Dienstag, 29. Juni 2010

Pikkuparatiisini

Kun ulkona porottaa aurinko pilvettömältä taivaalta ja lämpömittari näyttää +33°C varjossa, ei auta muu kuin istahtaa pihan varjoisimpaan nurkkaan, ihailla raunioyrtin sinisiä kukkia ja taustalla olevia melkein kypsiä kirsikoita ja lukea niin jännittävää kirjaa, ettei ole välillä edes tarvetta lähteä hakemaan blogeista jännitystä.


Sunnuntaina katsottiin ystävien kanssa, miten "meikäläiset" voittivat jalkapallossa Englannin 4-1. Allumies oli paistanut jo lauantaina provencelaisen reseptin mukaan herkullisen kakun tuoreista aprikooseista. Vähän tumma siitä reunasta tuli, kun oli vähän liikaa keskittynyt Wimbledoniin ja kakku meinasi unohtua, mutta hyvää oli ja vieraat halusivat reseptin. Nuo mehiläiset siinä päällä on laventelin kukkia omasta pihasta, siis laventelin suhteen ollaan omavaraisia.

Hellettä on luvassa tänäänkin ja loppuviikoksi jopa +37°C. On hyvä syy laiskotella ja jatkaa Lapsi 44:n lukemista.

EDIT: Yleisön pyynnöstä aprikoosipiirakan resepti:
Voitele pyöreä piirakkavuoka 30cm

½ luomusitruuna
200g vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
100g kylmää voita
1 keltuainen
250ml ranskankermaa*
800g tuoreita aprikooseja
6-8 laventelin oksaa kukkineen
2 rkl (laventeli) hunajaa (+ 2rkl jos teet kastikkeen*)
2 rkl voita
2 rkl pinjansiemeniä
1 muna

Raasta sitruunankuori ja sekoita se jauhojen, sokerin, suolan, pilkotun kylmän voin ,keltuaisen ja ruokalusikallisen ranskankermaa kanssa nopeasti taikinaksi. Kauli taikina kahden muovifolion välissä ohueksi levyksi, laita se vuokaan ja sitten vuoka puoleksi tunniksi pakastimeen.
Pese aprikoosit, halkaise ja poista kivi. Huuhtele laventeli, leikkaa kukat erikseen ja pilko lehdet pieneksi.
Sulata 2 rkl voita pannulla, lisää joukkoo 2 rkl hunajaa ja pilkottu laventeli ja kypsennä siinä aprikooseja ilman kantta miedolla lämmöllä 3 min , käännä ja paista vielä 3 min. toiselta puolelta. Anna jäähtyä. Paahda pinjansiemenet pannulla ja pilko ne pieneksi.
Ota vuoka pakastimesta ja esipaista pohjaa +220C noin 15 min.
Sekoita muna, hienonnetut pinjansiemenet ja 1 rkl ranskankermaa. Levitä massa esipaistetun taikinan päälle. Lado aprikoosit päälle ja laventelin kukat väleihin. Paista 20 min.

*pari ruokalusikallista riittää, jos et halua tarjoilla piirakkaa kastikkeen kanssa, joka tehdään ranskankermasta ja kahdesta ruokalusikallisesta hunajaa. Me jätimme kastikkeen pois.

19 Kommentare:

  1. Mikä ihmeen jalkapallo? Lumimies kertoi, että jotain outoa oli Berliinissä, sillä ruuhkaa ja juoppoja piisasi...ihmetteli kovin.

    Meillä talvehti laventeli yhden vuoden maassa. Siis talven yli. Nykyään ostan sen valmiina taimena ja laitan ruukkuun ja istuta sitten myöhäsuvesta maahan, josko ihme tapahtuisi.

    Tännekin luvattu ennätyskuumaa. Hirvittää Olgan takia, enkä itsekään kykene mihinkään helteessä. Ja koko aika alasti, sillä muuten ei voi. Onneksi meille ei ole suvella näkyvyyttä kadulta kuin etupihalle.

    Pitkää, kuumaa viikkoa - varjon suojissa!

    AntwortenLöschen
  2. Ja minä ajattelin jaksaa lähteä shoppailemaan, kun pitkästä aikaa on arkivapaata. Katsotaan, kuinka käy...

    AntwortenLöschen
  3. Vaarin!
    Se, etta teilla on helletta ja taalla ei paista edes aurinko!
    No, toivottavasti mollukka jossain vaiheessa vaivautuu loistamaan silla tanaan olisi hyva paiva kayda ruskistusuimakaynnilla...
    Mukavaa tiistaita!

    BLOGitse

    AntwortenLöschen
  4. Johon tulee nälkä kun katselee tuollaisia kuvia! Toivottavasti tänne tulee edes pieni häivähdys luvatuista helteistä - Leena L: olen nyt niin paljon pohjoisempana kuin sinä, joten tänne saan toivoa hieman hellettä!

    Minulla talvehti viime vuonna kaksi kolmesta laventelista; istutin ne ruukusta maahan yrttipenkkiin ja peitin hyvin. Rakastan laventelia, sen väriä ja tuoksua.

    Mukavaa viikkoa!

    AntwortenLöschen
  5. Mukavia helteitä sinne :) toivottavasti meidänkin sää pian lämpenee!

    AntwortenLöschen
  6. Että laulava leipuri? No nauti sinä nyt valmiista herkuista, minä ryhdyn imuroimaan, pesemään lattioita ja leipomaan feta-pinaatti piirakkaa. Vieras tulee...uuups, ihan pian!

    AntwortenLöschen
  7. Leena: Jalkapallo, etkö tunne? Se on sellainen peli, jossa 22 miestä juoksee pallon perässä ja lopuksi saksalaiset voittaa. Näin sanoi aikanaan englantilainen pelaaja Gary Lineker.
    kato nyt tätäkin: tällaisella helteellä kaupungille, huh!
    BLOGitse: no kyllä sitä meilläkin saa joskus olla kunnon kesä :-)
    Helena: ei ne laventelit kai ihan vaikeita talvehdittavia ole, meillä ainakin elävät peittämättäkin talven yli. Kivaa viikkoa sullekin, ilmeisesti selvisit hyvin bussimatkasta.
    Tuure: jos saadaan +37C, niin lähetän muutaman asteen Suomeen
    Susadim: fetapiirakkaa, njam, tuli vesi kielelle, kun tekis sauvakävelyn perään mieli jotain suolasta. Meidän leipuri laulaa tietysti (myös) leipoessaan tai ainakin viheltää.

    AntwortenLöschen
  8. Huh hellettä! Ei saisi tietenkään valittaa, mutta aina ei voi valita, missä hellesäästä nauttii. Eilen olin "taksikuskina" liikenteessä ja se oli vain yhtä kärsimystä. Tänään kävin jo kahdeksan aikaa päivittäisellä aamu-uinnilla. Hyvä niin, iltapäivällä ei huvita uida aurinkorasvaisessa, hyvin lämmenneessä vedessä. Tällä kelillä järkevin vaihtoehto on todellakin kirja ja varjo, mutta iltapäivällä on vielä yksi ajokeikka.

    AntwortenLöschen
  9. Kasselin kyyhky: onko teillä järvi vai käytkö jossain maauimalassa? Kateellisena kuuntelin eilen Wörthseen järvellä asuvan ystäväni raporttia, miten he aamuisin naisporukalla sauvakävelevät järvelle, uivat ja sitten syövät yhdessä aamupalan siellä. Meillä on lähellä vain stadionin uimala tai 10km päässä Baggersee, joka on tällaisella säällä täpötäynnä.

    AntwortenLöschen
  10. Me asumme onneksi 300 metrin päässä maauimalasta. Ostan joka kesä kausikortin. Tosin näillä keleillä uimaan kannattaa mennä vain aamusella. Onneksi meidän puutarha on varjoisa.

    AntwortenLöschen
  11. Täällä on sellaiset 25°, minulle sopivin kesäsää. Aamupäivällä jopa innostuin kummasti putsaamaan hiukan kukkapenkkejäni. Iltapäivällä teen kuten sinä, istun ulkona ja luen ja ihailen raunioyrtin kukkia (jos vähän kurkottelen lukupaikaltani) ja pienen pieniä kirsikan alkuja, jotka lupaavat aikamoista satoa tänä kesänä.
    Jännittävä kirja sinulla on näköjään meneillään. Mr.Clarissalle ostin keväällä Owen Matthewsin Stalinin lapset, joka oli kuulemma hyvä. Tuossa olisi toinen vastaava. Stalinin lapset on minulla pian lukuvuorossa.
    Hyvä, että Allumies osaa leipoa gourmand-puolisolleen noin herkullisia kakkuja.Jäikö muille?

    AntwortenLöschen
  12. Clarissa: minä päätin sauvakävellä Stadtwaldissa 1,5 tuntia ja jättää rikkaruohot rauhaan. Kakusta jäi palanen pätkisvarkaan äidille, halusi heti reseptin ja poimi laventelia mukaan. Stalinin lapset on varmaan mielenkiintoinen, olen lukenut vain Stalinin lehmät (hihi, onpas hyvä vitsi), joka oli kanssa kiva, vaikka Puhdistuksesta pidin enemmän.

    AntwortenLöschen
  13. Tuon aprikoosikakun resepti kiinnostaisi kovasti!
    T. G.H. S-berg

    AntwortenLöschen
  14. S-berg: kunhan tuo helle loppuu, niin jos sitten jaksais kääntää sen suomeksi

    AntwortenLöschen
  15. Huh sielläkin on kuuma!! 37astetta on jo melkein liikaa ... ;)

    Namin näköinen kakku, ja varmasti parempi jalkapallo-naposteltava, kuin tavanomaiset rasvaiset sipsit tms. ...

    Kannustin Saksaa täysillä, vaikka kävikin sääliksi se englannin ilmselvä maali, jota ei hyväksytty.

    AntwortenLöschen
  16. MaaMaa: onneksi saksalaiset kuitenkin voitti niin ylivoimaisesti, ettei jäänyt sen yhden maalin varaan. Sitäpaitsi tämä oli nyt sitten kompensaatio tunnettuun Wembley-maaliin vuodelta 1966, jolloin englantilaisille annettiin yksi maali, joka ei ollut maali.

    AntwortenLöschen
  17. Ihana pieni paratiisi sulla (ja ihana Allumies joka leipoo sulle piirakoita!) :) Tuo kirja on hyvä, jännittävä, koukuttava. :)

    AntwortenLöschen
  18. TaiNa: koukkuun olen jäänyt siihen kirjaan

    AntwortenLöschen
  19. Kiitos reseptistä! Sitä tarjotaan tänä kesänä jossain päin Suomea...

    AntwortenLöschen