Dienstag, 12. Oktober 2010

Lëtzebuerg

Lëtzebuerg on luxemburgia ja tarkoittaa Luxemburg. Kieli on jotenkin hassua, vähän niinkuin jotain saksan murretta. Tämän vanhan talon seinällä lukee kaupunkilaisten entinen ja nykyinen motto:
"Mir wölle bleiwe wat mir sin" eli haluamme pysyä sinä, mitä olemme. Sanotaan, että luxemburgilaiset ovat ottaneet itselleen valloittajilta kaikki näiden hyvät ominaisuudet, saksalaisilta perusteellisuuden, ranskalaisilta savoir vivre jne.

Luxemburgin kaupungissa on vähemmän kuin 100000 asukasta, mutta sillä on tärkeä asema Euroopan Unionin kaupunkina ja se kuuluu maailman rikkaimpiin kaupunkeihin. Hintataso on sen mukainen ja meidän hotellihuoneemme Sofitel Grand Ducalissa maksaa normaalisti 610 EUR aamiaisen kanssa. Me saimme sen tosin viikonlopuksi 140 eurolla. Kahdeksannen kerroksen aamiaistiloista oli mahtavat maisemat alas kaupunkiin, valitettavasti piti kuvata ikkunan läpi.
Hotellihuone oli luksusta, sieltä ei puuttunut mitään ja meillä oli jopa oma Nespresson kahvinkeitin, joten oltiin kuin kotona. Aamiainen oli loistava, mm. aivan mahtava hedelmävalikoima ja herkullista Bircher Müsliä, njam.

Lauantaina oli kaupungilla vilkasta. Siellä oli tori, kirpputori ja kävelykadut täynnä sekä paikallisia asukkaita että tietenkin turisteja, paljon italialaisia ja aasialaisia pakollisten saksalaisten lisäksi. Katukahvilat olivat täynnä, mutta onnistuimme saamaan pöydän auringosta ja söimme Chèvre chaud.

Onkohan nämä torilla nähdyt porkkanat EU:n määräysten mukaisia? (Huvittaa joskus ne määräykset. Meille ostettiin vuosia sitten töihin uudet kirjoituspöydät, jotka oli uutta EU-normia eli oli mitattu varmaan lappalaisen ja sisilialaisen keskiarvo ja sen mukaan sitten tehty niin matalat pöydät, että heti seuraavana päivänä tilattiin kaveri laittamaan palikat pöydän jalkojen alle, että normaalikokoinen keskieurooppalainenkin pystyi tekemään töitä pöydän äärellä.)

Alzette-joki kulkee alhaalla laaksossa vanhankaupungin läpi, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Harmittaa vähän utuinen ilma kuvissa.Alakaupungista ylöspäin näyttää maisema tällaiselta. Kiipeiltyä tuli enemmän kuin riittävästi.

Illalla kävimme syömässä täällä. Hyvää ruokaa ja todella hyvä palvelu, suosittelen. Luxemburg on juuri sopivan kokoinen paikka viikonloppureissua varten. Taidetarvekin tuli tyydytettyä, siitä enemmän huomenna.

Kommentare:

 1. Se on lappilainen, ei lappalainen. Kieltämättä joudun istumaan ravintolassa istumaan joskus liian matalaan tuoliin. Ei sekään kivaa! :)

  Mukava viikonloppureissu teillä on ollut!

  AntwortenLöschen
 2. Mun kaveri asuu Luxissa. Piti vaan tulla kertomaan se :D

  No ei vaan, en pelkästään sitä, vaan tuota hintatasoa.
  He ainakin käyvät Saksan puolella ruokaostoksilla ja taitavat lentääkin Saksan puolelta.
  Hekin asuivat ennen Saksassa (Bonnin puolella) ja kai tuo tuntuu siksi luontevalta.
  Kyllä mäkin kävisin niillä hintatasoilla Saksassa.

  Me ollaan kerran käyty Luxissa porukalla. Piti mennä Ranskaan, käytiin siellä ja tultiin äkkiä takas. Oli nimittäin Ranskan juhlapäivä ja mikään ei ollut auki.

  Syötiin Luxissa sitten jäätelöt, käppäiltiin vähän ja ajettiin Kölniin Hollannin kautta :-)

  Tehtiin usein tollasia päiväretkiä, toiveissa olis saada täälläkin niitä aikaan. Hollannissa vaan jäi jotenkin pois.

  AntwortenLöschen
 3. Kauniilta näyttää! Minulla yksi työkaverini kävi viime vuonna muutaman kuukauden mittaisella työvierailulla Luxemburgissa. Oli tykännyt kovasti, mutta valitteli byrokratian hitautta siellä.

  Hauska ajatus tuo, miten luxilaiset (!) olisivat aikoinaan saaneet parhaat luonteenpiirteensä kaikista naapurimaistaan.

  AntwortenLöschen
 4. Kiitos kun otit mielenkiintoiselle reissulle mukaan. Eikö ole ihanaa kun pääsee nauttimaan luksuksesta hotellihuoneen ja aamiaisen muodossa! Täytyypä katsella jos täältä Luxiin pääsisi miten viikonlopuksi...

  AntwortenLöschen
 5. Allu, minusta tuo jokikuva, jota itse hieman harmittelit on lumoavin.

  Suomea aina mainitaan kalliiksi maaksi ja monessa se onkin, mutta viimeksi kun parhaan ystäväni eli Bessun kanssa vietimme Helsinki-viikonloppua, saimme ihan keskustan hotellista huoneen, joka oli kuin meidän yläkerta, mutta kaikki väliseinät pois. Kylpyhuone oli kirjastomme kokoinen ja kaikki luxusta. Tässä hotellissa aamiainen nautitaan takkatulen loisteessa ja myslejäkin on useampaa sorttia leikkeleistä ja muusta puhumattakaan. Vain vähän päälle 100 euroa viikonloppuna!

  Lumimies väittää meidän olleen Luxissa, mutta minä en muista sitäkään. Minulla on melkein aina vain kiire Sveitsiin, Itävaltaan. Locarnoon, Salzburgiin...

  Tuo autuus odottaa meitä kirjamessujen viikonloppuna.

  AntwortenLöschen
 6. Mukavan alennuksen saitte hotellista! Oliko se viikonlopun vuoksi?

  AntwortenLöschen
 7. Lëtzebuergin kieli kuulosti tosiaan hauskalta saksan murteelta, kun äsken täältä kuuntelin tuon Mir wöllen bleiwen wat mir sin http://www.youtube.com/watch?v=w1JoVRFz_Kw&feature=related

  Houkuttelevan kaunis kaupunki. Täältähän nyt ei viitsi sinne vain viikonloppulomalle lähteä,kun kuitenkin haluaa nähdä vähän enemmän kuin siinä ajassa ehtisi. Jaa, senhän voisi liittää esim. Kölnin matkaan, siellä kun on eräs korkeatasoinen hotelli:D
  Meidän tyttö oli Luxemburgissa työmatkalla ja kommentoi, että sinne pitää kyllä päästä lomallekin. Ihastui näköjään kaupunkiin.

  AntwortenLöschen
 8. Helena: tarkoitin sitä, mitä minun lapsuudessa sanottiin lappalaiselle. Eikös lappilainen ole Lapissa asuva? No, varmaan kaikki politically incorrect mitä sanon. Sorry.
  Natjale: Luxista voi ostaa halvalla vain bensaa, kahvia ja tupakkaa, kaikki muu on Saksassa halvempaa.
  lumiomena: byrokratiasta ei ole meillä kokemuksia,mutta psssst, kerran on käyty pankissa ja se meni kaikki epäbyrokraattisesti. Setelit oli vain niin suuria, ettei niitä hyväksytty missään kaupoissa. Ehkä ne ihmiset oli niin fiksuja, että tajusivat omaksua muilta kaiken hyvän.
  Heljä: oli se hotelli aika nautinto. Pariisissa oltiin talvellä myös Sofitelissa ja oikein tyytyväisiä.
  Leena: minä olen ollut Helsingissä usein yhden hengen huoneessa, joka muistutti kooltaan koirankoppia, tuskin olisi Olga mahtunut.
  anumorchy: etsittiin trivagon kautta ja sieltä löytyi www.otel.com'in kautta jopa aamiaisen kanssa, muilla oli ilman aamiaista ja aamiainen olisi maksanut pelkästään 30 euroa hengeltä. Oli viikonloppuhinta ja last minute, kun edellisenä iltana buukattiin.
  Clarissa: ei sinne varmaan kannata Suomesta lähteä, pakko tulla Kölniin ja täältä sitten Luxiin. Puhuttiinkin jo matkalla, että otetaan ohjelmaan, jos tulee Suomesta vieraita, jotka ollaan viety jo Amsterdamiin ja Maastrichtiin. ♥-lich willkommen.

  AntwortenLöschen
 9. Saat anteeksi, ja mulle voi olla myös politically incorrect! :)

  AntwortenLöschen
 10. En ole koskaan käynyt Luxemburgissa, mutta kieli on tosiaan kiehtovaa sasalaismurteen kuuloista. Täältä Berliinistä viikonloppureissulle Luxemburgiin...En tiedä. Mutta mukavaa oli reissata kanssanne siellä, kiva kun otitte mukaan!

  AntwortenLöschen
 11. Viehättävän oloinen paikka. Viikonloppureissut on mukavia ja te pääsettekin sieltä niin kätevästi ja nopeasti joka suuntaan.

  AntwortenLöschen
 12. Sira: Berliini on ihana paikka, mutta vähän liian kaukana. Toisaalta teiltä pääsee nopeasti Itämerelle.
  Susadim: sehän se on Suomen huono puoli, että pitää ottaa laiva tai lentsikka, kun me vaan spontaanisti istutaan autoon tai junaan ja mennään toiseen maahan.

  AntwortenLöschen
 13. Kun kävin Luxissa, niin satoi koko ajan (joten yhtä hyviä kuvia en olisi saanut napattua). Ei tosin olisi ollut aikaa kulkea kaupungilla, näin sitten erään koulun, jossa on muistaakseni n. 4000 oppilasta ja näkymiä auton ja bussin ikkunoista. Ja lento oli kallis, onneksi raha ei mennyt omasta pussista. Yhtenä iltana kävimme Saksan rajalla olevassa viinikellarissa maistelemassa.

  AntwortenLöschen
 14. kato nyt tätäkin: oho, olipa iso koulu!

  AntwortenLöschen
 15. Kiitos Allu tästä ihanasta nojatuolimatkasta Luxemburgiin;kovin kaunista näyttää siellä olevan! Ja saittepa huoneen edullisesti kun ajattelee normaalia hintaa:-)
  Teiltä pääsee kyllä ihanan helposti vaikka minne,.,,,

  AntwortenLöschen
 16. Todella kaunis kaupunki!! Yksi ystäväni on asunut jonkinaikaa Luxemburgissa ja osasi kertoa, että paljasjalkaisia Luxemburgilaisia ei ole enää jäljellä kovin montaa ... kieli ja kansa on vaarassa kadota muutaman sukupolven päässä ... :/

  TOsi hyvä diili tuossa Sofitelissa - tykkään tosi paljon A-Clubin hotelleista! :)

  AntwortenLöschen
 17. Juu, iso. Tosin tuossa määrässä on lapsia lastentarhaikäisistä abeihin, mutta silti. Alan itsekin kaivata pientä kyläkoulua, vaikka meillä on vain muistaakseni 1800 (ja myös lastentarhasta abeihin).

  AntwortenLöschen
 18. Minulta jäi Luxemburg käymättä, vaikka niin lähellä asuin, en kyllä muista miksi. Nuo pienet valtiot ovat kyllä mielenkiintoisia, parhaiten niistä tunnen Liechtensteinin, minkä läpi tuli ajettua pari kertaa Sveitsiin matkatessa. Matka maan läpi kesti parhaimmillaan vain puoli tuntia.
  On se matkailu Keski-Euroopassa maasta toiseen tosi helppoa. Meillä täältä Itä-Suomesta ei ole pitkä matka naapurimaahan, mutta nuo rajamuodollisuudet vaativat joskus kärsivällisyyttä eikä noin hienoja hotelleja sieltä löydy, vaikka hinnat usein ovatkin korkeammat kuin Suomessa.

  Maikki

  AntwortenLöschen
 19. MaaMaa: teiltä on puolta pitempi matka Luxemburgiin. Mehän ajetaan aina Luxemburgin läpi Ranskaan, joten tuttua seutua siksikin, mutta nyt mentiin oikein ajan kanssa. Sofitelit on olleet tosi hyviä valintoja.
  Maikki: Liechtensteinin läpi olen minäkin joskus ajanut, kun menin Sveitsistä Innsbruckiin tapaamaan suomalaista ystävääni. Matkustaminen täällä on tosiaan helppoa, varsinkin EU:n tultua, kun ei ole rajoja ja saa poristella autolla toiseen maahan.

  AntwortenLöschen
 20. Allu, olet ollut väärässä hotellissa. Minä saan niissä pienissä ahtaanpaikan kohtauksen!

  AntwortenLöschen