkin nukkua olohuoneen lattialla teltassa. Mieheni ja tyttäreni nukkuivat yhtenä kesänä myös samoin. Heillä oli mennyt auto matkalla rikki ja tulivat perille vasta neljän aikaan yöllä. Koska silloin ei enää viitsi tuulettaa makuuksia, laittoivat he teltan pystyyn. - Talo näyttää todella satutalolta. Mukavaa oleskelua siellä.

  AntwortenLöschen
 5. Kivan näköinen talo ja taitava pariskunta! Kuulostaa hauskalta tuo teltassa nukkuminen. Pitäisiköhän kokeilla?
  Hauskaa Smoolanninmatkaa! Sinne minäkin joskus haluaisin, katsomaan Kalmarin linnaa.

  AntwortenLöschen
 6. Heljä: piti vielä sanoa, että voinhan mä sitten ottaa kuvia sisustuksesta. Noi ammatit sanoo, mitä kaikkea nuo ihmiset taitaa. Jos menisin ohjelmaan Who wants to be a millionaire, ottaisin se miehen puhelinjokeriksi, mutta se ei kyllä toisalta onnistuisi, kun se ei välttämättä vastaa aina puhelimeen eikä taatusti tiedä, mikä se sellainen ohjelma on.
  Sira: satumaiselta näyttää ja siellä on takuulla satumainen tunnelma

  AntwortenLöschen
 7. PS: Onko paikkalautanen sama kuin katelautanen?

  AntwortenLöschen
 8. Oli ihan pakko tarkistaa netin ihmeellisestä maailmasta, mikä ihme on etnologi :D.
  Olen taas viisaampi ;-), kiitos blogiystävien!

  AntwortenLöschen
 9. Ihana matka varmasti tiedossa. Ja sitten vielä ne lautasetkin.. oih ja voih. (ähkii täällä kateellisena).

  AntwortenLöschen
 10. Ennen jaksettiin paneutua noiden pitsikoristeiden väkertämiseen. Ne kyllä jo hieman tekevät tuloaan markkinoille jälleen.

  Hopeakorujen tekijä on minulle kova sana;-) En voi koskaan ohittaa taottua, hopeista rannekorua...sellaista, jossa näkyy käden jälki.

  AntwortenLöschen
 11. Voi mikä ihanuus! Olipa se pitkään tyhjillään, olikohan suurempia vaurioita tullut? Kiva nähdä taloa tarkemmin sitten kesällä :)

  AntwortenLöschen
 12. Ihana paikka. Ja telttailu tietenkin ihanaa vaikka olohuoneessa. Harrastin sitä lapsena, tosin telttaa ei ollut, mutta muuten sain joskus nukkua lattialla aivan kuin olisin ollut retkellä.

  AntwortenLöschen
 13. Oi ihanuus mikä kesämökki!!!!! Näyttää täydellisen idylliseltä. Odotan innolla kuvia heinäkuun reissultanne jo nyt!! :)

  AntwortenLöschen
 14. Sauerkraut: kiitos suomen kielen kurssista: katelautanen ja Smoolanti oli taas unohtuneet
  Natjale: olisinhan mä voinut kirjoittaa kansatieteilijä, mutta kun halusin näyttää fiksulta
  Kirlah: on tosi kiva piipahtaa Ruotsiin piiiitkästä aikaa
  Leena: mun kotipaikkakunnalla toi talo olisi varmaan jo vuosikymmeniä sitten purettu. Kamalia virheitä on tehty Suomessa vanhojen talojen kanssa.
  Susadim: yksi talon nurkka oli romahtanut alas, mutta saivat sen nostettua ja laitettua tueksi kiveä. Onhan siinä ollut korjaamista, mutta ehkä vähemmän kuin luulisi, kun tietää, että 1930-luvulta asti ollut tyhjänä. Sähköt oli tietenkin pois ja vesi samoin. Luulen, että naapurit on kiitollisia, että saksalaispari on kunnostanut sen noin hienoksi.
  kato nyt tätäkin: kyllähän minäkin lapsena rakentelin äidin räsymatoista telttoja vaikka minne.

  AntwortenLöschen
 15. MaaMaa: eikös olekin ihana!

  AntwortenLöschen
 16. Ihana talo. Muistuttaa enemmän näitä Pohjanlahden tämän puoleisia rakennuksia, värin ja koristeiden puolesta on melkein kuin sukulaisteni saarimökki.
  Odotan innolla sisäkuvia. Jännä nähdä, mitä taidemaalari/hopeakorujentekijä/savenvalaja/kankaankutoja/etnologi/biologi/hienomekaanikko/fyysikko-pariskunta on aikaansaanut. (Tässä yhteydessä nimen omaan tämä järjestys).

  AntwortenLöschen
 17. Clarissa: mikäs sekajärjestys tuo on??? Huh, kaikki odottaa sisäkuvia enkä edes tiedä, onko niillä siellä vielä muuta kuin pari patjaa ja jakkaraa. No heinäkuussa nähdään.

  AntwortenLöschen
 18. Vanhat talot ovat tosi kivoja! Meidän mökkimme on Porin saaristossa oleva tila, päärakennus on 1800-luvulta. Siinä on kyllä remontoimista. Viime kesänä poistimme 60-luvun pinkopahvit eteishuoneen seinistä. Alta paljastui kaunis hirsiseinä, jonka kuitenkin jouduimme lämpötaloudellisista syistä peittämään levyillä.

  Suosittelen Kostaa ja Bodaa, sinulle ne varmasti ovat antoisia! Olen käynyt useasti molemmissa paikoissa. Myös Emmaboda ja Orrefors ovat mielenkiintoisia lasitehdaspaikkakuntia.

  AntwortenLöschen
 19. Tuure: onpa harmi, ettei hirsiä voi jättää näkyviin. Varmaan me kaikki lasitehtaat siellä Smoolannissa kolutaan.

  AntwortenLöschen
 20. Taidemaalari/hopeakorujentekijä/savenvalaja/kankaankutoja-pariskunnan pari patjaa ja jakkaraakin ovat varmaan omaa luokkaansa. Odotan edelleen innolla heinäkuista raporttia.

  AntwortenLöschen
 21. Meidan pitaa varmaan laittaa teltta keittioon! :)
  Torakoita on kuulemma.
  Ja ihan normaalia...siivosin tanaan keittion - jalleen kerran ja sprayta peraan. Katsotaan onko vaikutusta...

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 22. BLOGitse: kyllä ne torakat sinne telttaankin löytää. Luin netistä, että pitää kaikki ruokatavarat pitää kannellisissa purkeissa ja kaikki kaupan pahvipakkaukset heittää heti pois,kun niissä saattaa olla torakan munia. Borax-jauhoa ne suosittelee netissä, sitä saat varmaan Suomesta, jos ne ei sitä siellä tunne. Siinä sulle nyt teema väitöskirjaan "Miten päästä irti torakoista?".

  AntwortenLöschen
 23. Hei oikeesti ei kiinnosta yhtaan moiset otokat.
  Jalleen kerran. Luulin Egyptin olleen vaikean mutta kylla taalla kaikki on ollut monta kertaa hankalampaa.
  En voinut kuvitella, etta taalla, lahempana Eurooppaa, olisi yhta takapajuista.
  Ulkokuori pettaa. Moni talo paalta kaunis.
  Toisaalta. Ihminen on sopeutuvainen. Ehka, tai siis kun on 'pakko', tahankin tottuu...
  Nyt on vaan ollut paljon kerralla mihin tottua. Aika nayttaa...
  Tapaamme omistajan perjantaina. Silloin keskustellaan otokoista ja aika monesta muustakin asiasta...

  BLOGitse

  AntwortenLöschen
 24. Ihana kuisti. Mielenkiinnolla odotan kuvia sisältä...

  AntwortenLöschen
 25. Ette sitten vaihtaneet majapaikkoja Uuteen Seelantiin B:n pariskunnan kämppään siksi aikaa kun he mökkeilevät Smålannissa? ;-)

  Onkohan tällä etnologi/fyysikko/hienomekaanikko/biologi/kankaankutoja/savenvalaja/hopeakorujentekijä/taidemaalari -pariskunnalla varauskirja vieraiden varalle? :) (Huom järjestys!)

  AntwortenLöschen