Freitag, 25. Februar 2011

Sivistyskielet

Lingvistiikan maailmankongressissa esitettiin tutkimustulos, jonka mukaan mitä vanhempi sivistyskieli on, sitä enemmän sen kirjoitusasu ja ääntäminen eroavat toisistaan. Asia herätti innostunutta mielipiteiden vaihtoa, ja asia nousi esille vielä lounaskeskustelussakin. Amerikkalainen tutkija hehkutti:
- Totisesti oikeaan osunut teoria, ja todistaa englannin todella vanhaksi sivistyskieleksi. Ajatelkaa nyt vaikka, että meillä sarjakuvien nimetkin kirjoitetaan: Mickey Mouse, Action Man ja Fairy Tales, mutta äännetään: Mikki Maus, Äksön Män ja Feiri teils.
Ranskalainen tutkija puolestaan jatkoi herkumoiden:
- Teoria tuntuu oikealta ja osoittaa, että ranska on englantiakin vanhempi sivistyskieli, sillä kun meillä ulkomaalaista tervehditään ja kysytään, puhuuko hän ranskaa, se kirjoitetaan: Bonjour, monsieur! Parlez vous francaise?, mutta äännetään: Bonsuur, mösjöö! Parle vuu fransee?
Suomalainen tutkija myhäili tyytyväisenä ja jatkoi:
- Kannatan teoriaa, koska se osoittaa suomen olevan kaikkein vanhin sivistyskieli, sillä kun meillä asiakas tulee kauppaan tai ravintolaan, hänelle esitetty tervehdys kirjoitetaan: Tervetuloa, kuinka voin palvella Teitä?, mutta äännetään: Häh?

lähde: verkkouutiset.fi

 lähde: newyorker.com

Kommentare:

 1. Hahhaa! Hauska juttu.
  Välillä vitsailen vähän samantapaisia suomenkurssilaisilleni, ja ne (Möchtegern) Suomen-tuntijat nyökkäilevät, että juuri noin. (Ja apua, mulla on kursseilla aina samat vitsit, onneksi kurssilaiset vaihtuvat, joten kukaan ei huomaa mun toistavan itseäni...)

  AntwortenLöschen
 2. Loistavaa tekstiä!
  Onneksi täällä on hieman tuo asiakaspalvelu alkanut parantua ja sivistyskielemme ikä onkin siis varmasti vähän vähemmän....
  Hyvää viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 3. Sama tutkimuslaitos´mistä tämä Karl-Theodor sai tohtorinarvonsa? ;-)

  Mukavaa viikonloppua!

  AntwortenLöschen
 4. Sain päivän naurut blogistasi! Kiitos, Allu.

  AntwortenLöschen
 5. Hauskaa:) Hyvälle tuulelle tullaan väkisinkin....

  AntwortenLöschen
 6. kato nyt tätäkin: noinhan sitä suomea on helppo opettaa
  Sari: on se palvelu tosiaan paljonkin parantunut minunkin mielestä ja on osittain todella hyvää kuten viime käynnilläni sain Helsingin poliisilaitoksella henkilökorttia anoessani. Samoin Helsingin postissa sain loistavaa palvelua. Hauskaa viikonloppua sinnekin!
  Helena: Bayreuthin yliopiston maine ei ole varmaan parantunut Guttenbergin ansiosta, jonka suku on muuten sponsoroinut yliopistoa, kappas vaan. Merkel pitää kiinni KT:sta ja sanoo, että ei ole ottanut tieteellistä assistenttia vaan ministerin. Oppositio vitsaili eduskunnassa, että jos KT ajaa kännissä autoa, Merkel sanoo, että en oo ottanut autonkuljettaa hommiin vaan ministerin.
  Vihreätniityt: no on se kiva, että Irlannissakin voi vielä hymyillä
  lumiomena: :D
  Sira: :D
  Yaelian: hyvää viikonloppua sinnekin

  AntwortenLöschen
 7. En tykkää, kun esim. tänään kahvilan tarjoilija, joka oli ehkä minun ikäiseni, teititteli minua erittäin teennäisen kuuloisesti. Semmoinen teennäisyys tuntuu olevan muodissa täällä ja se saa minut erittäin ahdistuneeksi. Itsehän yleensä pyydän töissäkin anteeksi sanomalla HUPS! :)

  Schönes Wochenende!

  AntwortenLöschen
 8. (Ai niin, unohdin kirjoittaa, että mielestäni teitittely on ihan kivaa, jos sen osaa tehdä luonnollisesti.)

  AntwortenLöschen
 9. On se vaan hienoa hallita tämmöinen vanha sivistyskieli, hähhittelyä, hupsistelua, ohostelua, harva pystyy nuokin kääntään omalle kielelleen ymmärrettävästi.

  AntwortenLöschen
 10. Lumimies täällä nauraa, mutta mun on pakko sanoa, että kyllä täällä osataan jo palvella. Etenkin nuoret ovat muuttaneet asiakaspalvelun toiselle tasolle. Rautakauppa on kyllä edelleenkin aivan kuten Speden kuuluisassa sketsissä...

  AntwortenLöschen
 11. Jopa saivat amerikkalainen ja ranskalainen nokilleen, kun suomalainen oikein puhui. Tästä tulin iloiselle mielelle. On se sentään upeata, että hallitsemme tämän kielen, joka on vanhempi kuin nuo 2 edellä mainittua kieltä. Mitä Bayreuthin yliopistoon tulee, kaipa Angie sitäkin alkaa puolustella. Joo, ei Angie ole ottanut mitään turhanpuhujaa kabinettiinsa, vaan oikein mallimiekkosen..... ´

  AntwortenLöschen
 12. Sauerkraut: en minä kai koskaan täysin totu saksalaiseen teitittelyyn. Alussa oli outoa, kun ihmiset saattoi istua kymmenen vuotta samassa huoneessa työpaikalla ja teitittelivät. Nyt on sinuttelu kyllä huomattavasti lisääntynyt. Ranskassa tykkään, kun sanovat mulle Madame.
  Sirokko: mitenkäs teillä muuten? Ollaan kohteliaita kuten Ranskassa?
  Maija: aika Hochstapler Felix Krull

  AntwortenLöschen
 13. :D :D
  Suomenkieli on kyllä oikeasti ihan uskomaton ja mahtava ja herättää hämmästystä maailmalla :)

  AntwortenLöschen