Samstag, 22. Januar 2011

Kirkko saa jäädä kylään


Täkäläinen yhtye Bläck Fööss (suomeksi: paljaat jalat) laulaa, että tuomiokirkko pitää jättää tänne eikä sitä saa siirtää minnekään muualle. Nyt kaupunkiin rakennetaan moskeijaa, vain puolisen kilometriä entisestä anoppilastani ja Allumiehen lapsuudenkodista. Siitä tulee Saksan suurin ja rakennuksen edistymistä voi seurata tästä. Kova oli taistelu ennenkuin rakennuslupa annettiin ja ehdoksi tuli mm. , että muezzinin rukouskutsuja ei sallita. Jotkut pitävät niistä, minun lempi"musiikkiani" ne eivät ole. Rakennus ei ole niin iso kuin tuomiokirkko eikä niin keskeisellä paikalla. Minä olen suvaitsevainen ja annan jokaisen harjoittaa sitä uskontoa, jota haluaa niin kauan kuin jättää muut rauhaan.
Vähemmän suvaitsevainen olen kuitenkin, jos naisia kohdellaan kaltoin. Vuosi sitten Saksan moskeijoissa tehtiin razzia, jonka yhteydessä löydettiin kirjoja, joissa opetetaan lyömään naista "oikein" eli katkaisematta luita tai välttämällä mustelmia.
Löysin divarista Geraldine Brooksin kirjan Die Töchter Allahs eli suomeksi Islamin naisten salattu elämä. Moni asia on ennestään tuttu, mm. Waris Dirien kirjasta Aavikon kukka. Tiedän kyllä, että esimerkiksi naisen ympärileikkausta ei Koraani määrää, mutta sitä harrastetaan nimenomaan muslimipiireissä. Välillä pitää pistää kirja syrjään, kun tuntuu niin kauhealta.

Kommentare:

 1. Hyvänen aika sentään!

  Kuvittele kun tein sen Elävältä haudatut sain mieshenkilöltä ikäväsävyisen kommentin, että levitän islamin vastaisuutta ja uskonsotaa, kun kirjoitan, että 'Koraanissa käsketään tappaa vääräuskoiset'. Hän väitti, että se ei ole totta. No, tyttäreni opiskelee näitä asioita ja hän tarkisti, että koranissa sanotaan juuri noin. Ja minähän vain kirjoitin, mitä Nadeem Aslam oli kirjoittanut.

  Minä vastustan kaikkea, mikä mahdollistaa naisten ja lasten ja eläinten pahoinpitelyn.

  Joka kerta kun soitan Ester-tädille Turkuun, hän on yli 80 vee, hän muistaa toivoa, että pääsee pois ennen kuin rakentavat Turkuun moskeijan.

  Allu, heti kun sat käsiisi rakkauden aikakirjan. Se on niin täydellisesti sellainen kirja, että tulee hyvä ja vahva mieli ja ajatus, että jos islam olisikin tätä, ongelmia ei olisi ollenkaan.

  Tuota mainitsemaasi Geraldine Brooksia en pystyisi lukemaan ollenkaan.

  AntwortenLöschen
 2. PS. Minusta voisit levittää laajemminkin tuota tietoa islamilaisten naisten pahoinpitelyohjeesta. Monen silmät ja mieli aukenisivat sille, mikä on totuus kauniiden korulauseiden takana. Mutta siis olen aina islmamilaisten naisten puolella. Miehet näitä 'ohjeitaan' laativat ja omituisia koraanin tulkintoja, jotka mahdollistavat ihan mitä vain.

  AntwortenLöschen
 3. Islamilaisten pahoinpitely on kauheaa. Mutta tuo lyöminen on varmaan kuulunut jo pienestä pitäen heidän elämäänsä. Minä tapasin työssäni islamilaisen naisen, joka valitti sitä, ettei hänen miehensä enää häntä rakasta. Kun kysyin, mistä hän sen päättelee, hän kertoi, ettei hänen miehensä enää häntä lyö. Onko siis lyöminen islamilaisen miehen rakkauden tunnustus? Sitä sopii ajatella. Onneksi minun mieheni ei ole islamilainen.

  AntwortenLöschen
 4. Anteeksi tuli virhe. Piti kirjoittaa, että islamilaisten naisten pahoinpitely on kauheaa.

  AntwortenLöschen
 5. Minulla musliimi naisystäviä, eikä heitä pahoinpidellä.. Pitää harkiten lukea näitä artikkeleita ja kirjoja, paljon politiikkaa. Nyt on muslimeista pahan puhuminen ja solvaaminen täysin "sallittua", vähän samaan tyyliin kuin juutalaisten..

  AntwortenLöschen
 6. Kamalaa, että moskeijasta löytyy moiset ohjeet!! En tietenkään hyväksy naisten (enkä miesten, enkä lasten, enkä eläinten) pahoinpitelemistä millään asteella, uskonnosta riippumatta. Tunnen monta 'normaalia' muslimia eikä kukaan heistä ole sellainen minkälaisena muslimit nykyään liian helposti mielletään... Ääripäitä on kai kaikissa uskonnoissa.

  Kirjoissa kerrotaan aina kohtaloista; harvemmin kukaan kirjoittaa kirjaa ihan tavallisesta arkielämästä perheenäitinä rakastavan miehen ja lasten kanssa... ;) booooooring ;) ;)

  AntwortenLöschen
 7. Leena: kyllä minun puolesta saavat moskeijan rakentaa. Usein unohdetaan, että kun haluttiin tänne työvoimaa, tulikin IHMISIÄ. En kuitenkaan halua, että he saavat määrätä, ettei kouluissa saisi pitää joulujuhlia tms. Jossain mielessä on edelleen voimassa "maassa maan tavalla".
  Sira: en minäkään olisi sopiva avioliittoon ortodoksin muslimin kanssa
  Hannele: minä kirjoitin siitä, että tuollaista kirjaa levitetään Saksan moskeijoissa. En missään tapauksessa väitä, että näin tapahtuisi kaikissa tai useimmissa muslimiperheissä. Ihmetyttää vain, että sellaista julkaistaan ja jaetaan.
  MaaMaa: tunnen minäkin aika hyvinkin muslimiperheitä tai -pariskuntia, joissa asiat on ihan o.k. Tosin mies se siellä on, joka kaapin paikan määrää, mutta onhan sellaista muissakin perheissä. En missään tapauksessa halua yleistää ja väittää, että väkivaltaa olisi kaikissa muslimiperheissä. Ihmettelin vain tuota lyömisohjetta, että sellaista voi olla vielä tällä vuosituhannella Euroopassa. Ääripäitä on tosiaan kaikissa uskonnoissa.

  AntwortenLöschen
 8. Allu, enhän sanonut mitään teidän moskeijan rakentamisesta...

  Nämä uskonkiihkoiset vaativat, että heidän maassaan ollan ehdottomasti 'maassa maan tavalla'.

  Hannele, Suomessa uutisointi israelilaisista eli pääosin he ovat juutalaisia, on osin törkeää, sen sijaan ilmilaisista ei pahaa sanota. Nyt on oikein trendikästä suvaita kaikkea, mutta kaiken suvaitseminen ei ole koskaan ollut sivistyksen mitta, vaan päinvastoin.

  Itävaltakin aikoinaan suvaitsi kaiken, mitä natsit heidänn maassaan tekivät...

  AntwortenLöschen
 9. Olin tässä juuri kirjoittamassa, että ääripäitä on kaikissa uskonnoissa, kun näin sinun lopettaneen kommenttisi samoin.
  Täällähän kuohuttaa tunteita tällä hetkellä äärilestadiolaisten julmuus lapsia ja naisia kohtaan. Vaikka kuinka olisimme suvaitsevaisia, ei saa ummistaa silmiään näiltä ääritapauksilta. Olkoonkin, että enemmistö näistä muslimeista, lestadiolaisista ja muihin uskontokuntiin kuuluvista elää samanlaista arkipäivää kuin me muutkin, joku kuitenkin on joutunut kärsimään. Ja on näitä kärsimään joutuneita enemmän kuin yksi. Siksikin on hyvä, että asiasta puhutaan.
  Näin, että tuossa tekstissä sanottiin lyömisen tehonneen hyvin sellaisiin naisiin, jotka yrittävät määräillä miehiään, tai sitten alistuneisiin naisiin, jotka haluavat, että heitä lyödään. Tämähän täydentää tuota Siran kommenttia.
  Hyvä, että asioista puhutaan!

  AntwortenLöschen
 10. Moskeijan vieressä asuvana en minäkään sallisi kutsuhuutoja minareetista, kyllä nykyään kaikilla on jo kello jota voi katsoa, ja kännykässä muistutusmahdollisuus jos ei huomaa katsoa.
  Se ettei Suomessa sanota pahaa islamilaisista ei kyllä pidä paikkaansa, riittää että lukee julkisia palstoja.
  Ei myöskään tuo lyöminen enää, se on ainakin täällä lailla kielletty, mutta tosiaan on pahoinpitelijöitäkin vielä - uskonnosta riippumatta, Suomessakin. Teillä on jotain ihme äärisuuntaa kun tuommoisia ohjeita edes julkaisevat...liekö niitä meidän terroristeja jotka 90-luvulla saivat sieltä turvapaikan..

  AntwortenLöschen
 11. HYvä että minareettikutsuja kovaäänisillä ei sallita,sillä vaikka se voikin kuulostaa kivan eksoottiselta,niin herätä sellaiseen vaikka klo 4 aamulla ei ole kivaa,kuten mulla oli alkuaikoina pohjoisessa asuessani.
  Aika järkyttävää ,että moskeijasta löytyi tuollaista materiaalia. Sitä ei varmaankaan ole Koraanissa kirjoitettu,kuten ei myöskään sitä,että taas ammuttiin täällä 19-vuotias kaunis arabityttö,jonka ainoa pahe oli se,että hän oli rakastunut ja tapasi jotain miestä.Jotkut vaat tulkitsevat asiat ihan väärin,mikä on surullista,kun ajattelee seurauksia.

  AntwortenLöschen
 12. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirjoitus. Jokaisessa uskonnossa on niin paljon hyvää ja pahaa, minkä painotus riippuu varmastikin siitä, kuka kullekin uskonnolle pyhiä kirjoja lukee ja tulkitsee.

  Naisten lyöminen on kauheaa ja väärin. Sitä perustellaan varmasti Koraanilla, Raamatulla ja ties millä kirjalla, mutta koskaan ei nyky-yhteiskunnassa saisi sellaista sallia.

  Tuo Brooksin kirja kiinnostaisi kovasti.

  AntwortenLöschen
 13. Leena: ja saksalaiset antoivat sen itävaltalaisen maalarin nimeltä Hitler ottaa vallan Saksassa
  Clarissa: niistä lestadiolaisista luin jostain, en olisi sellaistakaan uskonut olevan nyky-Suomessa
  Sirokko: jospa lähetettäis ne terroristit taas takaisin kotiin
  lumiomena: sitä mieltä minäkin olen, että koraani ja raamattu on kirjoitettu niin kauan sitten ja niin erilaisessa maailmassa, että monet määräykset eivät kerta kaikkiaan sovi enää tähän aikaan tai niissä ei ole enää mitään järkeä. Jos paavi kieltää joltain afrikkalaiselta aids-sairaalta kondomin käytön, se on esimerkiksi vastuutonta.

  AntwortenLöschen
 14. Yaelian: hups, minnekäs sinä jäit välistä pois. Kyllä kai se alussa eksoottiselta kuulostaa, esimerkiksi Egyptissä kuultiin, mutta en tosiaan sitä joka aamu halua kuulla.

  AntwortenLöschen
 15. No huh! Tuosta lyömisestä oikein uskonnon nojalla en ole tiennyt mitään. Minusta jo ne länsimaista elämistyyliä yrittävien turkkilaistyttöjen murhat on kamalia.
  Minäkin yritän olla suvaitsevainen, mutta en hyväksy, että ulospäin uskonnon harjoittamista signalisoivia kokoontumistiloja käytetäänkin sitten terrorismiaatteen levittämiseen.

  AntwortenLöschen
 16. Voi, unohdin vallan kertoa mitä mieheni puolen suvussa nyt on menossa: Hänen sisarensa tytär on mennyt avioon islamilaisen miehen kanssa. Viidessä vuodessa on tullut kaksi lasta ja nuori, kaunis nainen ei saa mennä töihin, ei tavata ystäviään ja myöskin anoppia on kielletty tapaamasta lapsenlapsiaan, koska hän levittää 'naisaatetta'. Saamme tavan takaa asiasta surullisia puheluita järkyttyneeltä mummulta eli mieheni vanhimmalta sisarelta. Nyt joku ihmettelee, miten nuori nainen antaa tämän tapahtua? No, meistä kaikista ei ole vastusta uhkaavalle miehelle! Kukaan ei uskalla oikein tehdä mitään, sillä nyt kaikki pelkäämme että perhe siirtyy miehen kotimaahan...

  AntwortenLöschen
 17. Soili: ne kunniamurhat täällä Saksan turkkilaisten keskuudessa on tosiaan kamalia. Näin televisiossa äskettäin dokumentin nuoresta tytöstä, joka on joutunut pakenemaan perhettään, kun pelkää isän ja veljien kostoa, kun on saksalainen poikakaveri.
  Leena: minun koulukaveri on myös pakolaismuslimin kanssa naimisissa, mutta en ole huomannut mitään sortamista tai siis hän pitää ilmeisesti puolensa. Mies on ihan sympaattinen, lapset edellisestä avioliitosta eivät tosin halua olla yhteydessä muuta kuin äitiinsä. Kyllähän miehen tausta on niin erilainen kuin olla jo voi enkä itse voisi kuvitella olevani niin erilaisen miehen kanssa. En tiedä, oletko lukenut Valkoinen masai-kirjan. En siinäkään tajunnut, miten sveitsiläinen nainen voi mennä jonnekin Afrikan savimajaan, minulle sellainen elämä ei sopisi.

  AntwortenLöschen
 18. Tämäkin mies oli ensin oikein, oikein mukava, mutta kun sai vaimonsa kotiin lasten kanssa, tuli oikea 'karva' näkyviin. Kukaan ei voi mitään. Nuori nainen ei itse uskalla ja muut pelkäävät mitä hänelle ja lapsille tapahtuu, jos puututaan. Lasten isoäiti tosin on jo uhannut oikeusjutulla...

  Luin lehdestä kaiken siitä naisesta, se oli jatkokertomuksena oikein. Mietin silloin vain, että 'tuohon minusta ei olisi.'

  Joskus toivoisi, että nuoret naiset käyttäisivät edes hiukan harkintaa. Hiukan...

  AntwortenLöschen
 19. Uskontoja on käytetty niin hyvässä kuin pahassa ja kun niitä käytetään vallanvälineinä, niin syntyy pahaa jälkeä - oli kyse Suomessa olevista lahkoista tai maailmanuskonnoista.

  Olen asunut puolisen vuotta aivan katolisen kirkon vieressä ja kirkonkellot herättivät usein, erityisesti kun oli jokin erityinen juhlapäivä niin ne saattoivat soida puolikin tuntia ja kovaa aamulla kuudelta. Joillakin paikkakunnilla Tirolissa kellojensoitto on kielletty, jotta turistit saavat nukkua yönsä rauhassa. Samassa pikkukaupungissa oli iso riita siitä, saako ja kuinka korkean minareetin islamilainen seurakunta saa pystyttää omalle moskeijalleen. Katolinen srk. puolusti tässä asiassa islamilaista srk. ja he saivat minareettinsa, tosin aika lyhyen, josta ei ollut suunnitelmaakaan rukoushuutoja julistaa.

  AntwortenLöschen
 20. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle kulttuurista riippumatta. Vaikka olisimme suvaitsevaisia, meidän ei pidä suvaita toisten ihmisoikeuksien loukkaamisia.

  AntwortenLöschen
 21. Helena: meidän ystävien Sveitsin loma-asunnon vieressä on kirkko ja kellot soittaa kovaa ja pitkään viideltä aamulla. Jotkut asukkaat ovat yrittäneet pyytää siirtoa kello kuudeksi, mutta ei ole onnistunut. En minäkään siellä ole kovin "amused", jos olen lomalla ja tulee noin aikainen herätys.
  Tuure: niin on

  AntwortenLöschen