Sonntag, 15. Mai 2011

Mitä yhteistä?

Mitä yhteistä on Kalle Kanilla ja Pearl S. Buckin englanninkielisellä kirjalla Hyvä maa?
Molemmat on kuvittanut ruotsalaissyntyinen Gustaf Tenggren.Saman miehen kynästä ovat lähtöisin myös Disneyn seitsemän kääpiötä


ja lukemattomat satumaiset kuvituksetkuvat netistä Google image

Osaiskin piirtää noin hienosti. Ystävien pikkupoika Bee (5v)  oli viime viikolla lääkärin tarkastuksessa (täällä ei ole neuvolaa) ja lääkäri pani hänet piirtämään ihmisen. Been ihmisellä oli varpaat pitemmät kuin koko muu kroppa ja muutenkin siinä oli ollut lääkärillä (ja äidillä) vaikeuksia nähdä ihmistä. Poika osaa kirjoittaa nimensä todella hyvin, mutta nyt sekin oli mennyt pieleen eli  hän oli  jostain syystä kirjoittanut sen peilikuvana. Osaako joku sanoa, pitäisikö tuollaisen lapsen kanssa harjoitella piirustamista ja miten? Poika on muuten hyvin älykäs, on oppinut hyvin nopeasta puhumaan ja on reipas kävelemään ja ajamaan pyörällä.

Kommentare:

 1. Kantsii kuunnella niitä lapsen selostuksiakin, ovat joskus niin mielikuvituksellisia, tiedä mitä pitkävarpaista on halunnut tarkoituksella kuvata :)
  Minun lapsenlaps piirteli 5- veenä aina talon täyteen sikinsokin viivoja, siitä neuvolatädit uumoilivat vaikka mitä perhedraamaa - mutta kun siellä meni niitä vesiputkia ja sähköjohtoja seinillä niinkuin mummolassakin.
  Ei kaikista tule taiteilijoita aikuisenakaan, vaikka kiva olisi tuollaisia satukirjoja piirrelläkin.

  AntwortenLöschen
 2. Yhden lääkärintarkastuksen takia ei kannata huolestua ollenkaan. Kannattaa seurata kotona, mitä lapsi tekee, ja kysellä lastentarhassa hoitajilta, miten siellä sujuu. Liiallinen kotona harjoituttaminenkin saattaa häiritä, mutta olisi hyvä, että lapsella on hyvät kynät huoneessaan näkyvällä paikalla. JA aikuinenhan voi vaikka alkaa lapsen nähden piirtää itsekin, lapsi voi siinä samalla innostua myöskin kokeilemaan.
  Meidän poika ei tykännyt koskaan piirtämisestä, ja käsiala on nyt kolmannella luokalla aika paha. Ei kyllä tiedetä, mitä nyt voisi tehdä. Ope neuvoo vain "yrittämään siistimmin". Helpommin sanottu kuin tehty...

  AntwortenLöschen
 3. Sirokko: täälläkin on joskus kuultu aivan ihmeellisia analyysejä lasten piirustuksista
  kato nyt tätäkin: ei se äiti oikeastaan huolestunut ole, kun lapsi on muuten niin hyvin kehittynyt, mutta jotenkin ihmetyttää,kun vertaa muiden piirustuksiin

  AntwortenLöschen
 4. Ihanaa kuvitusta,en tiennytkään,että sama kuvittaja on tehnyt nuo kaikki.
  Ei yhden tarkistuksen vuoksi kannata hermoilla tosiaankaan,vaan seurata kehitystä.Oma poikani oli kova piirtämään ihan pienestä ja siten suurempanakin,mutta jokainen kehittyy omalla ajallaan.

  AntwortenLöschen
 5. Yaelian: en minäkään tiennyt, mutta rupesin tutkimaan Kalle Kania tarkemmin ja törmäsin Tenggreniin

  AntwortenLöschen
 6. En usko, että lapsen kanssa on mitään huolta. Kaikki eivät vain ole taiteilijoita pienenä eivätkä isona. Jos poika muuten on fiksu niin ei huolta. Meillä ei koskaan ole lapset tykänneet piirtää ja se kyllä näkyy. Mutta se on laji, josta en pidä itsekään.

  AntwortenLöschen
 7. Lapsista en sano mitään, mutta tuo kuvitus on minun makuun hieman liian makeaa. Mutta ruotsalaisethan tykkäävät makeasta, mutta toivottavasti saavat tänään maistaa suolasen tappion. (Vaikka en lätkää seuraakaan) :)

  AntwortenLöschen
 8. Mikä monipuolinen taiteilija! Yleensä tunnistaa kirjankuvittajat omasta tyypillisestä kädenjäljestään, mutta G.T. vaihtelee maalaus-ja
  piirustustyyliään kirjankuvituksesta toiseen. Hienoja muotokuviakin hän näytti maalaavan.

  Ei kai pikku Bee-poika ole vasenkätinen, vaikka ei tuo peilikuvakirjoittaminen tuossa iässä mitenkään harvinaista muutenkaan ole. Piirtämäänkin lapset oppivat omaan tahtiinsa. Muistan eräänkin pojan, joka lukukauden alussa piirsi omakuvansa siten, että kaikki jäsenet olivat irrallaan,lukuvuoden lopussa voi sanoa, että poika piirsi paremmin kuin moni muu. Jonkinlainen kypsyminen siinä tapahtui. Tietenkin on hyvä hiukan tarkkaillakin, sillä nuo merkit voivat viitata kyllä moneen asiaan joka vaatii toimenpiteitä, mutta kotona ei kannata muuta tehdä kuin katsoa, että pojalla on kynät ja paperit käden ulottuvilla. Olen nähnyt senkin kuinka vanhemmat omalla liiallisella opettamisellaan ovat saaneet aikaan aivan vääränlaisia tuloksia.

  AntwortenLöschen
 9. Sari: ei tosiaankaan kaikkien tarvitse osata kaikkea ja tämä poika osaa mm. laulaa hyvin
  Helena: eiks ole mageeta?
  Clarissa: en ole vasuri, ehkä vaan muita lahjoja mutta piirtäminen on kehnoa

  AntwortenLöschen
 10. Clarissa: etkö arvannut, että puhuin vaan salanimellä omista vaikeuksistani piirtää tikku-ukko. No joo, korjataan sitten: pikkupoika 5vee ei ole vasuri.

  AntwortenLöschen
 11. Lapselle ei kannata neuvoa piirustusta, koska se tulee itsensä ilmaisuna, jos kaikki hyväksytään oikeaksi ja ilmaisukeinojahan on myös savi tai muovailuvaha tai muu askarteleminen.Monet lapset kirjoittavat tuossa iässä peilikuvana.Käden taitoja harjoitellaan myös Legoilla leikkien tai rakennetaan jollain muulla.

  AntwortenLöschen
 12. Nyt eivät olleet kaikki muumit täällä laaksossa, mutta rautalangan vääntö auttoi, kiitti!
  Meillä vanhin lapsi teki itse satukirjoja, kun oli pieni. Piirsi ja kirjoitti tekstit, aina peilikuvana, vasenkätinen kun on. Koulussa sitten vaihtoi suunnan vasemmalta oikealle.

  AntwortenLöschen
 13. Änä: kiitos kommentistasi. Poika harrastaa kyllä kovasti legoja ja duploja ja osaa ne asiat hyvin. Äitinsä taisi vaan liikaa pelästyä lääkärin kommentista. Yritän lohdutella.
  Clarissa: pantiinko koulussa kirjoittamaan oikealla kädellä? Saksalaiset lapset kirjoittivat vielä pitkään täytekynällä ja muste oli vasurien vihollinen, kun samalla teksti tuhraantui helposti. Nyt taitavat kaikki käyttää kuulakärkikyniä.

  AntwortenLöschen
 14. No ei pantu kirjoittamaan oikealla kädellä:) Sitä ei tehty enää minunkaan kouluaikanani vasenkätisille. Voi olla tyttö jo ennen kouluikää vaihtoi suuntaa, en muista, mutta siitä lähtien on tullut aina kehuja käsialasta, jopa vielä yliopistossa tenttivastauksen lopussa saattoi olla siitä kommentti, mikä on kyllä harvinaista. Vasenkätisyys tai kaksikielisyys ovat asioita joihin aina takerrun, jos niistä on puhe!

  AntwortenLöschen
 15. alakuva on ihan kopia John Bauerin peikoista..

  AntwortenLöschen