Donnerstag, 19. August 2010

Wesele = häät

Wesele on puolaa ja tarkoittaa häitä ja oikein puolalaiset olivatkin kummipojan häät. Onneksi oli kuitenkin oikein kivoja suomalaisiakin häävieraita, sillä puolan kielen taitomme on lähinnä rajoitettu tuohon wesele-sanaan ja senkin osaamme vain sattumalta, kun olimme Krakovassa Wesele-nimisessä ravintolassa.
Häitä juhlittiin maaseudulla, noin 80 km Krakovasta ja siinä huomasi jo suuren eron Krakovaan. Siellä ei enää niin helposti löytynytkään englantia taitavia ihmisiä ja edellisiltana saapuneilla suomalaisilla oli ollut ruokaa ja juomia tilatessa kovasti kommunikaatiovaikeuksia tarjoilijoiden kanssa.
Tilaisuudessa oli koko ajan ammattivalokuvaaja ja videokuvaaja mukana enkä ottanut kovinkaan monta kuvaa, koska saan aikanaan niitä kunnon kuvia.
Kirkko oli tunnettu pyhiinvaelluskirkko, jota netistä katsoessa luulin aidoksi vanhaksi, mutta se osoittautuikin meille aika kitschiksi, seinillä mm. maalauksia herra Wojtylasta, mutta ei se muita varmaan häirinnyt. Puolalaiset palvovat Mariaa ja palvovat Wojtylaa ja heille se on tärkeä paikka ja sehän tässä oli perheelle tärkeintä eikä mikään taidehistoria.

Morsiamen isä talutti kauniin tyttärensä alttarille.
Hääseremonia kesti kokonaisen tunnin, se oli siis koko messu ja pelkästään puolaksi. Se vähän ihmetytti meitä suomalaisia, ettei (kohteliaisuudesta ulkomaalaisia häävieraita ja sulhasta kohtaan) sanottu yhtään sanaa  englanniksi. Sulhanen joutui sanomaan aika pitkän vihkivalan puolan kielellä ja kärsi kovasti vokaalien puutteesta, mutta hyvin hän selvisi tekstistä, ainakin meistä suomalaisista ne konsonanttipainotteiset sanat kuulostivat täysin puolalta.

Tässä vihkipari poistumassa kirkosta.

Hääpäivänä oli todella kaunis ilma ja me kun olemme ulkoilmaihmisiä ja syömme kotonakin _aina_ ulkona terassilla, jos vain sää sallii, harmittelimme vähän, että kirkosta tultaessa siirryttiin heti sisätiloihin, kun hotellilla oli kaunis piha nurmikkoineen ja vesiputouksineen ja siinä olisi ollut kiva nauttia maljat vihkiparin kunniaksi ja vaikka syödä vähän fingerfood. Meille tuotiin sitten heti pöytään samalla lautasella kalaa, kanaa, nautaa, sikaa ja kun ne oli syöty, tuli illan mittaan jatkuvasti kaikkea pientä syötävää. Puolalaisissa häissä on tärkeää, että ruokaa on paljon.
Juomana oli vodkaa, vodkaa ja vodkaa. Olin siitä toki ennenkin kuullut, mutta en ollut ottanut ihan täydestä. Me istuimme kymmenen hengen pöydässä ja siihen laitettiin heti kaksi pulloa vodkaa jäihin ja käytiin jatkuvasti tarkastamassa, onko vielä tarpeeksi vodkaa. Vodka ei ole siellä mikään ruokaryyppy niinkuin meillä, vaan se on koko illan juoma eikä sitä sitten edes laimenneta.  Minä join ruuan päälle 2cl, Allumies 4cl ja loput meni kokeneiden puolalaisten ja suomalaisten suihin. Kaadoin aina vettä snapsilasiini, ettei kukaan ehtinyt kaataa sinne vodkaa, oli onneksi sama väri. Minä olisin ollut koomassa, jos olisin juonut niin paljon kuin muut. Puolalaisissa häissä lasketaan yksi pullo vodkaa vierasta kohti! Muuten täytyy kyllä sanoa, että ei siellä kukaan ollut oikein kännissä eli kokemusta juomisesta on.
Todella kiva tapa oli antaa morsiusparia onnitellessa heille pehmolelu. Kaikki noin saadut pehmolelut lahjoitetaan läheiseen lastenkotiin.

Häät alkoivat lauantaina kello 15 ja viimeiset vieraat lähtivät aamulla 6:30. Morsiamen isä oli huolissaan, eikö ollutkaan onnistuneet juhlat, kun niin aikaisin lähtivät. Seuraavana päivänä kahden aikoihin juhlat jatkuivat, mutta me jouduimme lähtemään lentokentälle enkä tiedä, miten kauan sinä päivänä vielä juhlittiin.
Kun saavuimme kirkosta juhlapaikalle, morsiusparin vanhemmat antoivat parille leipää, toivoen, etteivät he koskaan joutuisi näkemään nälkää, suolaa, muistuttamaan, että elämässä saattaa olla vaikeuksiakin, mutta ne on voitettava ja viiniä toivoen, ettei pariskunnalla olisi koskaan jano ja että heidän elämänsä tulisi olemaan täynnä onnea ja terveyttä. Sen jälkeen häävieraat lauloivat onnittelulaulun Sto lat (jota laulettiin sitten illan mittaan useammankin kerran) ja morsiuspari heitti viinilasit lattialle, sirpaleet kun tuottavat onnea. Ruokailun jälkeen alkoi musiikki ja tanssi ja kovasti siellä tanssittiinkin, usein morsiuspari keskellä ja muut häävieraat piirissä ympärillä.
Oli todella mielenkiintoista nähdä puolalaiset häät, kiitos että saimme olla mukana,  A&S♥♥♥

Kommentare:

 1. Ei ainakaan voinut valittaa, että juomapuolessa pihtailtiin.
  Pieni lasi "rakkaa" vodkaa ja minä olisin ollut tillin tallin koko illan.
  Mukava postaus.

  AntwortenLöschen
 2. Oih, ehdinkin juuri Suomessa valittaa, etten ole pitkään aikaan päässyt häihin (vinkkauksena liudalle veljienlapsia..., taisivat salaa pyörittää silmiään, että mitä se ulkomaan täti nyt höpöttää). Kaunis pari, ja oih, kaunis morsiuspuku.
  Siis että tarjolla oli vain vodkaa ja vettä, minäkin olisin ollut tillin tallin. Olisikohan pappi muuten edes osannut englantia?

  AntwortenLöschen
 3. Taas kerran Sinulta Allu oikein mielenkiintoinen postaus. Tuntui siltä, kuin olisin itsekin ollut häissä mukana. Mutta onpa se vodkan juonti siellä tavatonta. No maassa maan tavalla. En olisi voinut juoda kuin saman määrän kuin Sinä. Ei sisäkalut ja pää kestä noita prosentteja.... Hyvää päivän jatkoa!!!

  AntwortenLöschen
 4. Blogien lukeminen avartaa, totta se on.

  Kiitos tästä mielenkiintoisesta hääseremonian ja -juhlien kuvauksesta. Ei kestäisi oma pää votkan juomista.

  AntwortenLöschen
 5. Oi, he ovat niin komea pari!

  Vodka on maan tapa siellä kuten Venäjälläkin. Äitini, 80 vee ja Lumimies nauttivat minunkin osuuteni Valkjärven reissulla;-) Pöydässä ei tosiaankaan ollut edes sitä vaaleanpunaista samppanjaa, jota olin odottanut.

  Papin puhe myös englnanniksi olisi ollut kiva juttu.

  Kerro nuorelle rouvalle, että hänen asunsa on hurmaava!!!

  AntwortenLöschen
 6. Kiitos että mekin pääsimme näkemään vilauksen puolalaisista häistä! Eihän ruoka ja juoma saa juhlista puuttua, mutta onneksi vodka on veden väristä...

  AntwortenLöschen
 7. Olipas mielenkiintoista tosiaan lukea Puolalaisista häistä! Hauskoja perinteita ja tapoja :)
  Tuo vodkanjuonti on kyllä uskomatonta! Samoin Venäjällä ne lipittää sitä lasitolkulla naama pokkana ihan ruokajuomana. Hotellin aamiaisellakin Pietarissa oli tarjolla snapseja - turisteista ei tainut kukaan niitä ottaa... huh!
  Ja on se kumma, ettei ne ole änkyräkännissä tuollaisen juomamäärän jälkeen! Eivät sitten juovu varmasti yhtään mistään! ;)

  Kiitos kun otit meidät näihin häihin mukaan!!

  AntwortenLöschen
 8. Nyt on sitten oltu itse häissäkin. Ihan mukavan tuntuiset olivat. Voi tuota vodkan määrää, mikä olisi "pitänyt" juoda - ei olisi mun pääni kestänyt.

  AntwortenLöschen
 9. Varmasti kivat häät! Mukava päästä seuraamaan edes näin blogin kautta. Puolalaisten ja venäläisten kekkereissä olen ollut sen verran, että tiedän jotta juopuvat hekin, vaan öristä ei eikä jalat kuunaan alta lähde, kenenkään en ole nähnyt oksentelevankaan, siistiä!
  Ei muuten minun miehenikään saanut ymmärrettävänkielistä (edes englanniksi) hääseremoniaa Suomessa, opetteli sanan tahdon ja tökkäsin kylkiluita siinä kohdassa kun se piti sanoa.

  AntwortenLöschen
 10. Vihreätniityt: ei todellakaan pihtailtu ruuassa eikä vodkassa
  kato nyt tätäkin: minuakin on harmittanut, kun niin monet on menneet ihan vain hiljaa naimisiin eikä olla päästy häihin. En tiedä, osasiko pappi englantia, mutta olisi ollut yli 20v aikaa opetella.
  Maija: on se hyvä, ettei meillä ole noita snapsiongelmia, mulle riittää viini
  Marjatta: kiva kun kävit ja kommentoit ja terveisiä Hämeeseen, tuttua paikkaa
  Leena: nuorella rouvalla oli aika lailla vaikeuksia löytää hääpuku, kun pienin koko on 34 ja hän on kokoa 32, mutta saivat pienennettyä
  Helena: veden väristähän se pikkuvesi on
  MaaMaa: kyllä me vähän ihmeissämme katsoimme, kun tajusimme, että sitä vodkaa juodaa KOKO ajan
  Clarissa: kyllä mullakin olisi varmaan migreeni tullut
  Sirokko: minä en edes muista, puhuiko meidän pappi saksaa tai englantia, taisi muuten kysyä saksaksi. Allumies olisi tosin osannut sujuvasti vastata myös TACHDON.

  AntwortenLöschen
 11. Kaunis morsiuspari:Kiva oli lukea näistä puolalaisista häistä,aika pitkäkestoisia;D
  Harmi,että ei ollut mitään seremonian osaa englanniksi;kyllä se häiritsee jos ei mitään ymmärrä. Mutta kivaa näyttää olleen,ja vodka sai varmaankin tosi valloittavan ilmapiirin aikaiseksi;D

  AntwortenLöschen
 12. Yaelian: ei ymmärretty kuin Jesus, sakramentti ja amen.

  AntwortenLöschen
 13. Nuoret puhuvat Puolassa hyvää englantia, mutta täti-ihmiset pyörittelivät vain päätään. Saksaa olisivat kyllä sitten osanneet, mutta minä en yhden kurssin perusteella paljoa puhele.

  Taksikuski kyseli juonko vodkaa...kun kysyin miksi, niin hän vastasi, että kun siellä Suomessa on niin kylmää ja vodka lämmittää niin mukavasti...joo-o... :D

  Olipa kiva hääpostaus vailla imelyyksiä :) Kiva kun tahtoivat, sama se millä kielellä.

  AntwortenLöschen
 14. Susadim: Krakovassa kyllä puhuivat englantia ja minun puolalaiset työkaverini puhuivat jopa loistavasti, mutta tuolla provinssissa ei neljän tähden hotellin nuoret tarjoilijat ymmärtäneet yhtikäs mitään. Four gin tonic oli sen mielestä kolme tonic-vettä ja yksi lasi giniä.

  AntwortenLöschen
 15. Morsiamella upea puku! Kaunis morsian muutenkin!

  Kulttuurierot eri maiden välillä näkyvät myös hääseremonioissa ja yleensäkin häiden viettotavoissa.

  AntwortenLöschen
 16. hieno kuvaus häistä, ihan kuin olisimme itsekin olleet mukana.
  Hyviä ja mielenkiintoisia nuo muutkin postaukset Puolasta.

  AntwortenLöschen
 17. Sooloilija: tosi kaunis morsian ja puku
  Kirlah: oli todella mielenkiintoista nähdä vähän Puolaa

  AntwortenLöschen
 18. Kauniita ja todellakin vieraanvaraiset häät! Notkuvat ruokapöydät kuulostavat houkuttelevilta. Pakko myös kysyä, että liittyykö tuohon vodkan määrään joku kansanuskomus? Ts. tietääkö se, ettei juoma lopu, hyvää onnea avioparille?

  AntwortenLöschen
 19. lumiomena: enpä osaa sanoa, liittyisikö vodkaan joku kansanuskomus. Häät on Puolassa suurin mahdollinen juhla ja morsiamen vanhemmat tekevät vaikka velkaa saadakseensa maksettua suuret häät. Juttelin juuri eilen yhden puolalaissyntyisen miehen kanssa ja hän kertoi, että häissä on aina jonkunlainen kilpailuhenki morsiamen ja sulhasen sukulaisten kesken eli kuka tarjoaa mitäkin, kuka laulaa ja tanssii eniten ja parhaiten jne.

  AntwortenLöschen
 20. Kivaa, että tuli kertomus ja kuvia häistä :)
  Mä en ole päässyt tänne kommentoimaan, kun on ollut kiirettä, ja koulun kone ei antanut kommentoida toimistopalvelujen tunnilla :o

  AntwortenLöschen
 21. Sauerkraut: kiva jos kiinnosti
  Hannele: tosi kaunis oli ja morsiamella tietysti hyvä kroppa

  AntwortenLöschen