Samstag, 26. Juni 2010

Postia Kiinasta

Kiinasta tuli postia, kummityttö Nini kiittää paketista. Sen jälkeen kun olin ensimmäisen kerran Kiinassa syyskuussa 2001, päätin ottaa Plan Internationalin kautta kiinalaisen kummitytön. Nimenomaan tytön. Kuten kirjeestä voitte itse lukea, hän kiittää minua (tai siis hänen isänsä kirjoittaa) lähettämistäni mukista, t-paidasta ja sukista.


Nini on 12v ja asuu maaseudulla sellaisessa paikassa, että en ole sitä vielä kartalta löytänyt. Hänellä on useita sisaruksia, mikä vähän ihmetyttää, kun tuntee Kiinan yhden lapsen politiikan, mutta maalla on vähän eri lait kuin kaupungissa. Myös kaupungissa rikkaat kiinalaiset pystyvät helposti maksamaan sakot toisesta lapsesta, mutta Ninin perhe ei ole rikas. He asuvat maalla ja heillä on muutama vuohi. Plan kustansi kylään muutama vuosi sitten kaivon.


Tiesitkö että...

* 60 miljoonalta tytöltä on evätty pääsy kouluun
* Poikia pidetään edelleen useassa maassa tärkeämpinä. Siksi liian moni tyttö kuolee ennen syntymää
* 90 % alaikäsistä kotiapulaisista on tyttöjä, jotka joutuvat usein alttiiksi seksuaaliselle ja taloudelliselle hyväksikäytölle ja väkivallalle
* Jotkut tytöt naitetaan jopa alle 10-vuotiaina

Köyhyyden kierre voi murtua parantamalla tyttöjen oikeuksia ja antamalla heille samat mahdollisuudet kuin pojille.

PlanKummina autat kummilasta ja hänen yhteisönsä lapsia kasvamaan terveempinä, pääsemään kouluun ja olemaan lapsia. He saavat mahdollisuuden kasvaa aikuisiksi. Säännöllisellä 25€ kuukausittaisella kummimaksulla autat saamaan pysyviä tuloksia aikaan. Yhteydenpito kummilapseen avaa ikkunan kehitysmaan lapsen arkeen.
lähde: http://www.plan.fi/

Kommentare:

 1. Allu, erittäin tärkeä aihe!
  Minullakin on parhaan ystäväni kanssa kmmityttö Ghanasta, jolle saamnme kirjoittaa, mutta Suomen Plan kielsi lahjat vedoten siihen kateuteen, jota ne herättävät muissa kyläläisissä. Sen jälkeen ei ole tuntunut yhtä läheiseltä, sillä oli ihanaa valita Marylle, pienelle tytölle kaikkea kivaa. Poikkeusluvalla olemme saaneet vielä kirjoja jouluna läpi, sillä nehän tlevat silloin koko kylän lasten käyttöön.

  Otin Planiin yhteyttä ja kerroin, että teillä ei ole systeemiä muutettu, mutta vakuuttivat, että kaikki 'yhtenäistävät' käytäntöjään, mihin en ollenkaan uskonut.

  Toivottavasti mahdollismman moni tajuaa otta TYTTÖkummilapsen jostain alikehittyneestä maasta, jossa tytöiltä yritetääne vätä koulunkäynti ja heidät naitetaan vanhoille ukoille about 10 vuotiaina.

  AntwortenLöschen
 2. Joo, niin moni ilman koulutusta ja lukutaitoa, autan nyt yhtä 3-lapsen äitiä läksyissä, joka oppi kirjoittamaan ja lukemaan muutama vuosi sitten, vielä uudella kielellä hänelle (onko kummityttösi mukana, että laitat kuvan tänne?)

  AntwortenLöschen
 3. Ruohontason toimintaa joka auttaa! Me olemme muksujen kanssa miettineet myös tuohon kummilapsitoimintaan osallistumista. Ehkä olisi aika minullakin sanoista tekoihin...

  AntwortenLöschen
 4. Leena: kyllä täällä toistaiseksi on saanut lähettää pieniä lahjoja ja kerran sain lähettää aika paksun kiinalaisen kirjan, jonka sain kiinaa opiskelevalta kesäapulaiselta töissä.
  Hannele: kiva, että autat. Hyvä kysymys, onko tyttö mukana. Tyttö ei taida edes tietää, mitä internet on.
  Kasselin kyyhky: ei tuo nyt mikään kamala summa ole, kun vuodessa maksan 300 EUR, josta saan verotuksessa 40% takaisin eli 180 EUR menee minulta. Sullehan se olisi kiva projekti, kun lapsesi voisivat kirjoittaa ne kirjeet. Mun pitää aina vähän miettiä, mikä kiinnostaa tuollaista pikkutyttöä, tuskin minun elämäni.

  AntwortenLöschen
 5. Tyttöjen koulutus on tärkeää kuten Leena Lumi tuossa sanoo. Minullakin on 11-vuotias kummityttö (intiaani) Perussa, World Visionin kautta. Sinne saa lähettää pikkulahjoja ja olen lähettänyt vihkoja, lehtiöitä, kyniä, kiiltokuvia, hiuspampuloita ja palapelin sekä kortteja Suomesta. Vähän vaikeaa on kirjoittaa ja kertoa jotain, jonka lapsi siellä ymmärtäisi. Olen saanut vastalahjaksi itsetehtyjä kirjamerkkejä.

  Ai teillä saa tuon vähentää verotuksessa? Musta tuntuu, että meillä Suomessa tämä summa (25 e/kk) on liian pieni tähän.

  AntwortenLöschen
 6. PS. onko sulla Allu mahdollisuutta käydä tutustumassa kummitytön kylään ja tavata häntä? Siis Planin kautta. World Visionilla on sellainen mahdollisuus, mutta en tiedä, pääsenkö koskaan käymään siellä Cuscossa, millä alueella tuo projekti toimii.

  AntwortenLöschen
 7. Helena: minä olen saanut itsetehtyjä kengän pohjallisia. Teoriassa voi ilman muuta käydä kummilapsen luona, mutta matkustaminen jonnekin Kiinan perukoille maaseudulle ei onnistuisi ilman kiinalaista opasta. Onhan meillä hyviä kiinalaisia ystäviä, mutta tuskin sittenkään tulee lähdettyä. Täällä saa tosiaan laittaa kaikki lahjoitukset hyväntekeväisyyteen veroilmoitukseen. Tuo summa on peanuts, me annetaan suuret summat Terre des Hommes-järjestölle, ne menee myös maailman lasten hyväksi.

  AntwortenLöschen
 8. Koulutus on ainoa tie päästä pois köyhyyden kierteestä.Hyvä,että on sellaisia auttajia kuin sinä:-) Mulla ei ole kaukaista kummilasta,mutta olen tavallani adoptoinut etiopialaisen perheen,jota autan kaikenlaisissa asioissa.

  AntwortenLöschen
 9. Meilläkin on olut kummityttö World visionin kautta Perussa, ihan samoin kuin Helenallakin. Sinne todellakin saa lähettää pikkulahjoja, mutta muistelen, että oli toivottu järjestön kautta, että lahjat eivät olisi mitään valtavia juuri sen vuoksi, etteivät ne herättäisi kateutta toisissa.

  Muistelen vielä mainitun sellaistakin, että jos esim. jouluna lähettää monta pakettia, saattaa järjestö antaakin osan sellaisille lapsille, jotka eivät koskaan saa mitään paketteja kummeiltaan. mielestäni hyvä juttu, jos on kovin valtavasti jollekin tulossa paketteja. Itse asiassa muistelen vielä, että nimenomaan jouluksi oli toivottukin jotain lahjaa, siis jotain pientä. tuollaisia samanlaisia lahjoja olen itsekin laittanut kuten Helena.

  En enää kirjoita kirjeitä sinne, sillä postin kulku kestää monta kuukaiutta enkä koskaan saanut muita vastauksia kuin joulukortin. olisi ollut mukava kirjoitella kirjeitä ihan vuoron perään, mutta hankalaa.

  AntwortenLöschen
 10. Meillä on ollut parisenkymmentä vuotta kummilapsia Suomen Lähetysseuran kautta, ensin tyttövauva Tansaniassa, aluksi orpokodissa, jossa tuimme häntä ja hänen teini-ikäistä sukulaistyttöään, joka koulunkäynnin ohella opetteli hänen hoitajakseen. Myöhemmin he palasivat kotikyläänsä, jossa tukiohjelma jatkui vielä joitain vuosia.
  V. -95 kävin jättämässä osan sydäntäni Etiopiaan, ja sen jälkeen kummilapset ovat sitten olleetkin sieltä ;-) Ensimmäinen oli poika Hosainan kuurojenkoulussa, sen jälkeen aids-orpo tyttö Dessiessä. Hän on jo kasvanut ulos varsinaisesta kummiohjelmasta ja opiskelee ekoturismia yliopistossa, mutta olemme luvanneet jatkaa tukemista, kunnes hän valmistuu.

  Kummimaksu (jota ei saa vähentää verotuksesta) on 25 e. Maksu vaihtelee kohdemaittain.
  Lisäksi olemme joskus lähettäneet kummilapsirahaston kautta muutakin rahaa "korvamerkittynä" johonkin tiettyyn kohteeseen tai tarkoitukseen.

  Olemme myös epävirallisesti tukeneet muutamia tuttavien tuttuja opiskelijoita, jotta he ovat päässeet leivän reunaan kiinni ja pystyneet puolestaan huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan.

  Pikku kummilapsilta on tullut meille piirustuksia, kortteja ja kirjeitä, ja tältä nykyiseltä tytöltä erään lähetin mukana kerran savinen kahvikannukin. Tuoja oli varmaan ilahtunut hänen lahjavalinnastaan... ;-)

  Etiopiaan päin toivotaan tällä hetkellä lähetettäväksi vain A4-kirjekuoreen mahtuvia lahjoja.

  "Kummittelu" jatkuu meillä jo toisessa polvessa - pojan perheellä on Dessiessä kummipoika.

  AntwortenLöschen
 11. Yaelian: se apusi etiopilaiselle perheelle on aivan yhtä tärkeää. Meillä on täällä tunisialaisrouva, joka tarvitsee usein apua, kun ei osaa kirjoittaa saksaa.
  Kirlah: minäkin olen joskus miettinyt, että mitäs ne kylän muut lapset ajattelee, jos näkevät mun kummilapsen lahjoja. Jouluksi en lähetä mitään, kun kiinalaiset ei juhli joulua.
  Anjakar: voi kun olettekin aktiivisesti mukana kummitoiminnassa, hieno juttu.

  AntwortenLöschen
 12. (siksi ei kannattaisi kuvaa laittaa)

  AntwortenLöschen
 13. Onkohan tämä teille tuttu
  http://www.naistenpankki.fi ?

  Minusta tämäkin on hieno idea. Luottotappioita ei ole kuulemma tullut lainkaan! :-)

  AntwortenLöschen
 14. Tärkeästä asiasta kirjoitit. Kaikkien meidän pitäisi auttaa ainakin jollain tapaa. Tämäkin "pieni" asia on hieno eikä vaikea toteuttaa. Lankaa löytyy joka kodista: http://www.tuppurainen.fi/blogit/category/nuttu/

  AntwortenLöschen
 15. Anjakar: nyt vasta huomasin tuon kommentin. Enpä ole ennen kuullut Naistenpankista, mutta en muutenkaan lahjoita Suomen kautta, kun saan Saksassa vähentään verotuksessa. Hihi, luottotappiot on tuttu asia, on vuosikymmenien kokemus niiden estämisessä.
  Clarissa: oletkos nututtanut?

  AntwortenLöschen
 16. En ole, mutta tuo ohje on ollut tallessa jo pitemmän aikaa. Huono omatunto siitä.
  Jotenkin olemme mekin yrittäneet auttaa, esim. joulun aikaan olemme antaneet toisenlaisen lahjan lapsillemme eli lahjoittaneet vuohen Afrikkaan, eläimen saaja myös koulutetaan sen hoitoon jne. Pieniä asioita meille, elintärkeitä heille.

  AntwortenLöschen