Montag, 30. August 2010

Pikku naisten isä

Sisar hento valkoisen hommien lisäksi olen tässä ehtinyt lukea Geraldine Brooksin (johon tutustuin Leenan blogin ja Kirjan kansan kautta) Mr.March (saksaksi Auf freiem Feld), jota ei ilmeisesti ole vielä käännetty suomeksi, vaikka Brooks sai siitä Pulitzer-palkinnon jo vuonna 2006. Kukahan meistä (naisista) ei olisi lukenut Louisa May Alcottin Pikku naisia? Kirja on nykyaikanakin ilmeisesti suosittu, sillä ainakin meidän heinäkuiset tyttövieraamme (9 ja 12) tunsivat sen myös.
Brooksin kirjan päähenkilö on Pikku naisten isä Mr. March, joka on sotimassa Amerikan sisällissodassa. Kirja on isä-Marchin tekstiä minä-muodossa, osittain kirjeinä kotiin vaimolle. Pikku naisia-kirjassa on kuulemma paljon Alcottin omaelämäkertaisia piirteitä ja Brooks on käyttänyt Alcottin isää mallina Mr.Marchin roolissa. Materiaalina hänellä on ollut historiallisia lähteitä, Amos Bronson Alcottin päiväkirjoja ja Louisa Alcottin romaaneja.
Mr. March, Jumalaa pelkäävä kunnon yankee ja pasifisti on velvollisuuden tunnosta lähtenyt mukaan sotaan ja kokee sodan kauhut ja yllättäen myös toisen rakkauden. Minä pidän tällaisista kirjoista, joissa on faktaa ja fiktiota ja kivasti Brooks on yhdistänyt tarinansa Alcottin pidettyyn teokseen. Sodan julmuus ja orjien kohtalo tulee enemmän kuin hyvin esille.
Englanninkielisessä ja saksankielisessä painoksessa on täysin erilaiset kansikuvat, mutta minusta ihan onnistuneet molemmissa.


Taidanpa lähteä kirjakauppaan ostamaan Brooksin muutkin kirjat eli Year of Wonders (Pesttuch), joka kertoo 1600-luvun ruttokaudesta Englannissa ja Nine Parts of Desire, joka kertoo musliminaisista.

Kommentare:

 1. Suurkiitos tästä esittelystä! Ihan uusi kirja minulle. Rakastin Pikku Naisia, pidin tavattomasti Kirjan kansasta. Luen mielelläni englanniksi, joten taidanpa hankkia käsiini jossain välissä syksyä.

  Voimia sisar hento valkoisena olemiseen!

  AntwortenLöschen
 2. Mielenkiintoinen kirja, tuon tyyppisistä minäkin pidän, faktaa ja fiktiota yhdistettynä.
  Kyllä, molemmat kannet ovat hyviä, mutta jotenkin tuo MR.March vie voiton.

  Täytän tuolla juuri parasta aikaa The Reader's Journal-kirjaani tietoja ja ajatuksiani teoksista joita olen lukenut viime aikoina. Pitäisikö minun nyt laittaa muistiin nuo mainitsemasi kirjat A Room OF One's Own- sivuille "where we record books we would like to add to our personal library":-)

  AntwortenLöschen
 3. Voi että miten paljon onkaan uusia mielenkiintoisia kirjoja. Kiitos myös Leenan, joka esittelee niitä blogissaan.
  Pikku Naisia kuului minunkin suosikkikirjoihin, juonta en osaisi enää tarkkaan kertoa.

  Meillä on täällä toisin päin eli mies toimii hoitajana. Olen ollut koko elokuun sairaslomalla ja leikkaus on torstaina. Minulla polvi. Vanha vaiva, joka paheni kesälomalla mökkimaisemissa.

  Terveisiä "kohtalotoverilleni"!

  AntwortenLöschen
 4. lumiomena: kiitos, voimia kyllä tarvitaan, mutta tänään enemmän talkkarin kuin sairaanhoitajan hommiin. Tietysti juuri nyt suihku menee tukkeeseen ja lamppu rikki.
  Clarissa: kyllä mäkin enemmän Mr.Marchin kannesta pidin.
  Marjatta: kokemusta on täällä polvileikkauksestakin, niitä aikoja en tykkää ajatella, kun kuskasin miestä varmaan kolme kuukautta töihin, sitten itse työpaikalle, töiden jälkeen taas häntä hakemaan. Polvi on kyllä onneksi toiminut ihmeen hyvin, vaikka siinä oli kaikki rikki mitä olla voi, muistoja käsipalloilijan urasta. Kielsin sitten käsipallon pelaamisen, nyt pitäis kai kieltää pyöräilykin.
  Eeva: kävinkin jo oikein venäjäksi kiittämässä♥

  AntwortenLöschen
 5. Marchilla näkyykin olevan monta mielenkiintoista kirjaa:-)

  AntwortenLöschen
 6. Yaelian: kaikki erilaisia ja kaikki kiinnostavia

  AntwortenLöschen
 7. No minä en ole viime päivinä höpöttänyt kuin Lousa M. Alcottista ja Pikku naisista, sillä Saran kirjoissa sai valita vain parhaan KOTIMAISEN tyttökirjan...,joten sattuipa. Ja toisekseen, olen syvästi ihmetellyt, miksi Brooksia ei suommenneta. Tulen kohta takuulla oikeesti hulluksi!!!Onpa hän valinnut jännän tarinan, jonka langat vievät lukijaa moneen. Nyt minun tuskani saada lisää Brooksia vain kasvoi...,mutta hyvää viikkoa silti Sisar Hento Valkoiselle!

  AntwortenLöschen
 8. Olen - tietysti - lukenut Pikku Naisia, mutta minulla on niihin viha-rakkaus -suhde, sillä en käsittänyt miten ihmiset jaksoivat olla niin kilttejä ja nöyriä!

  Kun ehtisi tuon Kirjan kansan lukea tänä syksynä.

  Oletko Allu vanhan hyvän ajan talkkari vaiko sellainen huoltoyhtiö? :)

  AntwortenLöschen
 9. Leena: no minuakin ihmetytti, ettei tuota ole käännetty suomeksi
  Helena: vanhanajan kunnon talkkari, multa voi hakea vara-avaimen, jos avain on hukkunut ja saan tukkoon menneen viemärin auki jne jne. Oli ne kovin kilttejä siinä Alcottin kirjassa, mutta tuossa Brooksin kirjassa tuleejonkin verran ilmi, että ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää.

  AntwortenLöschen